RS virus

RS-virus gevaarlijk voor baby’s!

Waarom weten jonge ouders zo weinig over het RS-virus?

Iedereen kent het standaard rijtje kinderziektes met de mazelen en de bof. Het RS-virus wordt bijna nooit genoemd, terwijl juist baby’s en jonge kinderen er ernstig ziek van kunnen worden!

Wij, ouders van kinderen die een ernstige RS-infectie hebben doorgemaakt, willen graag dat jonge ouders weten wat het RS-virus is, een inschatting kunnen maken welk risico hun baby loopt en hoe ze een ernstige infectie tijdig kunnen herkennen.

Wij zijn zelf erg geschrokken toen onze kinderen ineens met een ernstige infectie in het ziekenhuis lagen – in sommige gevallen weken op de intensive care- aan de beademing. We wisten niet wat ons overkwam en toch blijkt RS-infectie heel normaal. In de wintermaanden liggen ziekenhuizen zelfs vol met RS-patiëntjes. In ontwikkelingslanden is het RS-virus zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken bij baby’s.

Wat ons betreft hoort het RS-virus thuis in het standaardrijtje kinderziektes dat iedereen kent. Het is ons doel om dit virus veel meer bekendheid te geven, zodat iedereen weet wat het is en voor wie RS-infectie ernstige gevolgen kan hebben.

Wat is RS-virus?

Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen en is verwant aan het griepvirus.

Het veroorzaakt een infectie van de luchtwegen waardoor je kind het benauwd krijgt. Het virus is zeer besmettelijk en alle kinderen zijn er wel een keer mee besmet geraakt voordat ze de leeftijd van twee jaar bereiken.

Het virus is in Nederland vooral in de wintermaanden (oktober-maart) actief en bij een milde RS-infectie zie je symptomen van een normale verkoudheid, zoals een snotneus of hoesten.
Niets om je zorgen over te maken zou je denken, maar bij een ernstige RS-infectie kan deze onschuldige verkoudheid zich ontwikkelen tot een zware luchtweginfectie zoals een longontsteking en gepaard gaan met ernstige benauwdheidsklachten, met ziekenhuisopname tot gevolg.

Uit onderzoek blijkt dat 10% van alle kinderen in Nederland een arts bezoekt vanwege RS-infectie. 1% van alle kinderen belandt in het ziekenhuis, waarvan 10% op de Intensive Care.

Ook na genezing kan RS-infectie nog lange tijd voor gezondheidsklachten zorgen en een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van leven.

Baby’s lopen meer risico op ernstige RS-infectie.

Zoals gezegd kan iedereen in de wintermaanden worden besmet met het RS-virus. Veel mensen weten niet eens dat ze het hebben. Oudere kinderen en volwassenen worden er niet erg ziek van.
Baby’s daarentegen hebben in hun eerste levensjaar veel meer kans op een ernstiger verloop van de infectie, omdat hun lichaam nog niet voldoende afweerstoffen heeft opgebouwd. De afweerstoffen die een baby van zijn moeder heeft meegekregen kunnen een ernstige RS-infectie in de eerste weken na de geboorte niet voorkomen.

Welke risicofactoren verhogen de kans op een ernstig verloop van RS-infectie?

Gezonde en ‘op tijd geboren’ (zwangerschapsduur > 37 weken) kinderen lopen het minste risico op ernstige infectie. Slechts 1% van deze kinderen belandt met een RS-infectie in het ziekenhuis. Vroeggeboren baby’s, kinderen met een chronische hart- of longziekte en kinderen met het downsyndroom zijn extra kwetsbaar en lopen een verhoogd risico op een ernstige RS-infectie.

De leeftijd van de baby en de geboortemaand spelen ook een belangrijke rol bij het risico op ernstige RS-infectie. De piek van ernstige infectie ligt bij baby’s die twee maanden oud zijn. Na de derde levensmaand neemt het risico snel af. Baby’s die vlak vóór of tijdens het RS-seizoen (september-februari) worden geboren lopen ook aanzienlijk meer risico.

