Plichten werkgever

Wat zijn de plichten werkgever zwangerschap?

Zodra je de werkgever van je zwangerschap op de hoogte hebt gesteld van je zwangerschap,  is de werkgever verplicht je te wijzen op eventuele risico’s die je werk met zich meebrengt voor de zwangerschap of je ongeboren kind.
Je werkgever is ook verplicht je werksituatie zo aan te passen dat het geen gevaar oplevert voor de zwangerschap, baby of voor vrouwen die borstvoeding geven.
Soms zal het dus nodig zijn dat je werktijden worden aangepast, een zwangere vrouw hoeft in principe geen nachtdiensten te draaien, en mag het tempo verlagen.

Het is verstandig om je werkgever zo vroeg mogelijk in te lichten over je zwangerschap zodat eventuele aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.
Als zwangere heb je ook recht om wat vaker te rusten er moet een ruimte beschikbaar zijn waar je even kunt terugtrekken om uit te rusten.

Onderstaande informatie is afkomstig van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Terug naar overzicht overzichtspagina Recht en Plicht

 


Gerelateerde artikelen

Regels mbt werk en zwangerschap plicht werkgever; wanneer vertellen

Wanneer vertel je je werkgever dat je zwanger bent en wat zijn de risico’s op je werk voor je zwangerschap?

meer lezen ...
schadelijke stoffen in zwangerschap plicht werkgever; schadelijke stoffen

Met welke schadelijke stoffen kun je in aanraking komen op je werk? en welke stoffen in het dagelijks leven kunnen schadelijk zijn?

meer lezen ...
chemische stoffen Plicht werkgever; straling; chemische stoffen en infectiegevaar

Werken met chemische stoffen Sommige concentraties van chemische stoffen zijn gevaarlijk als een kinderwens hebt, tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft (via moedermelk). Het kan leiden tot onvruchtbaarheid, afwijkingen bij het kind, groeistoornissen of een miskraam. De chemische stoffen kunnen in je bloed komen door inademen, inslikken of aanraken. Zorg dat je bij […]

meer lezen ...
plicht werkgever; fysiek zwaar werk

Mag je zwaar werk doen in de zwangerschap? Tijdens de zwangerschap mag je niet verplicht worden om zwaar lichamelijk werk te doen, zoals zwaar tillen, trekken, duwen of dragen. Zeker in de laatste drie maanden voor de bevalling is het beter om zwaar werk zoveel mogelijk te beperken. Twijfel je, overleg dan met de (bedrijfs)arts. […]

meer lezen ...
borstvoeding tijdens werk plicht werkgever; borstvoeding

Je werkgever is verplicht tijd en ruimte vrij te maken zodat jij kunt kolven of voeden.

meer lezen ...
werktijden zwangerschap plicht werkgever; ander werk/werktijden

Onregelmatig werken tijdens de zwangerschap en andere feiten over werktijden. Iedere zwangere(dus ook als je geen klachten hebt en je werk goed vol kunt houden)  heeft recht op : • regelmatige werk- en rusttijden • extra pauzes (maximaal 1/8 deel van je werktijd) • een geschikte, afsluitbare ruimte om te kunnen rusten (met bed of […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen