recht en plicht; zwangerschapsverlof

Vrouwen die in loondienst werken hebben recht op totaal 16 weken zwangerschapsverlof.

Het salaris wordt in die periode volledig doorbetaald. Jij kies wanneer je het zwangerschapsverlof laat ingaan.

Op zijn vroegst gaat 6 weken voor de uitgerekende datum je zwangerschapsverlof in, je mag maximaal tot 4 weken voor de uitgerekende datum doorwerken.
Je werkgever vraagt namens jou de uitkering aan bij het UWV. Hij doet dit maximaal 4 en minimaal 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.
Spreek met je werkgever af aan wie de uitkering wordt betaald. Meestal is het het handigst om het te laten uitbetalen aan je werkgever. Jouw werkgever betaalt in dat geval gewoon jouw salaris door en hij ontvangt de zwangerschapsuitkering van het UWV.

Soms is het handiger als UWV de uitkering direct aan jou overmaakt. Bijvoorbeeld als jouw dienstverband stopt tijdens je zwangerschapsverlof. Overleg dit met je werkgever. Hij moet bij de aanvraag aangeven aan wie de uitkering moet worden uitbetaald.

Je mag tot maximaal 4 weken voor de uitgerekende datum doorwerken, maar of dat verstandig is?

Veelal zijn 6 weken voor de bevalling echt nodig.
Het werk wordt toch te zwaar als je zolang doorwerkt en bovendien kan het altijd zijn dat de baby iets voor de uitgerekende datum geboren wordt.

Stel dat je besloten hebt om tot 4 weken voor de uitgerekende datum door te werken en je baby wordt vervolgens bij 37 weken geboren. Dan heb je net 1 weekje verlof gehad en dit is echt te kort om toe te leven naar de bevalling.
De komst van een baby vraagt echt een stukje (geestelijke) voorbereiding. Als je lang doorwerkt en de baby wordt wat te vroeg geboren, dan merk je aan veel “jonge” moeders dat ze eigenlijk, geestelijk, nog niet klaar zijn voor de bevalling.

Bovendien is het van te voren vaak moeilijk in te schatten hoe je je voelt aan het eind van de zwangerschap. Veel vrouwen hebben echt geen puf meer om langer door te werken en zien reikhalzend uit naar de laatste werkweek.

Denk dus goed na voordat je beslist dat je tot 4 weken voor de uitgerekende datum doorwerkt.

Mocht je ziek worden vóór het ingaan van je zwangerschapsverlof en was je van plan om tot 4 weken voor de uitgerekende datum te blijven werken? Bij een ziektewetuitkering ten gevolge van de zwangerschap gaat je zwangerschapsverlof altijd 6 weken voor de uitgerekende datum in. De afspraken die je gemaakt had met je werkgever om door te werken tot 4 weken voor de uitgerekende datum vervallen dus in geval van ziekte.

Het zwangerschapsverlof is altijd minimaal 16 weken.

Stel dat je baby te vroeg geboren wordt, dan verschuiven de weken die je voor de bevalling over hebt door naar na de bevalling.
Bijvoorbeeld: Je bevalt bij 37 weken en je had verlof vanaf 34 weken, dan heb je dus maar 3 weken verlof gehad voor de bevalling en heb je nog recht op 13 weken na de bevalling.
Als je baby echt veel te vroeg geboren wordt en je zwangerschapsverlof was nog helemaal niet ingegaan, dan heb je recht op 16 weken verlof gerekend vanaf de dag van de geboorte.

Wordt je baby te laat geboren dan heb je altijd nog recht op 10 weken verlof na de geboorte.
Stel dat je 2 weken “overtijd” loopt en je verlof was ingegaan 6 weken voor de uitgerekende datum, dan heb je voor de bevalling dus al 8 weken verlof gehad. Toch blijf je dan recht houden op 10 weken verlof na de geboorte en heb je dus een klein ” mazzeltje”, je totale verlof komt dan op 18 weken.

Ben je zwanger van een tweeling (of meerling)? Dan heb je recht op 20 weken zwangerschapsverlof

Ook zelfstandigen hebben recht op een zwangerschapsuitkering!


Gerelateerde artikelen

recht en plicht; ziek

Als je tijdens je zwangerschap ziek wordt, is het afhankelijk van de oorzaak van je ziekte welke uitkering je krijgt. Word je ziek voor het ingaan van je zwangerschapsverlof en heeft de ziekte niets met de zwangerschap te maken, dan heb je gewoon recht op de bij jullie bedrijf geldende ziekengelduitkering. Word je ziek voor […]

meer lezen ...
Werkloos en zwanger recht en plicht; werkloos

Wat zijn je rechten als je werkloos bent en zwanger?

meer lezen ...
recht en plicht; verlof zelfstandigen

Zwangerschapsverlof zelfstandigen Vrouwelijke zelfstandigen hebben wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. De regels met betrekking tot de duur van de uitkering zijn gelijk aan het zwangerschapsverlof voor werkneemsters in loondienst. De uitkering in de zogeheten Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ-regeling) bedraagt maximaal het wettelijk bruto minimumloon. Zelfstandigen die in het voorafgaande […]

meer lezen ...
Recht & Plicht: Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof, hoe is het precies geregeld? In 1997 is de wettelijke regeling voor ouderschapsverlof van kracht geworden. Januari 2009 is de regeling uitgebreid, van 13 weken verlof naar 26 weken. Beide ouders hebben recht op tijdelijk onbetaald verlof. Voorwaarde is wel dat je minimaal een jaar in vaste dienst moet zijn. Buiten de wettelijke regeling, […]

meer lezen ...
kraamverlof partner recht en plicht; kraamverlof partner

Wat zijn de regels voor kraamverlof (geboorteverlof/vaderschapsverlof)? Is je echtgenote of partner pas bevallen en ben je werknemer? Dan heb je recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof, ook wel kraamverlof genoemd. Oftewel, je hebt recht op 5 dagen vrij. De uren die je niet werkt tijdens de bevalling vallen NIET onder […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

20 weken zwangerschapsverlof bij meerling 20 weken zwangerschapsverlof bij meerling

Zwanger van een tweeling (of meerling) dan heb je recht op langer zwangerschapsverlof.

meer lezen ...
Zwanger en ziek? Je werkgever weet dit mss niet.

Veel werkgevers klagen als een zwangere werkneemster ziek wordt. Normaal kost ziekte een werkgever geld, maar bij zwangerschap kan de werkgever de kosten declareren, veel werkgevers blijken dit niet te weten. Attendeer je werkgever hierop! Ondernemers laten flink wat geld liggen wanneer hun medewerksters zwanger raken en ziek worden. Bij 1 op de 3 gevallen […]

meer lezen ...
Zwangeren werken te lang door met klachten

Vrouwen werken tijdens de zwangerschap steeds vaker door bij klachten. Vooral hoogopgeleide vrouwen zijn geneigd om serieuze pijnsignalen weg te wuiven onder het mom van zwangerschapspijntjes. Zij vergroten hierdoor het risico op langdurige lichamelijke ongemakken. Dat stelt Wanda Leerssen, bekkenfysiotherapeut van Corpus Liberum en FysioVandaag. Ze wordt in haar mening gesteund door het Koninklijk Nederlands […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen