Moeite met ontlasting

Veel baby’s hebben moeite met poepen, wanneer is het een probleem?

Ouders van pasgeboren baby’s geven vaak aan dat hun baby moeite heeft met poepen. Zolang de ontlasting zacht is en het kind geen andere verschijnselen vertoont is er meestal niets ernstigs aan de hand. Kinderen die borstvoeding krijgen  kunnen best 10 dagen achter elkaar geen ontlasting hebben. Dat is normaal.

Verder moeten baby’s nog leren hoe ze moeten poepen. Ze voelen wel dat hun endeldarm vol zit maar weten als het ware nog niet hoe ze de ontlasting los moeten laten. Het kind loopt rood aan en perst, maar de ontlasting komt niet. Wanneer het zenuwstelsel meer ontwikkeld is, na een paar maanden, verdwijnt deze klacht vanzelf.

We spreken van obstipatie (verstopping) als de ontlasting hard en keutelig is en weinig frequent komt.

Mogelijke oorzaken van obstipatie bij je baby zijn:

  • Een onjuiste verhouding zuigelingenvoeding en water. Aanpassing van de verhouding leidt dan tot de oplossing.
  • Een kloofje bij de anus: dit zorgt ervoor dat kinderen hun ontlasting proberen op te houden. De vicieuze cirkel moet dan met een laxerende zuigelingenvoeding doorbroken worden. Vraag in dat geval advies bij het consultatiebureau.
  • Voedselallergie. Harde ontlasting kan een uiting zijn van voedselallergie. Meestal zijn er dan ook nog andere symptomen die daarop wijzen. Neem bij harde ontlasting en andere symptomen contact op met het consultatiebureau.

Wat kun je doen bij verstopping bij je baby?

Soms is er geen duidelijke oorzaak voor de harde ontlasting aan te wijzen.
In dat geval zal het consultatiebureau adviseren elke voeding met 10 cc extra water aan te maken. Het extra vocht zal de ontlasting zachter maken. Wanneer dat geen effect geeft kan overgeschakeld worden op een meer laxerende zuigelingenvoeding. Als ook dat geen verbetering geeft kan lactulosesiroop gebruikt worden.

Naar de huisarts
Bij ernstige, langdurige en onbegrepen obstipatie is verwijzing naar de huisarts noodzakelijk. Dit geldt ook als kinderen niet goed groeien of niet goed gedijen. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van een zeldzame aandoening die obstipatie veroorzaakt.


Gerelateerde artikelen

Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Hoe zorg je voor een zo goed mogelijk welbevinden van je baby? Het oude vertrouwde rust en regelmaat is misschien zo gek nog niet. Natuurlijk vertellen we je ook alles over borst- en flesvoeding

meer lezen ...
Ontwikkeling eerste 4 maanden Ontwikkeling eerste 4 maanden

Wat kan en leert je baby in deze 4 maanden? Hoe ontwikkelt het huilen en slapen zich? Per 4 maanden vertellen we je precies wat je kunt verwachten en natuurlijk veel tips om met (kleine) problemen om te gaan

meer lezen ...
Ziekte eerste 4 maanden Ziekte eerste 4 maanden

Van aangeboren afwijkingen tot kleine kwaaltjes en van voorkeurshouding tot navelbreukje, je vindt er bij ons alles over

meer lezen ...