nieuws; 12 weken echo spoort defect plasbuis op

Echo bij twaalf weken redt baby’s met verstopte plasbuis 03-10-2008 

Als alle moeders een standaardecho bij twaalf weken zouden krijgen, zouden er in Nederland jaarlijks 20 tot 30 baby’s met een verstopte plasbuis gered kunnen worden. Dit stelt perinatoloog Jos Offermans van het Universitair medische Centrum Maastricht.
Deze afwijking wordt nu op zijn vroegst bij de 20 weken echo ontdekt. De vroege termijnecho, die meestal voor de twaalfde week wordt gemaakt, laat de afwijking niet zien.
Maar een operatie bij 20 weken is te laat volgens Offermans. Baby’s met een verstopte plasbuis kunnen niet plassen. Daardoor wordt er te weinig vruchtwater aangemaakt, wat op die termijn onherstelbare schade veroorzaakt aan de blaas, de nieren en de longen.
Het is optimaal als de baby met deze afwijking bij 14 weken wordt geopereerd. Een slangetje in de blaas zorgt ervoor dat er weer geplast kan worden. Met een hersteloperatie na de geboorte is de baby weer helemaal in orde.
Momenteel krijgen alleen vrouwen boven de 36 jaar een echo aangeboden. Als jongere vrouwen de echo willen, moeten zij die zelf betalen. Dat kost 127 euro.
Bron: knov

 

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen