Gezond zwanger worden

gezond_levenGezond zwanger worden begint lang vóór de zwangerschap!

Veel mensen realiseren het zich niet, maar voordat je zwanger bent wordt de basis gelegd voor een gezonde zwangerschap en gezond kind.
Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het heel belangrijk is dat zowel de eicel als zaadcel in goede conditie zijn vóór de bevruchting. Alleen een goede zaad- en eicel kunnen tot een gezonde zwangerschap en -kind leiden.

Hoe dat zit? Hoe kun je gezond zwanger worden?

Zie het als het bouwen van een huis. De eicel en zaadcel zijn de heipalen. Als je slechte heipalen gebruikt kun je nog zo’n mooi huis bouwen, het zal niet lang blijven staan. Zo is het ook met het ‘maken’ van een kindje. Als de ei- en zaadcel niet gezond zijn, kun je van alles doen in de zwangerschap en na de geboorte maar het risico dat je kind niet heel gezond door het leven zal gaan is groter dan bij een gezonde zaad- en eicel.

Daarnaast is je kans om zwanger te worden veel groter als je ervoor zorgt dat zowel de ei- als zaadcel gezond zijn.
Er zijn nogal wat zaken waar jullie beiden (Ja…de man moet ook aan de bak) rekening mee zouden moeten houden.

Hieronder een paar korte tips, buiten deze tips zijn een gezonde leefstijl; gezond eten, niet roken, niet drinken, voldoende bewegen en oppassen met schadelijke stoffen heel belangrijk. Vergeet ook je gewicht niet, zowel onder- als overgewicht zijn schadelijk voor je toekomstige kind. Je leest het allemaal hier op de site.

Start met foliumzuur

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van foliumzuur, nog vóórdat je zwanger bent, de kans op neurale buisdefecten, zoals een open ruggetje, met 50% vermindert.

Daarnaast is foliumzuur belangrijk voor de ontwikkeling van de bloedcellen en is de kans op een hartafwijking en hazenlip waarschijnlijk verkleind als je foliumzuur slikt

Iedere zwangere vrouw wordt aangeraden om foliumzuur te gebruiken vanaf de bevruchting tot de 10e week van je zwangerschap.

Aangezien je meestal niet weet wanneer je bevrucht wordt is het motto: gestopt met de pil…..gestart met foliumzuur.

Foliumzuur is een B vitamine en zit o.a. in verse groenten, fruit en volkoren producten. Omdat je in de vroege zwangerschap extra Foliumzuur nodig hebt krijg je niet voldoende binnen via je voeding. Ook niet als je heel gezond eet!

Begin bij voorkeur minstens 4 weken voor de bevruchting, langer mag ook. Het kan zeker geen kwaad als je foliumzuur veel langer gebruikt.

Gebruik iedere dag een tabletje met 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Je kunt deze tabletten gewoon kopen bij de drogist of apotheek.
Als je multivitamine voor zwangeren gebruikt zit daar waarschijnlijk al de juiste hoeveelheid foliumzuur in en hoef je niet extra te nemen. Kijk de verpakking hier op na.

Check of er ziekten in je familie voorkomen
Als je zelf (of je partner) een bepaalde ziekte hebt, denk aan bv. suikerziekte, schildklierafwijkingen of epilepsie, dan is het vaak noodzakelijk dat je al voor de zwangerschap maatregelen treft zoals het aanpassen van medicijnen. Praat dus voordat je stopt met de pil met je arts over je kinderwens.

Tijdens de eerste zwangerschapscontrole komt het regelmatig voor dat een vrouw aangeeft dat er geen afwijkingen in de familie voorkomen. Als je dan verder vraagt of er ooit kindjes doodgeboren zijn bij oma of moeder krijg je soms allerlei verhalen en weet ze niet precies wat de oorzaken waren van die doodgeboren kindjes.

Als jullie nadenken over het krijgen van een kind is het zinvol om bij beide ouders nog eens navraag te doen naar ziektes, afwijkingen en doodgeboren kindjes (ook bij oma’s). Niet zelden weet men wel dat er meermalen een kindje is overleden bij oma, oom of tante maar weet men niet precies waaraan dat kindje is overleden.

Helaas is ook lang niet altijd de oorzaak te achterhalen, maar vraag zoveel mogelijk na, eventueel ook bij de huisarts. Het kan heel belangrijk zijn als er een bepaalde afwijking voorkomt om, als je zwanger bent, eerder in contact te komen met een verloskundige of arts.

Een enkele keer is het zelfs verstandig, als een bepaalde aangeboren afwijking voorkomt, om beiden voor de zwangerschap een genetisch onderzoek te laten doen, zodat je weet of/en hoeveel kans er is dat jullie een kindje krijgen met die afwijking.

Levert je werk gevaar op?
Als je in je werk in contact komt met straling, gevaarlijke stoffen of iets anders wat mogelijk gevaar voor je baby kan opleveren, informeer dan vóór je zwangerschap bij de arbo arts wat de risico’s zijn en of je op één of andere manier beschermt moet worden.

Bepaalde gevaarlijke stoffen of straling kan verminderde vruchtbaarheid geven of ervoor zorgen dat de gezondheid van je kindje in gevaar komt. Het is echt heel belangrijk dat je dit voor de zwangerschap al uitzoekt als je werkt met chemische middelen of straling.

Kinderwens spreekuur:

Werk je met chemische middelen of straling, komen er afwijkingen voor in de familie of ben je zelf ziek/gebruik je medicijnen?

Maak een afspraak met de verloskundige in jouw woonplaats VOOR je zwanger bent om te horen of en zo ja welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Ook als  je tips en adviezen wilt hebben om zo gezond mogelijk aan je zwangerschap te beginnen kun je bij een verloskundige in jouw woonplaats een afspraak maken voor het kinderwens spreekuur. Tijdens deze afspraak zal de verloskundige met jullie bespreken wat jullie zelf kunnen doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden én checkt ze of jullie een verhoogd risico hebben op problemen tijdens de zwangerschap of op aangeboren afwijkingen.

Het kinderwens spreekuur wordt vergoed vanuit de basisverzekering en komt niet ten laste van je eigen risico.

 


Gerelateerde artikelen

Voorbereiden op zwangerschap Voorbereiden op zwangerschap

Begin goed voorbereid aan een zwangerschap, zowel lichamelijk als in je relatie.

meer lezen ...
10 tips bij kinderwens 10 tips bij kinderwens

10 tips om je kans op een zwangerschap te verhogen.

meer lezen ...
10 to do's als je wilt zwanger worden 10 To Do’s bij kinderwens

Deze to do’s zou je moeten volgen vóór je aan een zwangerschap begint.

meer lezen ...
BPA vermindert je kans om zwanger te worden BPA vermindert je kans om zwanger te worden

Dagelijks kom je in contact met BPA, het is schadelijk voor je ongeboren kind én vruchtbaarheid.

meer lezen ...
Keizersnede bij eerdere bevalling Keizersnede bij eerdere bevalling

Wat is het beleid als je bij een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad? Als een eerdere bevalling is geëindigd in een keizersnede (sectio caesarea), dan zal je voor ieder volgend kind in het ziekenhuis moeten bevallen onder leiding van de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt). Dit wil niet zeggen […]

meer lezen ...
Alcohol roken en drugs in de zwangerschap Alcohol roken en drugs

Roken, alcohol en drugs kunnen ernstige schade toebrengen aan je ongeboren kind.

meer lezen ...
Kinderwens; gezond afvallen Kinderwens; gezond afvallen

Een gezond gewicht is belangrijk als je een kinderwens hebt, Zo val je gezond af.

meer lezen ...
Alcohol en kinderwens Geen alcohol man en vrouw bij kinderwens

Jullie alcohol gebruik, zelfs voor de bevruchting, heeft invloed op zwanger worden

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Rokende vader; minder zaadcellen bij zoon Rokende vader; minder zaadcellen bij zoon

Rookt je man; je zoon krijgt slechter zaad! Steeds vaker blijkt hoe belangrijk een gezonde leefstijl van de man ten tijde van de bevruchting is.

meer lezen ...
Eindelijk vergoeding preconceptie consult Eindelijk vergoeding preconceptie consult

Een consult bij je verloskundige vóórdat je zwanger bent is zo gek nog niet. In dit consult bespreekt je verloskundige wat jullie kunnen doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden.

meer lezen ...
BPA vermindert slagingskans IVF fors BPA vermindert slagingskans IVF fors

Bisfenol A (BPA) is een industriële chemische stof die wordt gebruikt in een verscheidenheid van consumentenproducten, zoals plastic verpakkingen, flessen water, de binnenbekleding van blikken en drankpakken en thermisch papier van kassabonnen. Blootstelling aan BPA ( wat voor bijna voor iedereen geldt) blijkt de slagingskans van IVF fors te verlagen. Dagelijks komen we allemaal in […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen