Reacties van de omgeving

Voor je omgeving gaat het leven door, het jouwe staat even stil.

De eerste tijd na het overlijden van jullie baby heeft iedereen begrip voor jullie situatie, mensen komen veel langs en steunen jullie waar mogelijk.

Maar je zult merken dat je familie en vrienden op een gegeven moment weer door gaan met hun leven en minder aandacht krijgen voor jullie verdriet. Op zich is dit begrijpelijk, probeer je maar eens voor te stellen hoe jij ermee omgegaan zou zijn als het bij een ander was gebeurt.

Maar voor jullie is het nog veel te vroeg om door te gaan met je leven. Het liefst wil je er veel over praten.

Doe dat ook, laat goede vrienden en familie merken dat je behoefte hebt om over je verdriet te praten, als je merkt dat je tegen onbegrip stuit, zoek dan een goede vriend(in) waar je je verhaal kwijt kan. Door iedereen die voor jullie belangrijk is, de mogelijkheid te geven afscheid te nemen van de baby, zorg je ervoor dat anderen dieper betrokken raken. Hierdoor zal je ook langer en beter bij je vrienden terechtkunnen voor opvang.

Je moet begrijpen dat het voor anderen niet makkelijk is om te voelen wat jullie voelen. Natuurlijk zal iedereen proberen zich zo goed mogelijk in te leven, maar alleen iemand die een zelfde verlies heeft meegemaakt, kan werkelijk begrijpen wat jullie doormaken.

Bereid je voor op moeilijke confrontaties als je voor de eerste keer weer in de openbaarheid komt.

Hoewel veel mensen op de hoogte zullen zijn van jullie verlies, is de kans groot dat je iemand tegenkomt die wel wist dat je zwanger was, maar niet heeft gehoord dat jullie de baby hebben verloren. Houd er rekening mee dat mensen je kunnen vragen of je een zoon of dochter hebt gekregen.

Ook zijn er veel mensen die niet weten hoe ze met een dergelijke situatie om moeten gaan, zij weten van jullie verlies, maar weten niet hoe ze moeten reageren. Hierdoor reageren ze maar niet en gaan jullie uit de weg. Als je zo iemand bijvoorbeeld in de supermarkt tegenkomt, dan schiet hij/zij ineens een ander pad in om jullie niet te hoeven zien.

Een domme reactie, maar soms ook begrijpelijk. Het is ook best moeilijk om goed te reageren in zulke nare omstandigheden. Bovendien is iedereen anders, het ene stel vindt het prettig als mensen vragen hoe het met jullie gaat, terwijl het andere stel er liever niet over kan en wil praten in bv. de supermarkt.

Je kan je voorstellen dat het voor een relatief vreemde moeilijk is om de juiste keuze te maken.


Gerelateerde artikelen

Ook voor andere kinderen is het belangrijk afscheid te nemen Anderen (ook kinderen) afscheid laten nemen

Voor anderen is het belangrijk om afscheid te kunnen nemen.

meer lezen ...
Het rouwproces bij een overleden baby verloopt iets anders Het rouwproces

Voor iedereen verloopt dit proces anders

meer lezen ...
Papa’s verdriet Papa’s verdriet

De man wil zich vaak sterk houden voor zijn vrouw, let hier op

meer lezen ...
Kaartje versturen bij dood geboren baby, wat zijn voor- en nadelen? Wel/geen kaartjes sturen

Is het verstandig om een kaartje te sturen als je baby dood geboren wordt?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen