nieuws; extra vit D nodig in zwangerschap

Extra vitamine D in de zwangerschap en bij borstvoeding             01-10-2008

Om een tekort te voorkomen, zouden vrouwen in de zwangerschap extra vitamine D moeten slikken. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministrie van VWS.

Vitamine D is nodig voor de opbouw van de botten. Het stofje zit vooral in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Verder wordt de aanmaak van de vitamine in de huid gestimuleerd door dagelijks minimaal een kwartier buiten te zijn.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen het beste een suppletie van 10 microgram extra per dag innemen, aldus de Gezondheidsraad. Vitamine D is in de zwangerschap onontbeerlijk voor de botopbouw van het (ongeboren) kind.

Omdat sommige groepen ook met verbeterde voorlichting de extra vitamines niet zullen gebruiken, stelt de Gezondheidsraad voor om melkproducten, melkvervangers en olieproducten te verrijken met vitamine D. Dit zou dan ook ten goede komen aan andere risicogroepen in de bevolking, zoals ouderen, mensen met een donkere huid, gesluierde vrouwen en jonge kinderen.

Bron: Gezondheidsraad en KNOV

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen