Problemen – Teveel melk

Teveel melk tijdens de borstvoeding is lastiger dan het in eerste instantie lijkt.

Zowel moeder als kind kunnen hier behoorlijk last van hebben.
In het begin maken vrijwel alle moeders meer melk dan hun baby nodig heeft. Na een aantal weken is de productie meestal in evenwicht gekomen met wat de baby nodig heeft. Soms is er extra aandacht nodig voordat een evenwicht wordt bereikt.

Een heftige toeschietreflex
Soms denk je dat je teveel melk maakt maar blijkt het met de productie nog wel wat mee te vallen. De toeschietreflex kan heftig zijn zodat je baby niet weet waar hij/zij de melk moet laten. De baby laat (huilend) los, melk lekt uit het mondje of je baby probeert de melkstroom bij te benen: “slikken of stikken” en kan het drinken en ademhalen niet meer coördineren. Zo wordt voeden soms vechten tegen de borst of beter de melkstroom.
Als je te maken hebt met een heftige toeschietreflex kun je, zodra de melk begint te stromen en je merkt dat je baby niet in een rustig tempo meer kan drinken, je baby van de borst halen (vergeet niet het vacuüm te verbreken). Zodra de melk in een rustiger tempo komt (soms zie je dat de melk niet meer uit je borst spuit, komt de melk niet spontaan uit je borst dan wacht een minuutje af) en leg je je baby opnieuw aan de borst. Je baby kan weer in een rustiger tempo drinken, slikt minder lucht in (=minder boeren en krampen) en komt beter toe aan zijn/haar zuigbehoefte. Wat ook helpt is het voeden tegen de zwaartekracht in: jij ligt op je rug en je baby ligt op de buik op jouw buik, zo kan er gedronken worden terwijl de melk omhoog moet stromen en daardoor minder hard stroomt.

Hoe herken je teveel melk bij het borstvoeding?

Als er sprake is van een overproductie zie je vaak dat je na de voeding nog volle of zelfs gestuwde borsten hebt. Je blijft maar lekken tussen de voedingen door en je hebt vaak last van verstopte melkkanaaltjes of zelfs borstontstekingen.
Wat je aan je baby merkt is dat hij/zij onrustig drinkt, veel loslaat en/of zich verslikt omdat de melk zo hard stroomt. Je baby spuugt mogelijk veel, is ontevreden na de voeding, heeft krampen, plast heel veel en kan groenige schuimende ontlasting hebben. Wat betreft de groei kan je baby juist heel veel gegroeid zijn of juist onvoldoende.

Wat te doen bij teveel borstvoeding?

Als je teveel melk aanmaakt helpt het vaak al als je 1 borst per voeding geeft. De andere borst krijgt rust tot de volgende voeding en wordt dan pas weer gestimuleerd. Deze borst zal dan tijdelijk extra vol aanvoelen, door de volheid wordt de productie geremd. (Je kunt eventueel tijdens het voeden de bh-cup van de borst die niet aangeboden wordt losmaken en toegeschoten melk weg laten stromen: je stimuleert niet extra maar raakt toch even wat spanning kwijt.) Veel baby’s nemen een pauze tijdens de voeding. Soms gebruik je die tijd om even te verschonen, te laten boeren. Er zijn ook baby’s die even gaan slapen en na een klein half uurtje toch nog even verder willen drinken. Dit is volkomen normaal. Als je baby zo’n pauze neemt tijdens een voeding, biedt dan nog een keer dezelfde borst aan. Waarschijnlijk merk je dat na een aantal dagen dat de voedingen rustiger gaan verlopen en dat de over volheid in je borsten afneemt.

Soms helpt het voeden met 1 borst per voeding nog niet voldoende en is er nog steeds sprake van overproductie. Je kunt dan overgaan op blokvoeden: gedurende een aantal uren (blok) biedt je steeds dezelfde borst aan als je baby wil drinken. Pas als dit aantal uren voorbij is, wissel je van borst en biedt je vervolgens deze borst een aantal uren aan. Het is aan te raden om het blokvoeden onder begeleiding van een lactatiekundige te doen en in overleg te bepalen hoe lang bij jou een blok mag/kan duren.

In enkele gevallen is de overproductie zo overmatig groot dat het nodig is om de borsten een keer helemaal leeg te kolven. De baby kan daarna aan de (lege) borst(en) drinken. Daarna wordt ook gevoed in blokken. Als de borsten weer erg gestuwd dreigen te raken (en de baby tijdens en na de voeding steeds onrustiger wordt) kan weer opnieuw helemaal leeg gekolfd worden. De tijd tussen de kolfbeurten wordt steeds langer tot het kolven achterwege kan blijven. Dit is echt een situatie waarbij je je door een lactatiekundige laat begeleiden.

Kolven bij overmatige melkproductie
Bij een overmatige productie willen we de borsten liever niet extra stimuleren. Kolven is eigenlijk extra stimuleren. Hier zijn we in principe dan ook erg terughoudend mee.
Bij een flinke overproductie is het leegkolven soms echter noodzakelijk om de borsten te “resetten” en om met een “schone lei” te kunnen beginnen. Het kolven past dan bij de behandeling van de zeer overmatige melkproductie.

Schakel een lactatiekundige in als jij en je baby last blijven houden van overproductie!
Voor een lactatiekundige in je omgeving kijk je op:
http://www.nvlborstvoeding.nl/adreszoeken.asp?msid=02&sid=7

 


Gerelateerde artikelen

Borstvoeding in de kraamdagen Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding in de kraamdagen, wat komt er allemaal bij kijken? Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

meer lezen ...
Borstvoeding & kolven Borstvoeding & kolven

Hoe kies je een goede kolf en wanneer start je met kolven?

meer lezen ...
Problemen bij borstvoeding Problemen bij borstvoeding

Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Onze lactatiekundigen geven advies

meer lezen ...
Borstvoeding: vraag en antwoord Borstvoeding: vraag en antwoord

Borstvoeding kan veel vragen oproepen. Wij geven antwoord op al je vragen

meer lezen ...
10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Knuffelen met je baby Veel knuffelen maakt gelukkige volwassenen

Veel knuffelen met je baby helpt om hem zelfverzekerd te maken. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat veel knuffelen en huidcontact belangrijk zijn voor je baby.Niet alleen omdat je baby zich er prettig bij voelt, maar vooral ook omdat is gebleken dat veel knuffelen positieve effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen, het hormoonstelsel […]

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen