Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht en zwanger worden is geen goede combinatie.

Overgewicht is een toenemend gezondheidsprobleem dat ook gevolgen voor de vruchtbaarheid heeft.

Eén van de redenen voor verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen met, veel,  overgewicht is dat er minder vaak een eisprong optreedt. Echter, ook bij vrouwen met overgewicht die een regelmatige eisprong hebben, is de kans op zwangerschap afgenomen.

Wanneer vruchtbaarheidsbevorderende behandelingen (zoals het opwekken van eisprongen met medicijnen, inseminatiebehandelingen of reageerbuisbehandeling (IVF)) worden ingesteld, heeft overgewicht een negatieve invloed op de kans op een zwangerschap.

Ook is het bekend dat bij overgewicht de kans op medische problemen tijdens de zwangerschap toeneemt:

  • De kans op hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging tijdens de zwangerschap is ongeveer 2 tot 3 keer zo groot vergeleken met vrouwen met een normaal gewicht.
  • De kans op een keizersnede is ongeveer 1.5 tot 2 keer zo groot vergeleken met vrouwen met een normaal gewicht.
  • De kans op zwangerschapssuiker is ongeveer 3 keer zo groot vergeleken met vrouwen met een normaal gewicht.

Wil je zwanger worden dan zijn er dus redenen genoeg om ervoor te zorgen dat je vóór je zwangerschap een gezond gewicht hebt.

Er is sprake van een verhoogd risico bij een BMI boven de 30. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is er wel sprake van overgewicht, maar niet in die mate dat het risico verhogend werkt. Bereken hier jouw BMI

Heb jij overgewicht en een kinderwens, probeer dan af te vallen vóór je zwanger wordt, maar doe dit wel op een verantwoorde manier.

Crash diëten zijn uit den boze omdat je hierbij allerlei stoffen tekort komt. En dat moet je niet willen. Om gezond zwanger te worden moet de eicel gezond zijn en een gezonde eicel krijg je alleen als je gezond eet en leeft.

Het is heel belangrijk, als je een kinderwens hebt, dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. De eicel die straks bevrucht moet gaan worden groeit nu al in je eierstok. Als je ongezond eet dan krijgt deze eicel ook tekorten. Dit kan ervoor zorgen dat de start van je zwangerschap en je kindje al niet goed is.

Diverse onderzoeken tonen aan dat een vrouw die zwanger wil worden minstens 9 maanden voor de zwangerschap al gezond moet leven.

Een eicel doet er ongeveer 5-6 maanden over om uit te groeien tot volwassen eicel die klaar is voor bevruchting. EN jij moet minimaal 3 maanden gezond eten om tekorten aan te vullen. Deze 2 feiten bij elkaar zorgen er dus voor dat je 9 maanden voor je zwangerschap er al voor zou moeten zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhoudingen.

Bovendien is bewezen dat je met een crashdieet in eerste instantie wel afvalt, maar zodra je stopt kom je nog sneller weer aan en vaak nog meer dan je afgevallen was. Dit komt omdat een crashdieet je stofwisseling vertraagt. Dit is de reden dat sommige vrouwen blijven aankomen terwijl ze eigenlijk te weinig eten; door de vele slechte diëten is hun stofwisseling zo vertraagd dat ze bij wijze van spreken groeien van een glas water.

Afvallen is dus zeker een goed idee, maar alleen op de juiste manier. Zoek eventueel begeleiding. Een leefstijlcoach of diëtiste kan je hierbij helpen. Op onze zustersite bieden wij je een online cursus Voeding en zwangerschap aan. In deze cursus leert diëtiste Anouk Bolhaar je hoe je heel makkelijk en zonder grote wijzigingen in je eetpatroon, gezond zwanger wordt/bent.


Gerelateerde artikelen

Kinderwens; gezond afvallen Kinderwens; gezond afvallen

Een gezond gewicht is belangrijk als je een kinderwens hebt, Zo val je gezond af.

meer lezen ...
10 tips bij kinderwens 10 tips bij kinderwens

10 tips om je kans op een zwangerschap te verhogen.

meer lezen ...
10 to do's als je wilt zwanger worden 10 To Do’s bij kinderwens

Deze to do’s zou je moeten volgen vóór je aan een zwangerschap begint.

meer lezen ...
leefstijl bij kinderwens Leefstijl voor bevruchting van cruciaal belang

Gek hè, maar je beïnvloed de gezondheid van je kind al voordat je überhaupt zwanger bent.

meer lezen ...
Voorbereiden op zwangerschap Voorbereiden op zwangerschap

Begin goed voorbereid aan een zwangerschap, zowel lichamelijk als in je relatie.

meer lezen ...
Gezonde leefstijl zwangerschap verhoogt je kans op gezond kind Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht in de zwangerschap

Voeding is écht iets om extra aandacht aan te besteden als je zwanger bent of wilt worden!

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Leefstijlbegeleiding verhoogt kans spontane zwangerschap bij overgewicht Leefstijlbegeleiding verhoogt kans spontane zwangerschap bij overgewicht

Als je overgewicht hebt en niet zwanger raakt lijkt afvallen de eerste optie.

meer lezen ...
Leefstijlbegeleiding helpt wel om zwanger te worden Leefstijlbegeleiding helpt wel om zwanger te worden

Voor een specifieke groep vrouwen met overgewicht helpt leefstijlbegeleiding om zwanger te worden.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen