Navelstrengbloed opslag

Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over spectaculaire genezingen met behulp van stamcellen of berichten van ouders die een kindje hebben gekregen om een ouder broertje of zusje te genezen.

Naast de berichten in het nieuws is er een commercieel bedrijf wat zich toelegt op de opslag van navelstrengbloed van jullie kindje en in haar boodschap duidelijk maakt dat je dit toch echt moet doen wil je de gezondheid van je kindje in de toekomst zoveel mogelijk veilig stellen.
Maar is het wel zo verstandig om het navelstrengbloed van je kindje op te slaan voor eigen gebruik, of speelt het bedrijf in op emoties en angsten van iedere ouder?
Naast de opslag voor eigen gebruik van navelstrengbloed is het ook mogelijk om het navelstrengbloed op te slaan in een algemene navelstrengbloed opslag, dit navelstrengbloed is dan voor algemeen gebruik en dus NIET voor jullie eigen kind.

Opslag van navelstrengbloed is zeker zinvol. Navelstrengbloed bevat veel stamcellen. Met stamcellen kunnen steeds meer ziekten genezen worden, de wetenschap ontdekt steeds meer mogelijkheden van stamcellen en dat zal in de nabije toekomst alleen nog maar toenemen. Er is dan ook geen discussie of de opslag van navelstrengbloed zinvol is, dat is het zeker. De vraag is alleen of het zinvol is om het navelstrengbloed van je eigen kind voor eigen gebruik op te slaan en hier (veel) geld voor te betalen.

In onderstaande artikelen proberen we een duidelijk beeld te geven van wat stamcellen zijn, wat de medische wetenschap er mee kan en in de toekomst mee verwacht te kunnen en vooral, of het zinvol is om (veel) geld uit te geven om het navelstrengbloed van je baby op te slaan.

Bronnen: Rapport gezondheidsraad EuroCord Nederland American Medical Association National Institute of Health University of Utah Met dank aan: Mevrouw P.M.A. Oomen projectmanager, Nationale Navelstrengbloedbank-Stichting EuroCord Nederland, Leiden.


Gerelateerde artikelen

Navelstrengbloed, opslag eigen bloed baby

Uit onderzoek blijkt dat in navelstrengbloed in verhouding heel veel bloedstamcellen zitten. Deze stamcellen kunnen worden ingevroren en bewaard. We weten dat navelstrengbloed na invriezen tenminste 15 jaar bruikbaar blijft, maar wellicht is deze periode wel veel langer. Dat weten we nog niet omdat het onderzoek naar navelstrengbloed niet langer loopt. Voordelen van navelstrengbloed • […]

meer lezen ...
Navelstrengbloed; functie stamcellen

Op dit moment worden bloedstamcellen gebruikt voor de behandeling van verschillende bloedziekten zoals leukemie en andere vormen van kanker en de behandeling van bepaalde erfelijke stofwisselingsziekten. Hoewel we nu nog niet zover zijn dat adulte stamcellen (dus ook die in navelstrengbloed) tot iedere willekeurige cel kunnen uitgroeien, zijn er onderzoeken die doen vermoeden dat dit […]

meer lezen ...
Navelstrengbloedopslag; verschillende stamcellen

Er zijn twee verschillende soorten stamcellen. De eerste stamcellen die na de bevruchting ontstaan noemen we “embryonale” stamcellen. Deze stamcellen kunnen zich tot iedere willekeurige cel ontwikkelen. Ze hebben nog geen enkele beperking en kunnen tot honderden verschillende cellen uitgroeien die samen ons hele lichaam vormen met al zijn verschillende weefsels (bot, spier, bloed, hersenen, […]

meer lezen ...
Navelstrengbloedopslag; wat zijn stamcellen

Bij de bevruchting is er sprake van een eicel en een zaadcel die versmelten tot één cel. Uiteindelijk groeit daar een heel mens uit met honderden verschillenden soorten cellen, zoals spiercellen, bloedcellen, zenuwcellen, botcellen enzovoort. Ons hele lichaam met al zijn complexe cellen en systemen is dus ontstaan uit één soort cel. Deze oercel wordt […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen