Nekplooimeting

De nekplooimeting vindt tussen de 11 en 14 weken zwangerschap plaats

echo_nekplooiBij alle foetussen is tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap een dun vochtblaasje onder de huid in de nek te zien, de zogenaamde nekplooi.

De dikte van de nekplooi varieert met de duur van de zwangerschap, de normaal waarden zijn door onderzoek bekend geworden.
Normaal is een nekplooi maximaal 3,5 mm dik. Uit onderzoek is gebleken dat bij 80% van de foetussen met het syndroom van Down er sprake is van een verdikte nekplooi (>3,5mm), er is dan meer vocht in de nekregio zichtbaar.

De nekplooi is slechts tijdelijk en verdwijnt later in de zwangerschap. Daarom wordt de nekplooimeting altijd vroeg in de zwangerschap gedaan.

Verdikking van de nekplooi komt voort uit een verstoorde of vertraagde ontwikkeling van het lymfesysteem van de foetus, blijkt uit het promotie-onderzoek van Mireille Bekker.

60 tot 70% van de baby’s met een verdikte nekplooi, blijken GEEN afwijkingen te hebben

Hoe onstaat de verdikte nekplooi?

Marielle Bekker ontdekte dat bij embryo’s met bijvoorbeeld het Downsyndroom de endotheelcellen in de nek onvoldoende specialiseren tot lymfevaten en te veel op bloedvaten lijken. Hierdoor hoopt vocht zich op in de lymfezakjes in de nek.

Problemen in de specialisatie van deze primaire endotheelcellen kunnen ook leiden tot andere afwijkingen, zoals hart- en vaatziekten.

Op grond van de leeftijd van de zwangere vrouw, de duur van de zwangerschap en de dikte van de nekplooi kan een risicoschatting worden bepaald op een kind met Downsyndroom.

Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans op het syndroom van Down. Door de nekplooimeting te combineren met een bloedonderzoek, de zogenaamde combinatietest, krijg je een betere inschatting van het risico, maar nog steeds geen zekerheid.

De nekplooimeting geeft slechts een risicoschatting aan.

Als tijdens de echo blijkt dat de nekplooi verdikt is dan kan alleen met vervolgonderzoek (NIPTvruchtwaterpunctie of vlokkentest)  zekerheid worden verkregen of je kind wel of niet het syndroom van Down heeft.

Uit onderzoek is gebleken dat bij tussen de 60 en 70% van de foetussen met een verdikte nekplooi na vervolgonderzoek geen Down syndroom werd gevonden.

Met andere woorden: van de 100 x dat er een verdikte nekplooi wordt gevonden blijken tussen de 60 en 70 foetussen het syndroom van Down niet te hebben.
Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is dat je kindje het syndroom van Down heeft.

Ongeveer 70% van de kinderen met het syndroom van Down wordt opgespoord als er een nekplooimeting wordt verricht.

Verder is bekend dat een sterk verdikte nekplooi een aanwijzing kan zijn voor andere chromosoomafwijkingen, hartafwijkingen of genetische syndromen.
Als er een sterk verdikte nekplooi wordt gevonden dan zullen de a.s. ouders de keuze krijgen voor vervolgonderzoek in de vorm van een NIPT, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Als hieruit blijkt dat het kind geen chromosomale afwijkingen (zoals het syndroom van Down) heeft dan wil dit nog niet zeggen dat de foetus geen andere afwijkingen heeft. Vaak wordt er bij ongeveer 20 weken zwangerschap nog een uitgebreide echo gemaakt om eventuele hartafwijkingen op te sporen, maar ook als die niet gevonden worden blijft de kans aanwezig op afwijkingen die niet met de echo te zien zijn of met de vruchtwaterpunctie gevonden worden.

Een nekplooimeting moet worden gedaan door een verloskundige/echoscopist die veel ervaring heeft en is bijgeschoold in de specifieke meting. Het gaat immers om millimeters en een geringe mismeting kan al veel onrust en onnodig onderzoek veroorzaken. Als je eventueel een nekplooimeting wilt, bespreek dit dan met je verloskundige of arts. Je verloskundige kan de meting zelf uitvoeren als zij hiervoor is opgeleid, of je verwijzen naar een, op dit gebied, ervaren echoscopist.

Een nekplooimeting wordt altijd gecombineerd met een bloedonderzoek bij de zwangere. Dit geeft een betere inschatting of je kindje wel of niet een chromosoomafwijking heeft zoals het syndroom van Down.
We noemen dit de combinatietest.

Heb je geen indicatie voor prenatale diagnostiek, dan kun je dit onderzoek op eigen kosten laten verrichten. De kosten voor de combinatietest (nekplooimeting en bloedonderzoek) liggen rond de 160 euro.


Gerelateerde artikelen

Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Klachten eerste trimester zwangerschap Klachten eerste trimester zwangerschap

De eerste drie maanden zijn voor veel zwangeren zwaar. Misselijk of hele dagen overgeven. Hondsmoe. En waarom heb je zo’n pijn in je onderbuik? Sommige klachten eerste trimester zwangerschap kun je zelf veel aan doen om ze te voorkomen of verminderen. Lees hoe het komt en wat jij kunt doen.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
20 weken echo 20 weken en/of specialistische echo

De 20 weken echo is een medische echo bedoelt om te kijken of je baby geen afwijkingen heeft. M.b.v. de echo kunnen veel aandoeningen die goed zichtbaar zijn (open rug, hartafwijkingen, nierafwijkingen, afwijkingen aan het skelet, open buikwand, gespleten gehemelte ed) worden opgespoord. De twintig weken echo is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. […]

meer lezen ...
Genieten van zwangerschap? Ammehoela.

Geniet ervan.’ Voel je de agressie opborrelen bij deze zin? Dan ben je ongetwijfeld zwanger. En of die zwangerschap nu gepaard gaat met stress, een hechte relatie met de toiletpot of ritjes in een ambulance… een roze wolk is verplicht.

meer lezen ...
Is het veilig? Mag ik? Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen