Overtijd

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien)

Een normale zwangerschap duurt 280 dagen, oftewel 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie (bij een regelmatige cyclus)

Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.

Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.

Als je voorbij de 41e week bent zullen veel verloskundigen een inwendig onderzoek doen om te beoordelen of ze je kan strippen

Uit onderzoek is gebleken dat de werking van de placenta na de 42e week minder wordt. De zuurstof- en voedingsstof voorziening voor de baby wordt dan dus ook minder. Dit is de reden waarom je dan verwezen wordt naar de gynaecoloog. Wanneer je precies naar de gynaecoloog wordt verwezen, verschilt een beetje in den landen. Meestal ligt dat tussen de 10 en 14 dagen overtijd lopen.

Als je de eerste keer bij de gynaecoloog komt zal er waarschijnlijk een CTG gemaakt worden om de conditie van de baby te beoordelen. Daarnaast wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld en wordt gekeken hoe groot de baby is. Als alles goed lijkt te zijn moet je meestal iedere 2 dagen terugkomen in het ziekenhuis om een CTG te maken. De gynaecoloog zal waarschijnlijk ook een inwendig onderzoek doen om te kijken of de baarmoedermond al rijp is, dat wil zeggen week en verstreken. In de meeste ziekenhuizen zullen ze tussen de 14 en 17 dagen overtijd besluiten om te gaan inleiden.

Tip1: Als je meer dan een week overtijd loopt kan een keer vrijen soms helpen om de bevalling opgang te brengen. Vooral als je al flink last hebt van voorweeën, maar het wil maar niet doorzetten kan dit helpen. In sperma zit nml. een stof die de baarmoeder aanzet tot weeen en bovendien gaat de baarmoeder samentrekken als je klaarkomt. Dit kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dit helpt alleen als je lichaam rijp is om te gaan bevallen, je hoeft je dus geen zorgen te maken om te vrijen halverwege de zwangerschap (zie seks als je zwanger bent).

Let op: als je vliezen al gebroken zijn, mag je geen geslachtsgemeenschap meer hebben i.v.m. infectie gevaar.

Tip 2: Vraag je verloskundige bij de controle na de 41e week of ze inwendig onderzoek wil doen en misschien kan strippen

 


Gerelateerde artikelen

Wat zorgt ervoor dat de bevalling begint De baby is de baas

Er zijn sterke aanwijzingen dat de baby het signaal geeft dat de bevalling begint. De kleine heeft een soort kalender en weet zelf wanneer het tijd is om geboren te worden. Door signalen van de baby wordt in het lichaam van de moeder een aantal processen in gang gezet waardoor de bevalling begint. Als je […]

meer lezen ...
strippen Strippen

Strippen, wat gebeurt er precies en helpt het?

meer lezen ...
Het hartfilmpje Het hartfilmpje, bewaking van de conditie van de baby

Wat gebeurt er tijdens het CTG en waarom wordt een CTG gemaakt?

meer lezen ...
De bevalling wordt ingeleid De bevalling wordt ingeleid

Wat mag je verwachten als je bevalling wordt ingeleid?

meer lezen ...
De vliezen breken Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je vliezen gepaard met een plons water?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen