Navelstrengbloedopslag; verschillende stamcellen

Er zijn twee verschillende soorten stamcellen. De eerste stamcellen die na de bevruchting ontstaan noemen we “embryonale” stamcellen. Deze stamcellen kunnen zich tot iedere willekeurige cel ontwikkelen. Ze hebben nog geen enkele beperking en kunnen tot honderden verschillende cellen uitgroeien die samen ons hele lichaam vormen met al zijn verschillende weefsels (bot, spier, bloed, hersenen, zenuwen enz.)
Ongeveer 10 weken na de bevruchting zijn alle organen in aanleg gevormd, de ongeboren baby heeft alles wat een volwassene ook heeft, het moet alleen nog groeien en zich verder verfijnen. Op dat moment verandert er iets in de cellen. Vanaf dat moment kunnen de cellen zich niet meer in IEDER soort cel veranderen. Met andere woorden, een stamcel die er eenmaal voor gekozen heeft om hersencel te worden kan daarna niet meer veranderen in bijvoorbeeld een bloedcel. Deze stamcellen noemen we “adulte” (= volwassene) stamcellen. Het verschil is dus dat een embryonale stamcel zich tot ieder willekeurige cel kan ontwikkelen, terwijl een adulte stamcel zich (voor zover we nu weten) maar tot een  beperkt aantal verschillende cellen kan ontwikkelen. Daarnaast kunnen embryonale stamcellen onbeperkt en snel delen, dit is niet zo bij adulte stamcellen
Embryonale stamcellen tref je alleen aan bij het embryo, dat wil dus zeggen in de eerste 10 weken na de bevruchting. Na die tijd zijn alle stamcellen adulte stamcellen. Adulte stamcellen zijn onder andere aangetroffen in de lever, in vet, spierweefsel en in het beenmerg en navelstrengbloed (bloedstamcellen).

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen