plicht werkgever; wanneer vertellen

Wat zijn de regels met betrekking tot werk en zwangerschap?

Wanneer vertel je je werkgever dat je zwanger bent?

Het beste is om je werkgever zo snel mogelijk te vertellen dat je zwanger bent. Pas daarna heb je recht op de wettelijke bescherming tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding.

Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voordat je je verlof in wilt laten gaan te vertellen dat je zwanger bent, maar het zal niet meevallen om het zo lang verborgen te houden mocht je dat willen 😛

Bij de verloskundige, huisarts of specialist kun je een zwangerschapsverklaring halen met de vermoedelijke datum van de bevalling. Je werkgever geeft deze verklaring aan de uitvoeringsinstelling die jouw uitkering tijdens het zwangerschapsverlof verzorgt.

Als je werkt met (mogelijk) schadelijke stoffen is het heel belangrijk dat je vóór, of zo vroeg mogelijk in je zwangerschap, bij de ARBO arts navraagt of de chemische stoffen waar je mee werkt van invloed kunnen zijn op je vruchtbaarheid of schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kind.

Vooral in de eerste weken van je zwangerschap is je kindje heel kwetsbaar, daarom is het erg belangrijk dat je van te voren weet of je in je werk risico’s loopt.

Werk je met chemische stoffen, straling, harde geluiden, trillingen? Vraag, liefst vóór je zwangerschap bij de ARBO arts of er risico’s zijn voor je vruchtbaarheid of zwangerschap!

Verder zijn er nog wat andere regels waar je werkgever zich aan moet houden bij een zwangerschap en eventueel aanpassingen in je werk moet regelen:

Lichamelijke belasting en zwangerschap

Je werkgever is verplicht jouw werk zo te organiseren dat het geen schadelijke gevolgen heeft voor de zwangerschap, het ongeboren kind en voor jezelf. Je werk moet worden aangepast als dat nodig is om risico’s in de zwangerschap weg te nemen.
Tijdens de hele zwangerschap moet bukken, hurken en knielen zo veel mogelijk voorkomen.
Tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap mag je per dag niet vaker dan eenmaal per uur bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen.

Regels voor tillen tijdens de zwangerschap

Als je in jouw werk moet tillen, zijn er de volgende regels tijdens de zwangerschap:

Tijdens de zwangerschap en tot 3 maanden na de bevalling moet je handmatig tillen van gewichten zo veel mogelijk beperken.

Is tillen toch nodig, dan moet het in 1 handeling te tillen gewicht minder zijn dan 10 kilo.

Vanaf de 20ste week van de zwangerschap mag je niet vaker dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo tillen.

Vanaf de 30ste zwangerschapsweek mag je niet vaker dan 5 keer per dag maximaal 5 kilo tillen.

Heb jij fysiek zwaar werk, lees dit artikel voor overige regels.

Andere zaken waar je qua werk op moet letten als je zwanger bent:

  • Stress is schadelijk voor jou en je ongeboren kind. Overleg, nu je zwanger bent,  met je werkgever over het verminderen van de werkdruk.
  • Het is niet verstandig om tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding onder extreme kou of hitte te werken.
  • Tijdens de zwangerschap mag je niet worden blootgesteld aan schadelijk geluid (80 decibel (dB) maximaal gedurende 8 uur per dag).
  • Tijdens de zwangerschap ben je niet verplicht om onder overdruk te werken (bijvoorbeeld duikarbeid en caissonarbeid).
  • Je mag tijdens de zwangerschap niet worden blootgesteld aan sterke lichaamstrillingen of schokken.

Chemische stoffen

Sommige concentraties van chemische stoffen zijn gevaarlijk als je van plan bent zwanger te worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Let op de volgende zaken:

  • Zorg dat je bij het werken met chemische stoffen zo hygiënisch mogelijk werkt én vraag voor je zwangerschap na of de chemische stoffen mogelijk schadelijk zijn in de zwangerschap.
  • Werk je met een verpakt product, dan zie je op het etiket of er schadelijke stoffen in zitten. Op sommige producten staat niets vermeld (geneesmiddelen en diergeneesmiddelen).
    Informeer in dat geval bij je werkgever of ARBO dienst over gevaren in de zwangerschap bij het bereiden of toedienen van het product.
  • Bij te grote risico’s of onzekerheden rondom de producten waar je mee werkt, ben je niet verplicht om met chemische stoffen te werken nu je zwanger bent. Je mag in ieder geval niet werken met metallisch lood en verbindingen met metallisch lood.

LET OP: Er wordt steeds meer bekend over de schadelijkheid van de chemische stoffen waar we ALLEMAAL ieder dag aan blootgesteld worden.

Verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, voeding, kleding en ja, zelfs je meubels bevatten vaak allerlei chemische stoffen. De laatste jaren wordt meer en meer bekend dat deze stoffen weleens schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht! Vermijd ze zoveel mogelijk.

Reprotoxische stoffen en zwangerschap.

Reprotoxische stoffen zijn stoffen die kunnen leiden tot een vermindering van de vruchtbaarheid of afwijkingen bij het ongeboren kind. In meer dan 200 branches wordt gewerkt met stoffen die giftig zijn voor de voortplanting.

Op het etiket behoort te staan of de stof een gevaar kan opleveren voor de vruchtbaarheid of je ongeboren kind.

Straling en zwangerschap

Werken met straling kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind.
Gevaarlijke straling kan voorkomen in kerncentrales, röntgenkamers van ziekenhuizen en laboratoria.
Als je met straling werkt, is het belangrijk jouw zwangerschap zo vroeg mogelijk te melden bij de bedrijfsarts of stralingsdeskundige.

Infectierisico en zwangerschap

Je bent niet verplicht om in de zwangerschap werk te doen waarbij je in contact kunt komen met het virus dat rode hond veroorzaakt (rubellavirus) of met de parasiet die toxoplasmose kan veroorzaken (als je met katten werkt). Behalve als je voldoende antistoffen hebt. Ook enkele andere infecties kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Let ook op als je werkt met ziektekiemen, als je met geïnfecteerde patiënten werkt of als je in de agrarische sector werkt.

Bron; rijksoverheid.nl

Naar alle plichten werkgever

Naar overzicht recht en plicht


Gerelateerde artikelen

Recht en plicht Recht en plicht

Op deze pagina vind je allerlei informatie over wettelijke regelingen rondom de zwangerschap en je werk, maar ook over hoe de vader een kind erkent als je niet getrouwd bent. Ook alle verlofregelingen en rechten als je werkloos of ziek bent komen aan de orde Bronnen: ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid, UWV en Postbus […]

meer lezen ...
Plichten werkgever zwangerschap Plichten werkgever

Wat zijn de plichten werkgever zwangerschap? Zodra je de werkgever van je zwangerschap op de hoogte hebt gesteld van je zwangerschap,  is de werkgever verplicht je te wijzen op eventuele risico’s die je werk met zich meebrengt voor de zwangerschap of je ongeboren kind. Je werkgever is ook verplicht je werksituatie zo aan te passen […]

meer lezen ...
Gewichtstoename Gewichtstoename

Hoeveel jij mag aankomen bereken je met onze BMI calculator.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Feiten en fabels zwangerschap Feiten en Fabels

Er doen veel fabeltjes de ronde over wat wel en niet mag, wij zetten de feiten op een rij

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen