Mola-zwangerschap

Bij een mola-zwangerschap gaat het vanaf het begin van de zwangerschap niet goed met de celdeling.

Normaal gesproken deelt een bevruchte eicel zich constant. De klomp cellen die zo ontstaat, gaat zich op een gegeven moment specialiseren. Uit één deel groeit de placenta en uit het andere deel het kindje.

Bij een mola-zwangerschap vindt die specialisatie niet plaats en groeit alleen het placentaweefsel door. De placenta groeit in de baarmoederholte alsmaar door. Ze kan zelfs woekeren. Er ontstaan blaasjes in het weefsel door vochtophoping.

Op de echo is dan ook geen vrucht te zien. Alleen placenta. Ook zijn er geen vliezen of vruchtwater. Dit in tegenstelling tot een windei.

De woekering van het placentaweefsel kan ervoor zorgen dat er een abnormaal grote baarmoeder is voor de tijd van de zwangerschap. De blaasjes van de mola kunnen zich via jouw bloedbaan verplaatsen. Soms worden ook blaasjes in de longen van de vrouw gevonden.

De oorzaak is niet bekend. Wel is aangetoond dat vrouwen onder de 15 en boven de 40 jaar een verhoogde kans op een mola zwangerschap hebben. Een mola-zwangerschap komt erg weinig voor; ongeveer 1 op de 2000 zwangerschappen.

Een mola zwangerschap kan gezien worden als een bijzondere vorm van een vanaf het begin niet goed aangelegde zwangerschap.

Hoe wordt een mola zwangerschap herkend?

Een mola zwangerschap wordt bijna altijd door een echo vastgesteld. In plaats van een vruchtje worden er alleen maar blaasjes gezien. Er zijn geen andere klachten dan bij een normale zwangerschap, daarom is er vaak geen verdenking op een mola.
Wel kan het zijn dat de baarmoeder groter is dan normaal. Soms is vaginaal bloedverlies een reden voor echoscopisch onderzoek. Vaker wordt een mola per toeval ontdekt bij de eerste echo.

Als er een mola-zwangerschap wordt vastgesteld, wordt er ook een longfoto gemaakt om te kijken of de blaasjes zich hebben verplaatst naar de longen. Door bloedonderzoek wordt er gekeken naar de hoeveelheid zwangerschapshormoon (hCG) in het bloed. Omdat de placenta het hCG produceert zie je bij een mola zwangerschap vaak abnormaal hoge waarden van het hCG. De hoogte van het hCG geeft aan hoeveel placentaweefsel er is en hiermee ook hoe actief de mola is.

Bij een mola-zwangerschap zal er altijd een curettage plaats vinden. Deze curettage vindt plaats onder algehele narcose. Bij de curettage worden er zoveel mogelijk blaasjes weggezogen, maar er blijven altijd wat blaasjes achter. Deze worden over het algemeen door het lichaam zelf opgeruimd.

Wacht even met zwanger worden na een mola zwangerschap:

Een snelle volgende zwangerschap wordt na een mola-zwangerschap afgeraden.

Eerst wil men er zeker van zijn dat alle achtergebleven blaasjes weg zijn. Over het algemeen genomen, wordt de pil aangeraden als anticonceptiemiddel omdat een spiraaltje bloedingen kan veroorzaken.

Na een mola-zwangerschap zal er wekelijks controle van het hCG-gehalte plaatsvinden om te controleren of het hCG zakt. De hoeveelheid hCG in je bloed is immers een indicatie van hoe actief de achtergebleven blaasjes zijn. Zodra het hCG weer normale waarden vertoont, zal de bloedcontrole één keer per maand plaatsvinden. Gemiddeld duurt het 3 tot 4 maanden voordat de hCG waarden weer normaal zijn. Het advies is om nadat de hCG waarden weer normaal zijn, nog een half jaar te wachten met opnieuw zwanger worden.

Een enkele keer komt het voor dat het hCG niet (voldoende) daalt. In dat geval zijn er teveel blaasjes in het lichaam achtergebleven en is de mola nog actief. We noemen dat persisterend trofoblast. De blaasjes kunnen dan weer verder gaan groeien en zich via de bloedbaan verplaatsen naar andere delen van het lichaam. Dit kunnen bijvoorbeeld de longen zijn, maar ook andere organen kunnen worden aangedaan. Als het hCG weer stijgt of niet voldoende daalt, is het nodig om te behandelen met chemotherapie. Chemo is een celdodend middel wat de blaasjes dood. De kans op genezing is zeer groot en er is geen verhoogd risico op onvruchtbaarheid.
Als er geen kinderwens meer bestaat, kan verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie) ook overwogen worden.
Na een persisterende trofoblast is het advies om niet binnen een jaar nadat de hCG waarden weer normaal zijn, opnieuw zwanger te raken.

Er is slechts een heel kleine kans op herhaling van een mola-zwangerschap.

Na een eerdere mola zwangerschap wordt er vroeg in de zwangerschap een echo gemaakt om te controleren of het deze keer wel goed is. Als alles goed is (en die kans is heel groot) mag je bij een volgende zwangerschap gewoon onder controle van een verloskundige. Er zijn geen verhoogde risico´s op complicaties.

 


Gerelateerde artikelen

Miskraam en missed abortion Miskraam en missed abortion

Wat zijn de tekenen dat er een miskraam dreigt?

meer lezen ...
Verwerking miskraam Verwerking van een miskraam

Een miskraam vraagt zowel lichamelijk als geestelijk herstel. Lees onze tips voor de verwerking van je miskraam.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen