Niet in het eigen bedje wilen slapen.

Zo leert je baby in eigen bedje slapen.

Vraag: “Onze baby is nu 3 weken oud. Overdag valt hij vaak in slaap in de wandelwagen als ik aan het wandelen ben of in de autostoel of de wipstoel. Is dit heel erg? Verleggen helpt ook niet, want dan is meneer klaarwakker en zet het op een gillen. En hij stopt echt niet hoor! ja hij stopt wel als je hem uit bedje haalt en valt binnen 5 minuten dan wel bij papa of mama op de buik in slaap. Wat is wijs om te doen? “

Geef hem eens ongelijk 😉 Het is toch heerlijk om lekker bij mama of papa op de buik te liggen. Zo vertrouwd…dan slaap je extra lekker.

Uit jouw verhaal maak ik ook op dat er waarschijnlijk geen medische oorzaak is voor het onrustige slapen van je baby: hij valt immers wel als een roosje in slaap in de wandelwagen of op jullie buik. Op zich is het niet erg als een kind een keer in de wandelwagen of wipstoel slaapt, maar de ondersteuning van zijn lichaam is natuurlijk beter op een goed matras en je wilt ook niet dat je baby alleen maar slaapt als hij op jullie buik of in de kinderwagen ligt. Hij moet leren dat in eigen bedje slapen ook best lekker is.

Gelukkig heb ik tips voor jou om je zoontje lekker in zijn bedje te leren slapen zodat jij hij beter ligt en jij ook meer aan je rust toekomt. Begin de tips overdag toe te passen. Overdag zal je meer energie hebben en meer geduld om dingen uit te proberen dan ‘s nachts. Zodra het overdag beter gaat, zullen de nachten snel volgen.

Mijn tip is om in het leventje van jullie zoon meer regelmaat en ritme toe te passen.

Met regelmaat bedoel ik dat je alle activiteiten in een vast volgorde aanbiedt. De volgorde is: slapen – wakker worden – voeden -aandacht op schoot – spelen in de box – slapen.
Als jouw zoon wakker wordt kan je hem het beste snel daarna voeden. Ook als er nog geen 3 uur voorbij is sinds de vorige voeding mag je weer een voeding aanbieden. Je baby is dan namelijk goed uitgerust en zal dan het beste drinken. Als een baby goed drinkt heb je de meeste kans dat hij het weer 3-4 uur volhoudt tot de volgende voeding.

Na het voeden neem je je baby op schoot of op de arm en gebruik je die tijd voor een moment van samen knuffelen en spelen. Probeer ook of er een boertje komt. Na 10-15 minuten zal je merken dat je zoontje er genoeg van heeft en leg je hem in de box.

In de box kan je baby een kwartiertje zelf spelen en zelf bepalen hoeveel prikkels hij opzoekt. Na dat kwartier is je baby als het goed is al weer een uur op en zal hij moe beginnen te worden.

De meeste kinderen tot 3 maanden zijn na 1-1,5 uur weer moe en gaan weer slapen.

Let er eens op wat bij jullie zoon tekenen van vermoeidheid zijn:

  • Jengelen
  • Beweeglijk worden
  • In de oogjes wrijven
  • Weg kijken

Zodra je deze of andere verschijnselen van vermoeidheid ziet geef je je baby zonodig een schone luier en leg je hem wakker in zijn bed. Je stopt hem lekker strak in en gaat zelf iets anders doen.

Als je baby nu gaat huilen of gillen weet je dat hij geen honger kan hebben en geen vieze luier.

Het meest waarschijnlijke waarom hij gaat huilen is vanwege de moeheid of de frustratie dat hij niet in slaap kan vallen.  Als je hem nu oppakt leert hij nooit zelf in slaapt te vallen! Haal hem dan ook niet uit bed. Troost hem door zachtjes tegen hem te praten en over zijn bol te aaien, maar probeer vol te houden om hem  niet op te pakken. Waarschijnlijk valt hij na een paar minuten toch vanzelf in slaap.
Natuurlijk werkt dit niet op dag één, maar als jij het vaste ritme blijft aanhouden zul je merken dat na een aantal dagen je baby beter leert alleen te slapen. Probeer het dus vol te houden.

Zodra ja baby wakkert wordt begin je weer van voor af aan.

Door het bieden van deze regelmaat zal de wereld voor de meeste baby’s binnen één tot twee weken voorspelbaar worden: hij zal snel leren wat er van hem verwacht wordt, namelijk dat hij na het spelen in de box in zijn bedje gaat slapen. als het goed is zal hij na een dag of 5 al veel beter in zijn bedje slapen.

Wanneer een baby ondanks deze regelmaat na 5-7 dagen niet beter is gaan slapen kan inbakeren een aanvullend hulpmiddel zijn.

Je kan beter niet op eigen houtje gaan inbakeren. Ga eerst langs bij het consultatiebureau. Inbakeren is een techniek die goed voorgedaan moet worden voor je het zelf kan toepassen. Daarbij zal de arts van het consultatiebureau nagaan of er een medische oorzaak is waarom de baby moeilijk in slaap komt en de heupjes van de baby controleren. Bij een (verdenking op) een heupafwijking is inbakeren niet verstandig.

Door het bieden van regelmaat zal de wereld voor de meeste baby’s binnen één tot twee weken voorspelbaar worden.

Wil jij leren hoe je baby een goed dag en nachtritme krijgt?

Dan is de online cursus Leer je baby kennen iets voor jou!

In onderstaande clip van les 12 vertelt babyverpleegkundige Esther je hoe je slaapproblemen bij je baby oplost (of liever nog voorkomt)

 

 


Gerelateerde artikelen

10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Gezondheid  5-8 mnd Gezondheid 5-8 mnd

Alles over de gezondheid van je kind in deze periode.

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Slaapproblemen bij jonge baby Slaapproblemen jonge baby

Je baby wil maar niet slapen, wat kun je doen?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen