Recht & Plicht: Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof, hoe is het precies geregeld?

In 1997 is de wettelijke regeling voor ouderschapsverlof van kracht geworden. Januari 2009 is de regeling uitgebreid, van 13 weken verlof naar 26 weken.

Beide ouders hebben recht op tijdelijk onbetaald verlof.
Voorwaarde is wel dat je minimaal een jaar in vaste dienst moet zijn. Buiten de wettelijke regeling, die hier wordt beschreven, zijn er in diverse CAO’s gunstigere afspraken gemaakt. Lees dus ook je CAO na op de regelingen voor ouderschapsverlof.

Beide ouders kunnen  gebruik maken van het wettelijke recht op ouderschapsverlof, iedere werkgever is verplicht het verlof toe te kennen.

Ook niet biologische ouders, die blijvend betrokken zijn bij de verzorging en opvoeding van het kind en op hetzelfde adres wonen, komen in aanmerking voor ouderschapsverlof (bijvoorbeeld bij lesbische paren de niet biologische moeder of een ongehuwde vader die het kind niet heeft erkend maar wel samenwoont met de moeder).

Ouderschapsverlof mag worden opgenomen in de eerste acht jaar van het kind. Voor ieder kind onder de acht jaar kan éénmaal ouderschapsverlof worden opgenomen.
Het verlof voor één kind moet ononderbroken worden opgenomen. Minimaal twee maanden voor het begin van het verlof moet je je werkgever schriftelijk op de hoogte stellen van je wens om gebruik te maken van het ouderschapsverlof. Hierbij moet je direct aangeven met ingang van welke datum je het verlof wilt laten ingaan, hoelang het verlof zal duren en over welke dagen of uren je verlof wilt opnemen.

Standaard heb je er recht op om gedurende een jaar, de helft van je normale arbeidsduur per week onbetaald ouderschapsverlof op te nemen.

Tegen deze standaardregeling kan je werkgever zich niet verzetten (behalve als je in het buitenland werkt). Ook bepaal je in eerste instantie zelf hoe je de verlofdagen of -uren opneemt over de week. Alleen als je werkgever ‘gewichtige redenen’ heeft, kan hij de door jouw voorgestelde tijden afwijzen en moet je in gezamenlijk overleg zoeken naar een andere invulling van je verlofdagen of -uren.

In principe is het ouderschapsverlof flexibel. Je hebt dus altijd recht op een jaar waarbij je de helft van de normale werktijd werkt. Hier kan je werkgever geen bezwaar tegen maken.

Wil jij liever 6 maanden fulltime verlof dan is dit ook mogelijk, maar je werkgever moet hier dan wel mee instemmen. Ook hierbij moet hij overigens ‘gewichtige redenen’ hebben om je verzoek tot 6 maanden fulltime verlof af te wijzen.

Het is ook mogelijk, als je werkgever ermee instemt, om het verlof over een periode langer dan 1 jaar uit te smeren. Je werkgever kan jouw verzoek niet zomaar afwijzen. Je werkgever moet aannemelijk maken dat het gevraagde verlof onoverkomelijke organisatorische problemen veroorzaakt binnen het bedrijf. Samen moet je dan zoeken naar een oplossing die niet schadelijk is voor het bedrijf, maar ook jouw belang als ouder niet schaadt.

Basisregel voor ouderschapsverlof:

Je hebt totaal recht op het aantal uur dat je werkt maal 26. Dus werk je 20 uur dan heb je recht op 26 x 20 = 520 uur verlof. Deze uren mag je standaard dus over een jaar uitspreiden waarbij je gedurende een jaar dus de helft van je normale uren (in dit voorbeeld dus 10 uur per week) werkt. Maar andere invullingen zijn mogelijk in overleg met je werkgever.

Voor ieder kind afzonderlijk kan ouderschapsverlof worden opgenomen.

 


Gerelateerde artikelen

Zwangerschapsverlof recht en plicht; zwangerschapsverlof

Hoe zit het nu precies met zwangerschapsverlof? Wanneer mag/moet je het verlof in laten gaan en hoe lang heb je recht op verlof als je baby te vroeg/te laat geboren wordt?

meer lezen ...
kraamverlof partner recht en plicht; kraamverlof partner

Wat zijn de regels voor kraamverlof (geboorteverlof/vaderschapsverlof)? Is je echtgenote of partner pas bevallen en ben je werknemer? Dan heb je recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof, ook wel kraamverlof genoemd. Oftewel, je hebt recht op 5 dagen vrij. De uren die je niet werkt tijdens de bevalling vallen NIET onder […]

meer lezen ...
Vrije dagen na de bevalling, wat is de beste periode om ze te nemen? Wanneer neem je vrije dagen

Welke tijd is het handigst om vrije dagen te nemen na de bevalling?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Is het veilig; seks

Er is zoveel onduidelijkheid over seks in de zwangerschap, wat mag nu wel en wat liever niet?

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Is het veilig vrije tijd en werk Is het veilig: vrije tijd en werk

Er doen allerlei verhalen de ronde over wat veilig is en wat niet, wij vertellen je precies wat veilig is.

meer lezen ...
Is het veilig om je haar te verven? Is het veilig: beauty en wellness

Is het veilig om je haar te verven of permanenten? Mag je alle verzorgingsproducten gebruiken?

meer lezen ...
Borstvoeding & werk Borstvoeding & werk

Werk en borstvoeding zijn prima te combineren.

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Stress in de zwangerschap Omgaan met stress

We zijn allemaal druk, willen of moeten (van wie?) heel veel. Stress ligt op de loer

meer lezen ...

Gerelateerde Week artikelen

Jouw zwangerschap in week 30 Week 30. Ongeveer 1400 gram en 38 cm

Wist je dat baby’s in de baarmoeder al dromen? Jij kunt zorgen voor fijne dromen!

meer lezen ...
Zwangerschap week 36 Week 36. Ruim 2,6 kilo

Oh help, de vliezen breken. Wat nu?

meer lezen ...
Zwangerschap van week tot week, week 24 Week 24. Ongeveer 29 cm en 600 gram

Jullie kunnen nu contact gaan maken met de baby.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen