Niet in het eigen bedje wilen slapen.

Pufcursus rectangle

Zo leert je baby in eigen bedje slapen.

Vraag: “Onze baby is nu 3 weken oud. Overdag valt hij vaak in slaap in de wandelwagen als ik aan het wandelen ben of in de autostoel of de wipstoel. Is dit heel erg? Verleggen helpt ook niet, want dan is meneer klaarwakker en zet het op een gillen. En hij stopt echt niet hoor! ja hij stopt wel als je hem uit bedje haalt en valt binnen 5 minuten dan wel bij papa of mama op de buik in slaap. Wat is wijs om te doen? ”

Zo te horen gaat het hier om een mannetje dat het liefst in de wandelwagen of de maxi-cosi slaapt en heftig protesteert als hij in zijn eigen bedje ligt! En omdat jij dat gillende protest verschrikkelijk vindt probeer je hem zo snel mogelijk te sussen. Dit is een begrijpelijke reactie, maar wat je er je baby onbewust mee aanleert is dat hij aandacht krijgt als hij zo hard gilt en dat hij uit zijn bedje mag als hij protesteert (het gillen beloon je als het ware op die manier).

Uit jouw verhaal maak ik ook op dat er waarschijnlijk geen medische oorzaak is voor het onrustige slapen van je baby: hij valt immers wel als een roosje in slaap in de wandelwagen of op jullie buik. Op zich is het niet erg als een kind een keer in de wandelwagen slaapt, maar als dit een gewoonte wordt, slaapt hij alleen nog maar in de wandelwagen en ben jij straks na ieder nachtvoeding een nachtwandeling aan het maken….Dat is denk ik niet de bedoeling.

Gelukkig heb ik tips voor jou om je zoontje weer lekker in zijn bedje te laten slapen zodat jij ook meer aan je rust toekomt. Begin de tips overdag toe te passen. Overdag zal je meer energie hebben en meer geduld om dingen uit te proberen dan ’s nachts. Zodra het overdag beter gaat, zullen de nachten snel volgen.

Mijn tip is om in het leventje van jullie zoon meer regelmaat en ritme toe te passen. Met regelmaat bedoel ik dat je alle activiteiten in een vast volgorde aanbiedt. De volgorde is: slapen – wakker worden – voeden -aandacht op schoot – spelen in de box – slapen.
Als jouw zoon wakker wordt kan je hem het beste snel daarna voeden. Ook als er nog geen 3 uur voorbij is sinds de vorige voeding mag je weer een voeding aanbieden. Je baby is dan namelijk goed uitgerust en zal dan het beste drinken. Als een baby goed drinkt heb je de meeste kans dat hij het weer 3-4 uur volhoudt tot de volgende voeding.

Na het voeden neem je je baby op schoot of op de arm en gebruik je die tijd voor een moment van samen knuffelen en spelen. Probeer ook of er een boertje komt. Na 10-15 minuten zal je merken dat je zoontje er genoeg van heeft en leg je hem in de box.

In de box kan je baby een kwartiertje zelf spelen en zelf bepalen hoeveel prikkels hij opzoekt. Na dat kwartier is je baby als het goed is al weer een uur op en zal hij moe beginnen te worden.

De meeste kinderen tot 3 maanden zijn na 1-1,5 uur weer moe en gaan weer slapen. Let er eens op wat bij jullie zoon tekenen van vermoeidheid zijn: jengelen, beweeglijk worden? In de oogjes wrijven? Weg kijken? Zodra je deze of andere verschijnselen van vermoeidheid ziet geef je je baby zonodig een schone luier en leg je hem wakker in zijn bed. Je stopt hem lekker strak in en gaat zelf iets anders doen.

Als je baby nu gaat huilen of gillen weet je dat hij geen honger kan hebben en geen vieze luier. Het meest waarschijnlijke waarom hij gaat huilen is vanwege de moeheid of de frustratie dat hij niet in slaap kan vallen.  Als je hem nu oppakt leert hij nooit zelf in slaapt te vallen! Haal hem dan ook niet uit bed. Je kunt hem troosten door zachtjes tegen hem te praten en over zijn bol te aaien, maar probeer vol te houden om hem  niet op te pakken. Waarschijnlijk valt hij na een paar minuten toch vanzelf in slaap.
Natuurlijk werkt dit niet op dag één, maar als jij het vaste ritme blijft aanhouden zul je merken dat na een aantal dagen je baby beter leert alleen te slapen. Probeer het dus vol te houden.

Zodra ja baby wakkert wordt begin je weer van voor af aan.

Door het bieden van deze regelmaat zal de wereld voor de meeste baby’s binnen één tot twee weken voorspelbaar worden: hij zal snel leren wat er van hem verwacht wordt, namelijk dat hij na het spelen in de box in zijn bedje gaat slapen. als het goed is zal hij na een dag of 5 al veel beter in zijn bedje slapen.

Wanneer een baby ondanks deze regelmaat na 5-7 dagen niet beter is gaan slapen kan inbakeren een aanvullend hulpmiddel zijn.

Je kan beter niet op eigen houtje gaan inbakeren. Ga eerst langs bij het consultatiebureau. Inbakeren is een techniek die goed voorgedaan moet worden voor je het zelf kan toepassen. Daarbij zal de arts van het consultatiebureau nagaan of er een medische oorzaak is waarom de baby moeilijk in slaap komt en de heupjes van de baby controleren. Bij een (verdenking op) een heupafwijking is inbakeren niet verstandig.

Door het bieden van regelmaat zal de wereld voor de meeste baby’s binnen één tot twee weken voorspelbaar worden.

Leer je baby kennen leaderboard

Gerelateerde artikelen

Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Hoe zorg je voor een zo goed mogelijk welbevinden van je baby? Het oude vertrouwde rust en regelmaat is misschien zo gek nog niet. Natuurlijk vertellen we je ook alles over borst- en flesvoeding

meer lezen ...
Gezondheid  5-8 mnd Gezondheid 5-8 mnd

Wanneer begin je met het eerste hapje en waar begin je mee? Borstvoeding blijft belangrijk.  EHBO, wat doe je bij kleine ongelukjes Tandjes krijgen en nog veel meer

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Slaapproblemen bij jonge baby Slaapproblemen jonge baby

Je baby wil maar niet slapen, wat kun je doen?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...