Persweeën

Tijdens de laatste centimeters van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je moet poepen; persdrang!

Meestal begint het met een korte drang tijdens het hoogtepunt van de wee.
Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby. Het hoofdje wordt dan tijdens een wee op je anus gedrukt en dit geeft het gevoel dat je moet poepen.

Als de verloskundige er nog niet is, laat haar dan met spoed komen want je hebt waarschijnlijk bijna volledige ontsluiting (10 cm).

Bij volledige ontsluiting krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is. Of je nu wilt of niet, je moet persen.

Persweeën kenmerken zich door het feit dat je niets anders kunt dan meepersen. Ook als je het niet wilt, bijvoorbeeld omdat de verloskundige er nog niet is, maakt je baarmoeder een persbeweging en kun je niet anders dan toegeven. Natuurlijk pers je niet vol mee mocht je verloskundige er nog niet zijn.

Als je volledige ontsluiting hebt, maar nog geen persweeën, dan is het verstandig om nog even te wachten met persen. Persen op eigen kracht, dus zonder de oerdrang om te persen, is lastig. Je voelt gewoon niet zo goed wat je moet doen als je nog geen persweeën hebt. Bovendien moet je dan alleen op eigen kracht je baby naar beneden duwen, terwijl je, als je wel persweeën hebt, je lichaam meehelpt om je baby dieper te krijgen. Bij persweeën duwt je baarmoeder als het ware een beetje mee.

Heb je volledige ontsluiting, maar geen persweeën? Probeer dan even rond te gaan lopen, door te staan drukt het hoofdje meer naar beneden wat kan helpen om persdrang te krijgen.

Een goede perstechniek helpt om je baby naar beneden te drukken, zonder persweeën is de perstechniek vaak niet zo goed.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen