Miskraam

Bloedverlies eerste teken van miskraam?

Gelukkig is bloedverlies lang niet altijd een eerste teken van een miskraam.

Bloedverlies in de vroege zwangerschap kan veel oorzaken hebben.  Heb je bloedverlies én buikpijn, dan is de kans dat je bezig bent om een miskraam te krijgen wel vergroot. Op deze pagina lees je wat er gebeurt als je echt een miskraam krijgt.

Een miskraam kan zich op vele manieren openbaren.

1) Miskraam ingang

Als je lichaam echt bezig is om het afgestorven vruchtje uit te stoten, dan heb je bloedverlies en krampende buikpijn (voor diegene die al eerder bevallen zijn, het voelt echt als weeën.) We noemen dit een abortus ingang.

Het bloedverlies kan een aantal dagen duren voordat het vruchtje daadwerkelijk wordt uitgestoten. Op het moment dat je baarmoeder het vruchtje naar buiten aan het werken is, krijg je weeën omdat de baarmoedermond toch iets open moet.
Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het moment van uitstoting gaat nogal eens gepaard met hevig bloedverlies.

Als je hier niet op voorbereid bent, kun je hier best van schrikken. Het bloedverlies kan even zo hevig zijn dat je het niet aankan met maandverband.
Het stroomt er echt uit. Vrij snel hierna bereiken de krampen een hoogtepunt en voel je dat er ‘iets’ uit je baarmoeder floept. Dit is het vruchtje. Probeer dit op te vangen.

De meeste verloskundigen of huisartsen willen dit graag zien om te beoordelen of alles eruit is gekomen.
Nadat het vruchtje is uitgestoten, neemt de pijn af en vermindert het bloedverlies tot het niveau van een normale menstruatie.

Je houdt nog een aantal dagen bloedverlies en dan stopt het en ga je na een aantal weken weer normaal menstrueren.

Een enkele keer stopt het bloeden niet en blijkt de miskraam niet compleet te zijn geweest. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog voor een curettage (schoonmaken van de baarmoeder).
Lees ook wanneer je je verloskundige of arts moet bellen bij een ingang zijnde miskraam.

2) Missed abortion

Soms is er ogenschijnlijk niets aan de hand. Je hebt geen bloedverlies en je voelt je normaal zwanger.
Bij ongeveer 8 weken ga je voor het eerst naar de verloskundige en daar wordt geen hartje gehoord.
De echo die later gemaakt wordt, laat ook geen hartactie bij het vruchtje zien. Het is nu zeer waarschijnlijk dat het vruchtje al veel eerder is afgestorven, maar nog niet is uitgestoten. We spreken dan van een gemiste miskraam oftewel missed abortion.

Soms wordt er op de echo alleen nog een vruchtzakje gezien (geen vruchtje). Dit betekent dat het al heel vroeg in de zwangerschap is misgegaan.

Het kan ook zijn dat je minder ver zwanger bent. Was je bijvoorbeeld erg onregelmatig ongesteld, of ben je zwanger geworden met de pil, dan kan het zijn dat het vruchtje nog zo klein is dat er geen hartje te zien is.
Hierdoor kan het voorkomen dat degene die de echo beoordeelt je zal adviseren om over 1-2 weken terug te komen voor een echo om te zien of het dan gegroeid is.

Als men tot de verdrietige conclusie is gekomen dat het niet goed is met je zwangerschap, kun je vaak kiezen of je af wilt wachten tot je lichaam het vruchtje uitstoot of dat je wilt dat er direct wordt ingegrepen, hetzij met medicijnen of door een curettage.

Afwachten: Als je besluit af te wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt, begint er een onzekere periode. Tenslotte weet je niet hoe en wanneer het begint.

Bij 50% van de vrouwen stoot het lichaam het vruchtje binnen 2 weken uit.

Over het algemeen genomen begint het met licht bloedverlies en lichte buikpijn. Dit houdt soms een aantal dagen aan om daarna over te gaan in heftig bloedverlies en krampende pijnen.
Soms gebeurt er in de afgesproken periode niets. Dan is er de mogelijkheid om medicatie (misoprosol) voorgeschreven te krijgen. Dit zijn tabletten die ervoor zorgen dat de baarmoedermond open gaat staan en je baarmoeder gaat samentrekken. Een beetje hulp voor als het niet spontaan gebeurt en je dat wel wilt. Meer over het opwekken van een miskraam met medicatie kun je lezen onder dat hoofdstuk.

Curettage: Bij de gynaecoloog wordt een afspraak gemaakt voor een curettage. Je kan je dus instellen op een datum.

Voor sommige vrouwen is dit prettiger omdat ze willen weten waar ze aan toe zijn. Curettage vindt over het algemeen onder plaatselijke verdoving plaats en duurt 5 tot 10 minuten. Met de verdoving krijg je tevens een rustgevend middel toegediend. In veel ziekenhuizen wordt een roesje gegeven. Een lichte narcose zodat je het niet bewust hoeft mee te maken.

Als je besluit via een curettage je zwangerschap te beëindigen, zal er altijd medicatie worden voorgeschreven. De tabletten moet je dan ongeveer drie uur voor de ingreep inbrengen.
Dit heeft als gevolg dat de baarmoedermond al wat open gaat staan zodat de ingreep makkelijker kan worden uitgevoerd. Denk er aan dat door het inbrengen van deze tabletten er krampen en bloedverlies zullen optreden.

Onderzoek van het AMC in 2015 toont aan dat een curettage het risico op een vroeggeboorte bij een latere zwangerschap met maar liefst 29% verhoogt. Als je opnieuw zwanger wilt worden is het daarom verstandig om met je gynaecoloog te bespreken of het mogelijk is om de miskraam op te wekken met behulp van medicijnen.

Daarnaast bleek uit nieuw onderzoek van het AMC in 2017 dat bij 20% van de vrouwen die een curettage ondergingen er verklevingen optreden in de baarmoeder. Deze verklevingen kunnen het opnieuw zwanger worden bemoeilijken en zelfs onmogelijk maken. Daarom pleiten de onderzoekers ervoor om 2 weken af te wachten of je lichaam er zelf voor zorgt dat het vruchtje wordt afgestoten.
Als dat niet lukt kan er medicatie gegeven worden om de miskraam op te wekken. Pas als dit ook niet lukt zou er moeten worden overgegaan tot curettage.

Een curettage vindt poliklinisch plaats. Soms vinden vrouwen het vreselijk eng om dit bewust mee te moeten maken. Is dit het geval, overleg dit dan met je gynaecoloog of verloskundige/huisarts. Er bestaat ook de mogelijkheid tot een curettage onder narcose.
Dat dit nooit de eerste keuze is van een arts is begrijpelijk. Het is een relatief eenvoudige ingreep en narcose brengt altijd een risico met zich mee, hoe minimaal ook.

Tip: Besluit niet te snel tot een curettage……Als je voor het eerst op controle gaat en je krijgt dan te horen dat de zwangerschap niet goed is (missed abortion), hebben veel stellen de neiging om direct over te gaan tot een curettage. Zo van, als het niet goed is, moet ik er direct vanaf.
Dit is een logische reactie, maar zeker de wijste!

Ervaring leert dat je dan later toch het gevoel hebt dat het allemaal langs je heen is gegaan. Je ging ten slotte vrolijk en nietsvermoedend voor je eerste controle en in een mum van tijd blijkt de wereld er heel anders uit te zien. Dit moet je even tot je door laten dringen…..

Als het medisch verantwoord is, is het  verstandig  nog 2 weken af te wachten of je lichaam het vruchtje zelf uitstoot. Bij 50% van de vrouwen wordt het vruchtje binnen 2 weken door het lichaam opgeruimd.
Niet alleen is de miskraam voor veel vrouwen beter te verwerken als het lichaam het zelf uitstoot, ook lichamelijk is afwachten de beste keuze.
Mocht je er echt niet aan moeten denken om langer af te wachten, probeer dan in ieder geval een nachtje te wachten zodat jij en je partner bewust zijn van het feit dat je afscheid moet nemen van een nieuw leven waar jullie al van alles over gefantaseerd hadden.
Vraag dan aan je arts of het mogelijk is om de miskraam met medicijnen (misoprosol) op te wekken. Dit medicijn zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken en het vruchtje uitstoot.
Pas als dit niet lukt zou er een curettage gedaan moeten worden.

Anti-D-Immunoglobuline: Als de resusfactor van je bloed negatief is, bijvoorbeeld O-neg, kan het noodzakelijk zijn om anti-D toegediend te krijgen na een miskraam.
Middels deze stof, die als injectie wordt toegediend, kan voorkomen worden dat er resusantistoffen door het lichaam worden aangemaakt, die problemen in een volgende zwangerschap kunnen geven.
Als een miskraam voor de tiende week van de zwangerschap plaatsvindt, is het geven van anti-D niet noodzakelijk.
Ook als een vruchtje in een vroeg stadium al is afgestorven, wordt er over het algemeen geen anti-D gegeven. Men gaat er dan van uit dat er geen antistoffen gevormd kunnen worden.
Ben je resusnegatief, bespreek dan in dit geval met jouw arts of verloskundige of het zinvol is wel anti-D toegediend te krijgen.
Als je het niet weet, is de resusfactor door een simpel bloedonderzoek vast te stellen.

 


Gerelateerde artikelen

Oorzaken van een miskraam Oorzaken van een miskraam

Helaas wordt er meestal geen oorzaak gevonden voor een miskraam en is er sprake van domme pech. Toch zijn er een paar dingen waar jij op kunt letten.

meer lezen ...
Kun je een miskraam voorkomen? Miskraam: voorkomen?

Kun je een miskraam voorkomen?

meer lezen ...
Wanneer arts of verloskundige inschakelen bij miskraam Miskraam: wanneer verloskundige/arts inschakelen

Heb je bloedverlies en ben je nog geen 16 weken zwanger, lees wat je kunt doen en wanneer je de verloskundige moet bellen.

meer lezen ...
Cytotec Miskraam: opwekken met medicijnen

Als je niet wilt afwachten of je lichaam het vruchtje zelf uitstoot kun je overwegen de miskraam op te wekken met behulp van medicijnen.

meer lezen ...
Windei Miskraam: windei

Wat is een windei eigenlijk en hoe kom je erachter?

meer lezen ...
Verwerking miskraam Verwerking van een miskraam

Een miskraam vraagt zowel lichamelijk als geestelijk herstel. Lees onze tips voor de verwerking van je miskraam.

meer lezen ...
Feit of fabel; tandvleesproblemen verhogen risico miskraam Feit of fabel: tandvleesontsteking verhoogt het risico op miskraam

Er is veel onwetendheid over het gebit in de zwangerschap. Wat is nu waar?

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Curettage leidt tot verklevingen en vroeggeboorte Curettage leidt tot verklevingen en vroeggeboorte

Het aantal curettages zou flink moeten verminderen. De complicaties zijn groot.

meer lezen ...
Curettage verhoogt risico op vroeggeboorte met 29%

Een curettage verhoogt het risico op een vroeggeboorte met maar liefst 29%. Er zijn veiligere methodes om een miskraam op te wekken.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen