Moet ik mijn kindje laten huilen?

De meningen of je een baby moet laten huilen verschillen nogal!

Het zal duidelijk zijn dat er niet een eenduidig antwoord op deze vraag te geven is. Of je op het huilen van je kindje reageert hangt veel af van hoe het gehuil klinkt, welke leeftijd je kindje heeft, wat er aan de hand kan zijn en hoe jij je zelf voelt. .

Jonge baby’s (tot 3-6 maanden)
Vroeger zei men dat je baby’s vooral maar moet laten huilen, anders zou je ze verwennen.
Tegenwoordig vinden de meeste mensen dat je bij jonge baby’s in principe wel moet reageren op het huilen. Jonge baby’s huilen niet voor niets, dus ga altijd even na wat er aan de hand kan zijn.
Als je de oorzaak achterhaald hebt, los je het probleem op en stel je je kindje gerust. Je hoeft niet bang te zijn dat je je kind daarmee verwent. Door troostend te reageren op het huilgedrag van je kindje bevestig je je kind en leer je hem dat er veiligheid en aanwezigheid is van zijn opvoeders.

Vroeger zei men dat je baby’s vooral maar moet laten huilen, anders verwen je ze. Tegenwoordig wordt geadviseerd wel te reageren op het huilen.

Je kan op verschillende manieren reageren op het huilen van je kindje: je kan hem bij je pakken, je kan lieve zachte woordjes tegen hem fluisteren of hem aaien. Ieder ouder zal zijn eigen troostmethode hebben. Kijk maar welke methode jij en je kindje prettig vinden.

Het kan in principe geen kwaad om je baby op momenten dat het huilt en overstuur is bij je te dragen. Vaak zal dat een goede manier zijn om je kindje te troosten en het huilen te laten stoppen. Met name jonge baby’s hebben veel behoefte aan contact en zo kun je daar in voorzien.

Maar als je kindje zoveel huilt dat jij je kindje de hele dag loopt te dragen of te wiegen omdat je kindje anders niet aan zijn slaap toe komt, dan heb je grote kans dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Neem daarom als je kindje meer huilt dan je lief is, of als je hem de hele dag bij je moet dragen, contact op met het consultatiebureau. Zij kunnen samen met jou uitzoeken wat de oorzaak van het huilen is en hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Wanneer je kindje veel huilt kan het goed zijn dat hij oververmoeid is. Lees het hoofdstuk Rust en Regelmaat eens. Daarin staan tips om de negatieve cirkel te doorbreken.

Aard van het huilen
Als het huilen van je baby meer mopperend of jengelend van aard is en rustpauzes heeft kan je best een afwachtende houding aannemen. Jouw (vele) pogingen om je kindje te troosten zouden namelijk wel eens tot nog meer onrust kunnen leiden.

Naarmate je kindje ouder wordt zal je steeds beter begrijpen wat het huilen betekent en hoe je daar het beste op kan reageren. Dit een leerproces dat iedere ouder doormaakt, bij ieder kind weer opnieuw!

Baby-s vanaf 3-6 maanden
Baby’s gaan naarmate ze ouder worden steeds minder huilen, maar ook bewuster!

Baby’s van een maand of 3-4 kunnen het huilen bewust gaan gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Als je bijvoorbeeld altijd snel op het huilen van je kindje reageert door naar hem toe te gaan, kan je kind eraan wennen dat jij bij ieder huiltje naar hem toekomt. Daar kan je uiteindelijk zelf last van krijgen. Op ieder huiltje reageren is namelijk erg vermoeiend. Je zal snel vermoeid raken en eerder geïrriteerd zijn. Met alle mogelijke spanningen voor jezelf en uiteindelijk vaak ook voor je kind ten gevolg.

Probeer een middenweg te vinden in je reactie op je kind als het huilt.

Het kan ook best zijn dat je een erg temperamentvol kind hebt, dat met luid gekrijs reageert op alles wat hem niet zint. Dan is het fijn om als ouders tips te krijgen hoe je dan met het huilen om kan gaan. De adviezen zullen je helpen bij het opvoeden in het algemeen. Je zal immers willen voorkomen dat jouw kind op zijn 10e nog steeds alles gedaan krijgt als hij maar een keel opzet.

Een baby van 3-6 maanden kun je niet verwennen, maar gewennen kan wel!


Gerelateerde artikelen

Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Knuffelen met je baby Veel knuffelen maakt gelukkige volwassenen

Veel knuffelen met je baby helpt om hem zelfverzekerd te maken. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat veel knuffelen en huidcontact belangrijk zijn voor je baby.Niet alleen omdat je baby zich er prettig bij voelt, maar vooral ook omdat is gebleken dat veel knuffelen positieve effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen, het hormoonstelsel […]

meer lezen ...
Slaapproblemen bij jonge baby Slaapproblemen jonge baby

Je baby wil maar niet slapen, wat kun je doen?

meer lezen ...
Waar slaapt de baby Waar slaapt de baby

Wat is de veiligste slaapplek voor je baby?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Spelen met je baby Spelen met je baby

Spelen met je baby is niet alleen leuk, het is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Baby’s spelen graag. Een heel kleine baby kan nog niet zo veel met zijn lijfje. Hij heeft vaak genoeg aan aanraking en geluiden. Het geluid van de ouders is daarbij erg belangrijk. Door het contact met de verzorger gaat een […]

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Ziekte eerste 4 maanden Ziekte eerste 4 maanden

Veelvoorkomende ziekten en aangeboren afwijkingen.

meer lezen ...
Veiligheid Veiligheid

Zo weet jij zeker dat de omgeving van jouw baby veilig is.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen