Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen tijdens je bevalling ben je op het ziekenhuis aangewezen.

Thuis mag geen medicatie worden gegeven voor pijnbestrijding bevalling. Dit omdat alle medicijnen ook bij de baby komen en het dus heel belangrijk is om de conditie van de baby in de gaten te houden door middel van een CTG (hartfilmpje)

Welke middelen voor pijnbestrijding bij de bevalling zijn in het ziekenhuis voorhanden?

Pethedine: injectie met pijnstillend medicijn:

Als het nog minimaal 3 uur duurt voordat de baby geboren wordt kan er een injectie (meestal in de bil of het dijbeen) gegeven worden die een middel bevat die de pijnprikkels verminderd.
Meestal wordt er een injectie met pethidine ( een morfine achtige stof)gegeven. Pethedine kan ook middels een infuus gegeven worden.
Wanneer geschikt: pethidine injecties zijn vooral geschikt als pijnstilling in een vroeg stadium van de bevalling.
Als je bijvoorbeeld al nachten niet geslapen hebt omdat je wel weeën hebt, maar de bevalling niet echt doorzet kan een pethidine injectie helpen. Door het afnemen van de pijn en het feit dat veel vrouwen er wat suf van worden, kun je even uitrusten, soms wat slapen en zo wat bijtanken. In dit stadium, als er dus nog maar net 1 of 2 cm ontsluiting is en de geboorte naar verwachting nog lang op zich laat wachten, wordt de pethidine vaak gecombineerd met een slaapmiddel zodat je ook echt een paar uur kunt slapen.
Bijwerkingen: alle morfine-achtige stoffen hebben als bijwerking dat de ademprikkels worden verminderd en de darmwerking wordt vertraagd.
Omdat al deze stoffen ook bij de baby komen is het heel belangrijk om de conditie van de baby goed in de gaten te houden. Vooral als de injectie te laat gegeven wordt en de baby binnen 2 uur na toediening wordt geboren, is er een verhoogd risico dat de baby geen ademprikkel heeft als hij geboren wordt.
Daarnaast moeten astma patiënten beducht zijn voor een astma-aanval.
Andere, vervelende maar niet zo gevaarlijke, bijwerkingen zijn: misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, duizeligheid, sufheid, slaperigheid.
Hoe ervaren vrouwen het: de ervaringen van vrouwen die pethidine kregen zijn zeer wisselend.
Sommige vrouwen geven aan het prettig gevonden te hebben dat de scherpe kanten van de pijn afgaan en ze zodoende wat rust kregen en konden bijtanken. Andere vrouwen vonden de bijwerkingen, sufheid, misselijkheid, het gevoel er niet bij te zijn, zo vervelend dat de nooit meer voor pethidine injecties zouden kiezen.
Van tevoren is niet aan te geven hoe je op pethidine zult reageren.

Remifentanil infuus:

Bij deze manier van pijnbestrijding krijg je een infuus met een pomp. Je kunt zelf (binnen grenzen gesteld door de arts) de hoeveelheid medicatie bepalen. De arts stelt de maximale hoeveelheid medicatie in, maar jij hebt een knop waarmee je jezelf de benodigde dosis kunt toedienen. Jij bepaalt dus hoe vaak je pijnbestrijding nodig hebt.
Wanneer geschikt: je bevalling moet goed op gang zijn. Pethedine injecties kunnen in een vroeg stadium worden gegeven, een Remifentanil infuus niet.
Het is aan te raden om de extra dosis TUSSEN de weeën in te geven. De pijnstiller werkt namelijk snel en kort en zo profiteer je optimaal van de pijnstillende werkingtijdens de volgende wee.
Het is belangrijk dat je zelf bepaalt wanneer je de extra dosis nodig hebt. Je partner of anderen mogen dan ook NIET op de knop drukken voor een extra dosis pijnstilling.
Bijwerkingen zijn: sufheid, misselijkheid, jeuk en lage bloeddruk. Remifentanil kan effecten hebben op de ademhaling en hartslag. Er moet dan ook continu gemonitord worden. Het middel mag alleen toegedient worden in een ziekenhuis waarbij de artsen in de verloskamers voldoende (bij)scholing hebben gehad in reanimatie bij ademhalings- en hartproblemen. Remirentanil is snel beschikbaar in het ziekenhuis. Meestal kan het binnen 10-15 minuten worden toegedient, bij een ruggenprik is dit vaak niet het geval omdat de anesthesist lang niet altijd in het ziekenhuis aanwezig is.

De effectiviteit van remifentanil wordt in diverse onderzoeken verschillend beschreven, van matig tot zeer effectief.

Lachgas:

Je ademt een mengsel van lachgas en zuurstof in via een kapje op je mond. Je bepaalt zelf hoevaak je dit wilt inademen. De regie ligt dus bij jezelf.
Meestal nemen vrouwen het lachgas vanaf het begin van de wee tot de wee weer over is.
Om te zorgen dat er niet teveel lachgas in de verloskamer komt moet je een kinmasker dragen, de uitgeademde lachgas wordt daardoor ook weer afgezogen.
Door het inademen van het lachgas voel je je een beetje verdoofd, een soort high gevoel. Sommige mensen worden er heel lacherig van, vandaar ook de naam.
Lachgas kan tijdens de hele ontsluitingsperiode gebruikt worden. Tijdens het persen moet het gestopt worden omdat je tijdens het persen volledig geconcentreerd moet zijn.
Lachgas neemt de scherpe kantjes van de pijn en zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen.
Er zijn geen nadelige effecten voor de baby of voor het verloop van de bevalling bekend.
Lachgas mag gebruikt worden in het ziekenhuis en in geboortecentra. Er is geen medische indicatie voor nodig.

De ruggenprik:

De ruggenprik is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding. Meestal voel je helemaal geen pijn meer. Maar zoals bijna altijd zitten er aan dit voordeel ook wel nadelen.


Gerelateerde artikelen

Je wilt een ruggenprik Als je van tevoren weet dat je een ruggenprik wilt, hoe regel je dat?

Weet je van te voren dat je een ruggenprik wilt, ga dan op onderzoek uit.

meer lezen ...
Kun je in Nederland altijd een ruggenprik krijgen? Kun je in Nederland altijd een ruggenprik krijgen

Iedere vrouw moet op ieder moment van de dag een ruggenprik kunnen krijgen, maar is dat ook zo?

meer lezen ...
Effect van de ruggenprik op verloop bevalling Effecten van de ruggenprik

Wat zijn de nadelen van de ruggenprik?

meer lezen ...
Bijwerkingen van de ruggenprik

Bloeddrukdaling: Een sterke daling van de bloeddruk is de meest voorkomende bijwerking van de ruggenprik bij de bevalling. Vergeleken met vrouwen die pijnstilling met Pethidine of Remifentanil kregen komt dit achttien keer zo vaak voor. De bloeddrukdaling wordt veroorzaakt door vaatverwijding in het verdoofde lichaam. Gevolgen van de bloeddrukdaling kunnen zijn: flauwvallen, lage ademhalingsfrequentie, vertraagde hartslag, […]

meer lezen ...
Hoe wordt een ruggenprik toegediend?

Er zijn twee vormen van de ruggenprik, de spinale anesthesie of de epidurale anesthesie. Tijdens de bevalling wordt er bijna altijd gekozen voor de epidurale anesthesie, dit omdat bij de spinale anesthesie het onderlichaam volledig verdoofd is en je de been- en bekkenspieren niet meer kunt gebruiken. Bij een spinale anesthesie zou je dus niet […]

meer lezen ...
Pijnbestrijding thuis Pijnbestrijding thuis

Ook thuis is er best veel mogelijk om de pijn tijdens de bevalling te bestrijden.

meer lezen ...
De ziekenhuis bevalling Benodigdheden voor de ziekenhuis bevalling

Wat neem je eigenlijk mee als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

meer lezen ...
Begin bevalling, hoe herken je die Hoe herken je dat de bevalling begonnen is

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

meer lezen ...
De vliezen breken Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je vliezen gepaard met een plons water?

meer lezen ...
Ontsluiten bevalling Hoe gaat dat: ontsluiten?

Hoe werkt het eigenlijk, ontsluiten? Hoe verloopt het en wat heeft invloed op de ontsluiting?

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Douche of bad verminderen medische ingrepen flink.

Een douche of bad helpt echt om pijn te verminderen, zo blijkt uit Engels onderzoek. De uitkomsten van ruim 16.500 vrouwen die hun eerste kind baarden zijn geanalyseerd. Ruim 4.000 wilden thuis bevallen, bijna 5000 in een geboortecentrum en ruim 7700 poliklinisch. Allen onder leiding van eerstelijns verloskundigen. Een bad of douche om de pijn […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen