Roken nog schadelijker dan gedacht

Dat roken schadelijk is in de zwangerschap mag als bekend worden beschouwd. Nieuw onderzoek laat zien dat roken in de zwangerschap nog schadelijker is dan we al wisten.

In de regio Rotterdam loopt een groot, langdurig naar opgroeiende jeugd.
Het onderzoek begon in december 2001 en volgt ruim 10.000 ouders en hun opgroeiende kinderen vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van 20 jaar. In het onderzoek wordt onder andere gekeken wat de gevolgen zijn van schadelijke invloeden in de zwangerschap voor de ontwikkeling van de baby en later de jong volwassene.

Uit dit grootschalige onderzoek blijkt dat roken in de zwangerschap nog veel schadelijker is dan we tot nu toe al wisten.

Baby´s waarvan de moeder rookte tijdens de zwangerschap worden niet alleen kleiner, maar blijken ook een hoger risico te hebben op hart- en vaatziekten vanaf hun 20ste jaar. Daarnaast is er vanaf het 15de jaar een snellere stijging van het cholesterol als het kind overgewicht heeft.

Het roken van 5 sigaretten per dag leidt al tot 100 gram minder geboortegewicht. Negen sigaretten per dag zelfs tot een daling van 300 gram van het geboortegewicht. Bij moeders die zijn gestopt direct nadat de zwangerschap bekend was, zijn deze effecten niet waargenomen.

Bij rookbaby´s wordt de groei van het bovenbeen het eerste aangetast, daarna de buik en het hoofd. Het lijkt erop dat de foetus op die manier de aantasting van de belangrijkste organen zo lang mogelijk probeert tegen te gaan.
Uit het onderzoek generation R (zoals bovenstaand onderzoek heet) is gebleken dan 25% van de moeders bij aanvang van de zwangerschap rookt, 17% blijft de hele zwangerschap doorroken.

Er is bij de conclusies ook gebruik gemaakt van een onderzoek wat al heel lang loopt in Zoetermeer, hierbij worden kinderen tussen de 5 en 20 jaar gevolgd, hun moeders is gevraagd of ze rookten tijdens de zwangerschap. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat roken niet alleen effect heeft op het geboortegewicht.

Roken heeft een ongunstig effect op de ontwikkeling van hart en bloedvaten waar het kind op latere leeftijd last van krijgt.
Naast bovenstaande weten we al langer dat roken in de zwangerschap een verhoogd risico geeft op het overlijden van de baby in de baarmoeder, het loslaten van de placenta en het risico op een vroeggeboorte sterk verhoogt.
Verder hebben baby´s van rokende moeders een verhoogd risico op allerlei afwijkingen zoals een gespleten lip en een klompvoetje. Na de geboorte hebben deze kinderen een veel hogere kans op allerlei luchtwegproblemen zoals veelvuldige infecties en astma.

Als je goed voor je ongeboren kind wilt zorgen en hem/haar de beste kansen wilt geven dan stop je met roken.

Hulp nodig met stoppen? Je verloskundige kan je helpen!

Roken is nog schadelijker voor je kind dan we eerder al dachten!!


Gerelateerde artikelen

Roken hoger risico op slagaderverkalking bij je kind Roken geeft hoger risico vaatziekten bij je kind

Roken van beide ouders levert schade op bij kind

meer lezen ...
Roken verhoogt het risico op een hazenlip

Roken verhoogt het risico op een hazenlip                          nieuws: 27-10-2008 Baby’s met een afwijking in een gen en een moeder die tijdens de zwangerschap rookte, lopen drie keer zoveel risico op een hazenlip. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC en het UMC Utrecht in een onderzoek dat vandaag is gepresenteerd. De genvariant komt bij ongeveer […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen