Navelstomp verzorging

Direct na de geboorte is de navelstomp zacht, gelig en gelei-achtig. De navelstomp moet in de eerste dagen gaan uitdrogen. Hij wordt langzaam harder er zwart. En na ongeveer 7 dagen valt de navelstomp af.

De verzorging van de navelstomp wordt overal anders gedaan. De ene kraamverzorgster bindt er een gaasje met alcohol om, de ander maakt hem alleen schoon met een gaasje met alcohol en verbindt de stomp verder niet.

Om een navelstomp zo snel mogelijk te laten indrogen moet er lucht bij kunnen.

Om een navelstomp zo snel mogelijk te laten indrogen moet er lucht bij kunnen. Ik adviseer altijd om het navelhofje bij iedere verschoning schoon te maken met een gaasje met alcohol en er verder geen gaas om te binden. Het beste is ook om de luier zo om te doen dat hij onder de navel zit, zo komt er zoveel mogelijk lucht bij de navel. Als het stompje teveel heen en weer bungelt, adviseer ik altijd om het stompje vanaf het begin met tape op de buik te plakken. Baby’s huilen wel eens als de navel met alcohol wordt schoongemaakt, dit komt omdat de alcohol koud aanvoelt. Het schoonmaken van het stompje doet geen pijn.

Een enkele keer kan het navelstompje gaan ontsteken. Een ontstoken navel stinkt echt (het naveltje ruikt altijd wel iets) en het navelhofje is rood en opgezet, er kan ook pus omzitten. Maak een ontstoken navel schoon zoals hierboven beschreven en stip hem daarna aan met een zilvernitraatstift.

Als het navelstompje is afgevallen kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met alcohol. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.