Daarnaast blijkt ook de aanwezigheid van oudere broertjes of zusjes in het gezin een belangrijke risicofactor te zijn, omdat zij een besmettingsbron voor het pasgeboren kind kunnen zijn. Ook scholen en kinderdagverblijven zijn grote besmettingshaarden.

Op basis van bovengenoemde risicofactoren kan worden gesteld dat een gezonde baby die in maart geboren is en geen oudere broertjes of zusjes heeft een relatief kleine kans heeft om door het RS-virus in het ziekenhuis te belanden. Voor een in september vroeggeboren baby met oudere broertjes of zusjes, is deze kans veel groter.

Hoe herken je ernstige RS-infectie?

De eerste symptomen van een RS-infectie zijn normale verkoudheidsverschijnselen, zoals een loopneus, hoesten en soms een beetje koorts. Het RS-virus zorgt voor slijm in de longen, waardoor het kind problemen krijgt met ademhalen.

Symptomen:

  • een snelle en moeilijke ademhaling (neusvleugelen, piepgeluidjes bij het ademen, hijgerig naar lucht happen);
  • bij inspanning snel vermoeid of uitgeput raken, bijvoorbeeld fles niet helemaal leegdrinken;
  • intrekkingen op de borstkas: tussen/onder de ribben, op het borstbeen of in de halsstreek;
  • bleek of grauw aanlopen.

Zodra je dit merkt ga dan naar de huisarts.

Is een RS-virusinfectie te behandelen?

Er is (nog) geen vaccin om een ernstige RS-infectie te voorkomen en er is ook geen medicijn voor RS-patiënten.

Meestal is een behandeling niet nodig en verdwijnen de klachten vanzelf na enkele dagen tot een week. In het ziekenhuis kan men alleen de gevolgen van de RS-infectie behandelen, zoals het zuurstoftekort bestrijden en ontstekingen aan de luchtwegen onderdrukken met antibiotica.

Kun je als ouder maatregelen nemen om RS-infectie te voorkomen?

Je kunt een RS-infectie niet voorkomen. Iedereen krijgt het. Maar je kunt wel proberen de kans op RS-besmetting van je baby in zijn eerste levensmaanden te beperken.
Probeer te voorkomen dat je pasgeboren baby de eerste drie tot zes maanden in de buurt komt van besmette personen of een besmette omgeving. Helaas kun je niet zien of iemand het RS-virus heeft. Daarom kun je beter contact vermijden met mensen die verkouden zijn. Dit is natuurlijk lastig als er nog een snotterende peuter in huis rondloopt. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat iedereen die de baby aanraakt eerst de handen wast.

Wat je moet onthouden over het RS-virus:

  • Wees in de wintermaanden alert op bovengenoemde symptomen die kunnen duiden op een ernstige RS-infectie bij vroeggeboren baby’s (<37 weken), kinderen met een chronische hart- of longziekte en kinderen met het downsyndroom
  • Wees in de eerste levensmaanden extra voorzichtig met contact van de baby met (verkouden) oudere broertjes of zusjes. Helemaal wanneer deze kinderen naar school of opvang gaan.

Meer weten over het RS-virus?

Kijk voor meer informatie op onze pagina op de website van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, een pagina voor en door ouders van RS-patiënten met ervaringsverhalen en wetenswaardigheden over het RS-virus. Daarnaast hebben wij een facebookpagina ‘RS-virus’.

Tekst van RSV-Patiëntennetwerk van het WKZ

Gerelateerde artikelen

Kinderziekten Kinderziekten

Welke kinderziekten zijn er en welke zijn gevaarlijk voor je baby?

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Online cursus Leer je baby kennen Online cursus; Leer je baby kennen

Leer je baby kennen terwijl hij nog in je buik zit. Zo ben jij super voorbereid op het as ouderschap, gewoon thuis vanaf je bank leer je alles over je baby.

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Gevaar koortslip baby Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby.

Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

meer lezen ...
Verkoudheid

Bij een verkoudheid heeft je kind voor korte of soms voor langere tijd een snotneus. Soms gaat de verkoudheid gepaard met niezen, hoesten, koorts en keelpijn. Er zijn heel veel virussen die een verkoudheid veroorzaken. Daardoor valt een kind vaak van de ene verkoudheid in de andere en lijkt het alsof je kind weken achter […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen