Perstechniek

Bevalling: de uitdrijving: perstechniek.

Zoals je in het hoofdstuk “De geboorte” hebt kunnen lezen, moet de kleine nog heel wat moeite doen om door het baringskanaal te kunnen. De kleine heeft jouw hulp hier hard bij nodig. De geboorte is een samenwerking tussen het kind en de moeder. Als een van de twee het laat ‘afweten’, dan lukt het niet.

Het hoofdje van de baby moet in de goede stand gaan liggen en moet op het juiste moment draaien. Dat zal alleen gebeuren als hij er min of meer toe gedwongen wordt door moeder.
De kracht die moeder en baarmoeder zetten tijdens het persen, dwingen de kleine om de juiste houding aan te nemen.

Aan het einde van de ontsluiting denken veel barenden dat ze geen energie meer hebben om te persen. Veel gehoorde kreten zijn: “ik kan niet meer”, “ik wil slapen”, ” ik heb geen kracht meer” enz.. Gelukkig beschik je over veel meer kracht en energie dan je van tevoren kunt bedenken.

Bij een normaal verlopende bevalling heb je altijd nog een reserve energiepotje waar je uit kunt putten voor het persen.

Als je het niet meer ziet zitten, probeer jezelf dan moed in te praten. Als je aan het persen moet beginnen en je zegt tegen jezelf: “dit red ik nooit”, dan is de kans groot dat het inderdaad niet zal lukken.

Een juiste instelling is het halve werk.

Natuurlijk ben je moe en heb je al heel wat te verduren gehad, maar dit laatste stukje kun je ook. Zet hem op!!!!

Veel barenden moeten even wennen aan het persen, ze hebben zolang moeten puffen en zuchten, dat het omschakelen naar actief meedoen soms wat moeite kost. Dat geeft niks, neem je tijd. Als je er nog niet aan toe bent mag je best nog een poosje de weeën weg zuchten en alleen op het hoogtepunt van een wee mee persen. Meestal krijg je vanzelf zoveel persdrang, dat je wel mee moet doen.

Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld 1 tot 1 ½ uur, bij een volgend kindje gaat het meestal een stuk sneller omdat alle weefsels al wat soepeler zijn.

Naast perstechniek is pershouding ook erg belangrijk. De meerderheid van de barende ligt op haar rug op bed. Een heel tegen natuurlijke houding om te persen. Zitten, hangen, op je zij liggen; alles beter dan op je rug liggen. Lees daarom ook het artikel baringshoudingen.

Waar tot voor kort de meest toegepaste perstechniek was om een goed hap lucht te nemen, je benen omhoog te trekken en de lucht vast te zetten en zo hard en lang mogelijk naar je vagina toe te persen was, komen er steeds meer voorstanders van persen op eigen gevoel.

Een perstechniek waarbij jij perst als je het gevoel hebt dat je moet persen.

Dit werkt vooral heel goed als je echt goede persweeën hebt. Bij goede persweeën maakt je baarmoeder als het ware een uitdrukkende beweging en druk jij mee omdat je eigenlijk niet anders kunt.
Je zet je adem niet vast maar perst tijdens de uitademing. Probeer langzaam uit te ademen en druk te geven naar je vagina, hierbij is het ook ontzettend belangrijk dat je je onderkantje goed ontspant. Immers, als jij spanning zet op je vagina dan werk je (onbewust) tegen en wordt de ruimte waar je baby doorheen moet kleiner.

Een andere techniek is persen op inademing.

Deze techniek is vooral fijn voor vrouwen die neigen tot hyperventilatie of in paniek dreigen te raken.

Bij deze techniek adem je in door je neus en zet je middenrif vast. Je duwt vervolgens een paar seconden (7-8 seconden) in de richting van je vagina en laat dan wat lucht (niet alle lucht!) ontsnappen door je mond. Je ademt weer in door je neus en duwt weer een paar seconden.

Beide bovenstaande technieken voelen prettiger voor jou, maar ook voor je baby. De ‘ouderwetse’ manier (die onderaan de pagina omschreven wordt) zorgt vaak voor uitputting bij zowel de barende als de baby waardoor er een hoger risico is dat het kind het niet zo prettig vindt en de hartslag minder goed wordt.

Nogmaals, het is vaak even wennen. En de eerste paar weeën lukt het vaak niet zo goed, maar dat komt vanzelf.

Tip: als je veel moeite hebt om in de juiste richting te persen, kan het helpen als de verloskundige met haar vinger in je vagina druk geeft in de richting van de anus. Hierdoor merk je soms beter welke kant je op moet drukken.

‘Ouderwets’ persen:

Laat de wee eerst goed opkomen en neem dan een goede hap lucht. Zet de lucht vast in je buik, probeer geen lucht te laten ontsnappen. Maak geen geluid, want dan verlies je lucht en daarmee kracht om te persen. Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.

Wil jij graag goed voorbereid aan je bevalling beginnen en precies weten wat er allemaal gebeurt in je lijf?

Volg dan één van onze online bevalcursussen. Al onze online cursussen zijn een prima vervanging voor een ‘gewone’cursus, sterker nog, doordat je onze cursussen online volgt kun je lessen vaker terugkijken waardoor de info beter blijft hangen en hierdoor beter toepasbaar is tijdens je bevalling. De kracht van herhaling…

Een goede voorbereiding geeft rust en vertrouwen, neemt eventuele angsten weg en zorgt ervoor dat jij (jullie) precies weten wat je op welk moment van de bevalling kunt inzetten om met de pijn om te gaan en je bevalling positief te beïnvloeden.

Want heus: Jouw lichaam is gemaakt om te baren, maar weet jouw hoofd dit ook?

 


Gerelateerde artikelen

De geboorte Geboorte van je kind

Je mag gaan persen, welke weg moet je baby afleggen om geboren te worden?

meer lezen ...
Geboorte placenta De geboorte van de placenta

Hoe lang duurt het voordat de placenta geboren wordt?

meer lezen ...
Knip of scheurtje Wat is beter, een knip of een scheurtje

Een knip wordt veel te snel gezet. Blijf altijd kritisch.

meer lezen ...
Aanleggen na de bevalling Aanleggen na de bevalling

Het eerste uur na de bevalling is het moment om voor het eerst aan te leggen

meer lezen ...
Vlak na de geboorte Tips voor direct na de geboorte

Wat is belangrijk voor de binding van jullie als ouders met jullie kind? Hoe houdt je de baby lekker warm en meer tips.

meer lezen ...
De baby nakijken Baby nakijken

Wat wordt er allemaal gecontroleerd als je baby wordt nagekeken?

meer lezen ...
Apgarscore Apgarscore van de baby

Wat zegt de apgarscore en welk cijfer is wenselijk?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen