Omgaan met bekkenpijn

Bekkenpijn, veel zwangeren én jonge moeders hebben er last van.

Als je in de zwangerschap al last had van je bekken, is de kans groot dat het door de bevalling de bekkenpijn tijdelijk wat erger is geworden. Ook kan het zijn dat je door de bevalling last hebt gekregen van bekkenpijn. In beide gevallen is het erg belangrijk dat je het bekken de eerste dagen na de bevalling extra veel rust geeft.

De volgende adviezen zijn van belang:

  • Laat je de eerste dagen op bed wassen.
  • Als je uit bed moet voor het toilet, maak dan erg kleine schuifelstapjes
  • Til de baby niet uit bed
  • Probeer na twee dagen om met een stoeltje onder de douche te gaan, als je merkt dat je hierdoor veel meer pijn krijgt, stel het dan een dagje uit
  • Loop de eerste vier dagen zeker geen trap. Probeer de vijfde dag om heel voorzichtig, liefst op je billen of achteruit lopend, één keer naar beneden te gaan. Als dit de klachten niet verergert mag je de volgende dag een keer vaker naar beneden.
  • Probeer voorzichtig uit wat je kunt. Het probleem is dat je meestal pas pijn krijgt de nacht nadat je dingen hebt gedaan. Bouw je activiteiten dan ook erg voorzichtig op. De ene dag probeer je 10 minuten rond te lopen en als dat geen problemen oplevert, probeer je de volgende dag 2 x 10 minuten enz.
  • Het baden van de baby is een erg ongelukkige houding voor iemand met bekkenpijn. Maar je wilt de baby toch graag zelf wassen. De beste oplossing is om de baby mee te nemen onder de douche. Als je zelf onder de douche gaat zitten, kun je de baby goed wassen en de baby vindt het heerlijk onder die straal. Het afdrogen kun je beter aan de kraamverzorgster overlaten.
  • Als je de baby wilt verschonen of aankleden, kun je dat het beste zittend op bed doen en de baby naast je neer leggen.
  • Draag zo snel mogelijk na de bevalling een ondersteunende bekkenband. Als je die niet hebt, kun je de kraamverzorgster vragen om een soort sluitlaken te maken.

Forceer je lichaam niet, maar probeer wel regelmatig in beweging te blijven…

Niemand kan je vertellen hoe de genezing zal verlopen. Ik heb vrouwen gezien die in de zwangerschap zoveel bekkenpijn hadden dat ze de hele dag op bed lagen en die 6 weken na de bevalling zo goed als pijnvrij waren. Maar ik heb ook vrouwen gezien die voor de bevalling weinig last hadden en na de bevalling maanden bezig zijn geweest met revalideren.

Het belangrijkste is dat je goed leert luisteren naar je lichaam.

Als je ’s nachts veel pijn hebt, ga dan na wat je die dag anders gedaan hebt dan anders en doe dat voorlopig niet meer. Forceer je lichaam niet, maar probeer wel regelmatig in beweging te blijven. Een juiste verhouding in rust en activiteit moet je zelf uitvinden. Teveel doen is niet goed, maar te weinig doen zeker ook niet.

Hoewel je niet veel oefeningen kunt doen is het wel belangrijk dat je de bekkenbodemspier zo snel mogelijk weer op sterkte probeert te krijgen (zie bekkenbodemspieroefeningen) en span de buikspieren vanaf het begin dagelijks een aantal keer aan door je buik in te trekken en even ingetrokken te houden.


Gerelateerde artikelen

Incontinentie – Welke invloed hebben de zwangerschap en bevalling op je bekkenbodem?

Tijdens de zwangerschap neemt door de groei van het kindje en de baarmoeder de belasting van de bekkenbodem in korte tijd erg toe. Daarnaast verslapt de bekkenbodemspier door het hormoon relaxine dat in de zwangerschap in verhoogde mate aanwezig is. De bekkenbodem moet veel meer dragen, maar is dus minder sterk door het hormoon relaxine. […]

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...
Hoe lang houd je bloedverlies na de bevalling? Hoe lang houd je bloedverlies?

Net na de bevalling is het bloedverlies hevig, maar hoe lang duurt het voordat het echt over is?

meer lezen ...
Anticonceptie na de bevalling Anticonceptie na de bevalling

Wanneer kun je met anticonceptie beginnen na de bevalling? Hoewel de meeste vrouwen hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie na de bevalling, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden. Vooral als je flesvoeding geeft kun je al heel snel na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Gemiddeld heeft een vrouw die […]

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen