Miskraam: windei

Bij een lege vruchtzak, ook wel blighted ovum of windei genoemd,  is het vruchtje al heel vroeg in de zwangerschap gestopt met ontwikkelen.

Er is wel een placenta en vruchtzak, maar geen vruchtje. Heel vroeg in de zwangerschap is er iets misgegaan bij de celdeling van het vruchtje.

Direct na de bevruchting gaat de bevruchte eicel zich delen in twee cellen, die twee delen zich in vier en ga zo maar door. Op een gegeven moment ontstaat er een klompje identieke cellen. Deze identieke cellen gaan zich specialiseren. De ene groep groeit uit tot de placenta en de vliezen, een andere groep gaan het vruchtje vormen. Bij een windei stoppen, vlak na de specialisatie, de cellen die het vruchtje moeten gaan vormen met delen en sterven af.

Een windei is meestal het gevolg van een (chromosomale) afwijking bij het vruchtje. Het lichaam herkend dat het vruchtje niet goed is en stopt de ontwikkeling.

Een windei is een echte zwangerschap met alle verschijnselen van dien en dus niet hetzelfde als een schijnzwangerschap.

Omdat de klachten gelijk zijn als die van een normale zwangerschap, wordt een windei meestal pas met de echo ontdekt of ontstaat er een miskraam waarbij er geen vruchtje verloren wordt.

Een windei eindigt vaak in een spontane miskraam.

Als er met de echo na de 10e week van de zwangerschap een lege vruchtzak wordt gevonden, vindt er vaak een verwijzing naar de gynaecoloog plaats.
In veel ziekenhuizen is het beleid om dan tot curettage over te gaan. Dit omdat bekend is dat het risico op fors bloedverlies bij een windei waarbij de zwangerschap verder is gevorderd dan 10 weken, vergroot is.

Bij een volgende zwangerschap is er geen verhoogd risico op herhaling. De kans dat een volgende zwangerschap goed verloopt, is vele malen groter dan de kans op nog een miskraam.
Na een windei hoef je niet te wachten met opnieuw zwanger worden.

Bij een volgende zwangerschap na een windei is er geen verhoogd risico op herhaling.


Gerelateerde artikelen

Miskraam en missed abortion Miskraam en missed abortion

Wat zijn de tekenen dat er een miskraam dreigt?

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Curettage verhoogt risico op vroeggeboorte met 29%

Een curettage verhoogt het risico op een vroeggeboorte met maar liefst 29%. Er zijn veiligere methodes om een miskraam op te wekken.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen