PPD – Het belang van knuffelen

Nieuws: knuffelen voor depressieve moeders

Knuffelen voor depressieve moeders 21-11-2007

Knuffelen en met de baby praten, dat doen depressieve moeders nauwelijks. Het gebrek aan positief contact heeft op de ontwikkeling van deze jonge kinderen een desastreus effect. Maar hieraan is gelukkig iets te doen, ontdekte onderzoeker Karin van Doesum van het Behavioral Science institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Ongeveer een op de tien moeders heeft last van een postnatale depressie. Kinderen van deze moeders vertonen kort na de geboorte al ander gedrag. Op de leeftijd van een jaar zijn zij onrustiger en negatiever dan hun leeftijdsgenoten en vermijden zij oogcontact met de moeder. De helft heeft voor zijn achttiende jaar zelf een depressie.

Van Doesum toonde al in 1989 aan dat het belangrijk is om hierbij in te grijpen. Zij ontwikkelde een methode om het contact tussen moeder en kind te herstellen. Al na acht huisbezoeken van getrainde GGZ-begeleiders blijken de moeders in staat om goed op hun baby te reageren. De interventiemethode gaat met behulp van video.

Op de video kunnen moeders zien hoe zij reageren op het kind. Door samen terug te kijken en aanwijzingen te geven leren moeders meer te praten en knuffelen met hun baby.

De methode van Van Doesum blijkt een succes. Bij de helft van de GGZ-organisaties zijn medewerkers getraind om de methode te kunnen aanbieden. Van Doesum promoveert op 6 december op haar onderzoek aan de Radboud Universiteit.

Bron:De Volkskrant/RU

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen