Alles over poep

Ontlasting van baby’s

Op het consultatiebureau worden door ouders veel vragen gesteld over ontlasting van baby’s: poept mijn baby niet te vaak? Of juist te weinig? Is de kleur wel normaal? Is het niet te dun?

Ontlasting van baby’s blijkt voor ouders vaak een bron van zorgen.

Toch is er bijna nooit wat aan de hand! Omdat de vraag “wat is nu normaal” zo vaak gesteld wordt, besteedt Baby Op Komst op deze pagina aandacht aan alles wat met poep van baby’s te maken heeft.

In les 13 van de online cursus Leer je baby kennen vertelt babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels je alles over de ontlasting van baby’s.

In de video hieronder zie je een stukje uit deze les (klik op PLAY om ook geluid te krijgen)

 

Meconium

Meconium is de eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitwerpt. Deze is donkergroen tot zwart van kleur en teerachtig en kleverig van substantie, vandaar dat deze eerste poep ook wel kinderpek of darmpek wordt genoemd. Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten. Na twee dagen verandert de poep: hij wordt dan dunner, wateriger en geler. Dat is een teken dat er melk verteerd wordt.

De eerste ontlasting komt meestal binnen 24 uur na de geboorte maar moet in elk geval binnen 48 uur komen. Als een pasgeboren baby binnen twee dagen niet heeft gepoept kan er iets aan de hand zijn en is nader onderzoek nodig.

Kleur, hoeveelheid en consistentie (hard, zacht, waterig) van baby poep

In Amsterdam is onderzoek gedaan naar ontlasting bij kinderen. Zo’n 600 luiers van gezonde baby’s werden gescoord op kleur, hoeveelheid en consistentie (dik, dun, plakkerig, waterig enz). Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verschillen tussen alle luiers enorm was! Gele poep, via groen tot bruin, van waterdun tot harde keutel en van één dunne veeg tot een luier vol: het kan allemaal.

Er bleek geen verschil te bestaan tussen de ontlasting van te vroeg geboren baby’s en kinderen die niet te vroeg geboren zijn. Wel bleken kinderen die borstvoeding krijgen minder ontlasting te hebben dan flesgevoede kinderen. Borstvoeding is makkelijker te verteren waardoor er minder afvalstoffen over blijven. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het verschil in hoeveelheid poep.

Frequentie, hoe vaak poept een baby?

Pasgeborenen gaan meestal poepen zodra er iets in de maag komt. Dit is als het ware een reflex. Naarmate baby’s ouder worden, de darmen rijper zijn en er meer controle is over de darmen verdwijnt die reflex. Uiteindelijk kan ieder gezond mens zijn ontlasting ophouden tot dat er een geschikte plek is om je ontlasting te lozen.

Je hebt baby’s die na elke voeding poepen en baby’s die één keer per 4 dagen poepen.

Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten!
Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen. Er is sprake van een persoonlijke frequentie. Ook bij volwassenen is dat het geval. De ene mens poept 2 keer per dag en de ander maar één keer per 3 dagen. Zolang je er geen last van hebt is het allemaal goed.
Daarom is frequentie op zich geen criterium waarop je kan bepalen of de ontlasting normaal is. Zolang je baby geen klachten heeft, goed groeit en de ontlasting zonder pijn komt is er niets aan de hand.

Ontlasting van baby’s die alleen melk drinken

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een zachte, waterige ontlasting die geel tot bruinig van kleur is en die een typische geur heeft. Er kunnen klontjes of slijm in zitten. Soms lijkt het wel op mosterd met pitjes erin.
Baby’s die flesvoeding krijgen hebben meestal dikkere ontlasting dan kinderen die borstvoeding krijgen. De kleur varieert tussen geel en lichtbruin. Bepaalde soorten flesvoeding geven een groenige ontlasting. Zolang je kindje tevreden is en geen klachten heeft is dat allemaal normaal.

Spuitluier

Bij sommige baby’s (borst- en flesgevoede kinderen) gaat het vrijkomen van ontlasting gepaard met een explosieve kracht, we noemen dit een spuitluier. Meestal is deze ontlasting ook vrij dun. Ofschoon het heel indrukwekkend kan klinken, kunnen zulke luiers geen kwaad. Als een baby goed groeit en tevreden is, hoeft je niet naar de huisarts, ook niet als een kind meerdere spuitluiers per dag heeft.
Als de ontlasting wat schuim bevat komt dat doordat er luchtbelletjes in de poep zitten. De luchtbelletjes tezamen vormen een schuimlaagje.

Ontlasting zodra je baby vaste voeding krijgt

Als je baby andere dingen dan melk gaat eten verandert ook de ontlasting. De meeste verschillen in ontlasting zijn te verklaren door de samenstelling van de voeding die van dag tot dag varieert. De geur van de ontlasting verandert ook als je bijvoeding gaat geven. Het ruikt onaangenamer dan wanneer je baby alleen melk drinkt. De kleur kan geel, groen of bruin zijn en alle kleurschakeringen daartussen.

Ontlasting is pas abnormaal van kleur als het nagenoeg wit is (stopverfkleur) of als het zwart is (meconium niet meegeteld).
Witte ontlasting duidt op een leverprobleem, bij zwarte ontlasting kan er sprake zijn van een bloeding in het maagdarmkanaal.

Omdat bij een baby de spijsvertering nog niet optimaal verloopt komen veel onverteerde voedingsstoffen terug in de ontlasting.

Wanneer een baby spinazie eet kan de ontlasting groen zien en eet hij tomaten, dan ziet de ontlasting rood. Dit is heel normaal.

 Verstopping (obstipatie) bij baby’s

Er is sprake van obstipatie (verstopping)  als de ontlasting weinig frequent komt, hard en keutelig is en daardoor (pijn-)klachten geeft.

Obstipatie komt bij baby’s eigenlijk nauwelijks voor. Bij jonge baby’s kan het wel lijken dat de ontlasting moeizaam komt, maar als de poep wel gewoon zacht is en regelmatig komt is er niets aan de hand. In dat geval is je baby nog aan het leren hoe hij moet poepen.

Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding komt het wel eens voor dat de ontlasting plotseling harder wordt en het meer moeite kost om te poepen. De darmen moeten nog wennen aan de andere voeding.
Ook bij de overgang naar vaste voeding kunnen er ineens problemen ontstaan met de ontlasting. Ook nu is het wennen meestal het probleem. Geef je kindje wat extra water, dat helpt darmen om de ontlasting zacht te houden. Als de klachten blijven, stop dan voor 2-3 weken met de vaste voeding en probeer het daarna nog eens.

Als het langere tijd duurt dat je kindje moeite heeft met zijn ontlasting is het verstandig om dit te bespreken met het consultatiebureau of de huisarts.

Esther van Bloemen-Bartels vertelt in les 13 van haar online cursus Leer je baby kennen alles over plassen en poepen van baby’s. Hieronder een clip uit deze les

Meer info over de cursus op https://babyopkomst.tv

Harde ontlasting kan kleine scheurtjes veroorzaken bij de anus en dan gaat poepen pijn doen.

Wanneer poepen pijn doet gaat je kind opzien tegen poepen, want dat doet immers zeer.
Onbewust zal je kindje het poepen dan proberen tegen te houden en dan wordt het van kwaad tot erger. Het is goed dat een arts de oorzaak van de obstipatie achterhaalt.
Meestal is met het geven van lactulose het probleem snel te verhelpen. Lactulose is in feite niets anders dan wat extra suiker dat ervoor zorgt dat de darmen beter vocht kunnen vast houden, met als bijwerking dat er diarree ontstaat. Lactulose beïnvloedt de darmbewegingen niet en het is niet zo dat de darmen er op den duur lui van worden.

Diarree bij baby’s.

Het is bij baby’s moeilijk te bepalen wanneer hij diarree heeft. Het kan immers normaal zijn dat je kind na elke voeding poept. Ook het feit dat de ontlasting dun is hoeft niet persé afwijkend te zijn. Het is wél een probleem als je kind dunne, frequente poep heeft (terwijl je dat niet van hem gewend bent) én als je kindje daarbij niets of nauwelijks drinkt. Uitdroging ligt dan op de loer!
Jonge baby’s drogen sneller uit dan volwassenen.

Let daarom op de signalen van uitdroging bij je baby :

  • Te weinig natte luiers.
  • Stilstand in gewicht of gewichtsverlies.
  • Holle ogen en geen traanproductie.
  • Huidplooien die blijven staan.
  • Het kind is niet ‘levendig’, en ziet er slecht uit.
  • Verslapping van de spieren.
  • Ingezonken fontanel.
  • Droge mond en tongslijmvlies.

Ga bij deze signalen direct naar je huisarts. De huisarts zal bij een dreigende uitdroging in eerste instantie een zoutoplossing (ORS) geven die zorgt dat je kindje beter vocht vast kan houden. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om de oorzaak van de diarree te bestrijden.

Gele poep, via groen tot bruin, van waterdun tot harde keutel en van één dunne veeg tot een luier vol: het kan allemaal.

 


Gerelateerde artikelen

Biologisch wel zo logisch Biologisch wel zo logisch

Er wordt steeds meer bekend over de risico’s van chemische stoffen voor het (ongeboren) kind. Zo zijn er inmiddels zeer sterke aanwijzingen dat chemische stoffen de (mede) oorzaak zijn van mannelijke onvruchtbaarheid. Veel chemische stoffen, die gebruikt worden in verpakkingen, verzorgingsproducten of bestrijdingsmiddelen op ons voedsel werken hormoonverstorend, wat effect kan hebben op jou en […]

meer lezen ...
10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
Gevaar koortslip baby Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby.

Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Knuffelen met je baby Veel knuffelen maakt gelukkige volwassenen

Veel knuffelen met je baby helpt om hem zelfverzekerd te maken. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat veel knuffelen en huidcontact belangrijk zijn voor je baby.Niet alleen omdat je baby zich er prettig bij voelt, maar vooral ook omdat is gebleken dat veel knuffelen positieve effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen, het hormoonstelsel […]

meer lezen ...
Regelmaat geeft rust! Regelmaat geeft rust!

Regelmaat geeft rust, een oude opvatting, helpt het vandaag de dag ook nog?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Diarree bij baby's Diarree

Waar let je op als je baby diarree heeft en wanneer moet je naar de dokter?

meer lezen ...
Geel zien Geel zien

Wat is normaal qua gele kleur van je baby? Wanneer moet je aan de bel trekken?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Smetplekken en luieruitslag Smetplekken en luieruitslag

Tips om luieruitslag te voorkomen en verhelpen.

meer lezen ...
Waar slaapt de baby Waar slaapt de baby

Wat is de veiligste slaapplek voor je baby?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Dag en nachtritme baby Dag- en nachtritme

Kun je het slaappatroon van je baby in de eerste maanden veranderen zodat hij doorslaapt?

meer lezen ...
Veiligheid Veiligheid

Zo weet jij zeker dat de omgeving van jouw baby veilig is.

meer lezen ...
Borstvoeding in de eerste 4 maanden Borstvoeding in de eerste 4 maanden

Hoe start je met borstvoeding, hoe leg je goed aan en nog veel meer

meer lezen ...
Tanden krijgen Tanden krijgen

Wanneer je kind het eerste tandje krijgt varieert, meestal tussen de 6 en 8 maanden.

meer lezen ...
Spruw en candida Pijn: Spruw en candida

Spruw is voor zowel moeder als kind pijnlijk. De baby wil niet drinken door de pijn. Moeder en kind moeten beiden behandeld worden

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Problemen bij borstvoeding Problemen bij borstvoeding

Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Onze lactatiekundigen geven advies

meer lezen ...
Vaste voeding introduceren Vaste voeding introduceren

Wanneer is je kind toe aan vaste voeding? En wat geef je dan?

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...
Bloedverlies en vruchtbaarheid na bevalling Over bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie

Hoe snel herstelt je lichaam eigenlijk na een bevalling, wanneer kun je weer zwanger worden?

meer lezen ...
Seks na de bevalling Seks na de bevalling

Seks na de bevalling…best eng…. Bijna iedere vrouw, en ook veel mannen, zien er tegenop om voor de eerste keer na de bevalling weer gemeenschap te hebben. Het is ook best eng en regelmatig hoor je dat het pijnlijk was. Hoe lang je ook wacht met de eerste keer vrijen, het blijft eng en spannend. […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Keizersnede baby’s hebben andere darmbacteriën Keizersnede baby’s hebben andere darmbacteriën

Zorgt een keizersnede voor ongezondere baby’s?

meer lezen ...
seks na geboorte Veel seks problemen na bevalling

Ruim 70% is ontevreden over het seksleven in het eerste jaar na de geboorte volgens Australisch onderzoek.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen