Seks in de zwangerschap

seksSeks in de zwangerschap, normaal gesproken is er geen reden waarom je niet zou vrijen als je zwanger bent.

Er zijn slechts enkele redenen waarom seks wordt afgeraden bv. voorliggende placenta, voortijdige weeënactiviteit, na het breken van de vliezen.

Iedere vrouw heeft een andere behoefte aan seks, de dingen die we erover schrijven zijn dan ook algemeenheden en hoeven op jou geen betrekking te hebben.

Zin/geen zin in seks tijdens de zwangerschap?

Veel vrouwen hebben de eerste 14-16 weken van de zwangerschap niet zo veel zin in seks. Je voelt je vaak moe en misselijk en moet er niet aan denken dat er iemand aan je zit.

Na deze periode hebben veel vrouwen juist meer behoefte aan seks.
De vagina en je kittelaar worden, tijdens de zwangerschap, beter doorbloed waardoor veel vrouwen geiler zijn dan anders. Ook is er vaak meer vaginale afscheiding, je bent ‘natter’

Veel vrouwen bevredigen zichzelf vaker als ze zwanger zijn. Je hebt meer zin en als je ‘s middags even gaat liggen is dit een uitgelezen moment om jezelf te bevredigen. Daar is niets mis mee en het is zeker niet gek.

De laatste weken van de zwangerschap is de behoefte aan seks vaak weer minder. De zwangere buik zit je in de weg en je bent zo moe als je naar bed gaat dat vrijen ongeveer het laatste is waar je aan denkt.
Aan het eind van de zwangerschap zijn veel vrouwen wat in zichzelf gekeerd, ze zijn zich, vaak onbewust, mentaal aan het voorbereiden op de bevalling. Hierdoor hebben veel vrouwen dan weer minder zin in seks.

Maar als je tot het eind toe zin hebt, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Ook als het hoofdje van de baby al diep is ingedaald kan gemeenschap geen kwaad.

Ander standje
Zoals al gezegd, er is niets op tegen om te genieten van seks in de zwangerschap. Als de buik dikker wordt is het wel verstandig om geen gemeenschap in de traditionele houding meer te hebben. De buik zit dan in de weg en de druk op de buik is niet prettig voor de baby. Zoek dus een ander standje wat je beide prettig vindt.

Wanneer niet vrijen tijdens de zwangerschap?

Als je vliezen al gebroken zijn mag je geen gemeenschap meer hebben.

Ook als  je voortijdige weeën hebt  is het niet verstandig om te gaan vrijen omdat je er dan voor kan zorgen dat de bevalling echt gaat doorzetten en dat wil je nog niet…

Klaarkomen kan tijdens de zwangerschap anders voelen.

De sensatie van het klaarkomen kan veranderen als je zwanger bent. Door het orgasme gaat de baarmoeder samentrekken. Dit kan het gevoel van lichte weeën geven. Soms kan het zelfs een beetje buikpijn veroorzaken.
Dit kan verder geen kwaad en je hoeft er niet van te schrikken.

Alleen als je een verhoogd risico loopt op een vroeggeboorte kan het zijn dat je, om deze reden, het advies krijgt niet meer klaar te komen.

Kan seks de bevalling opwekken?

Aan het eind van de zwangerschap kan een potje vrijen voor weeënactiviteit zorgen.

Bij het vrijen komen de hormonen prostaglandine ( bevordert ontsluiting) en oxytocine ( zorgt voor weeënactiviteit) vrij.
Deze hormonen zorgen alleen voor wee-activiteit als je lichaam er klaar voor is, ze kunnen net het laatste zetje geven.

Als je lichaam er nog niet  klaar voor is zullen ze geen weeën veroorzaken.

Bloedverlies na vrijen:
Sommige vrouwen hebben in de zwangerschap wat last van bloedverlies na de gemeenschap, Dit komt omdat de penis de baarmoedermond aanraakt.
De baarmoedermond wordt in de zwangerschap extra goed doorbloed en de huid van de baarmoedermond is dunner dan normaal. Hierdoor kan de baarmoedermond makkelijk iets beschadigen en iets, pijnloos, bloedverlies geven.

Dit is onschadelijk en betekent niet dat je geen gemeenschap meer mag hebben.

Mannen en seks in de zwangerschap

Om nog maar eens in een algemeenheid te vervallen 😉 Waar de meeste mannen buiten de zwangerschap ‘altijd’ zin hebben in seks, zijn er veel mannen die tijdens de zwangerschap erg terughoudend zijn als het om seks gaat.

Veel mannen blijken het eng te vinden om met de penis naar binnen te gaan. Angst om de baby te beschadigen is een veelgehoorde reden om afhoudend te zijn in het zoeken van seksuele toenadering.

Ook het idee dat de baby meekrijgt dat jullie aan het vrijen zijn lijken veel mannen niet prettig te vinden.

Beide angsten zijn ongegrond!

Je baby zal zeker merken dat er iets gebeurt en ook merken dat mama en papa het leuk hebben, maar natuurlijk snapt je baby niet dat jullie seks hebben. Je baby weet immers helemaal niet wat seks is en verbindt er dus niets raars aan.

Ook de angst om de baby te beschadigen met de penis is echt onnodig. Hoe diep de baby ook is ingedaald, de penis kan het hoofdje niet beschadigen.

Geen seks, toch intiem
Hoe jullie seksleven ook verloopt tijdens de zwangerschap, blijf er open over. Bespreek samen waarom je geen zin hebt in seks en als je, om wat voor reden ook , geen gemeenschap wilt kun je samen misschien andere manieren bedenken om intiem te zijn. Intimiteit hoeft niets met seks te maken te hebben. Knuffel elkaar wat vaker, laat merken dat je nog steeds dol bent op elkaar. Ook al ben je misschien wat vaker kortaf, nukkig of moe, blijf elkaar laten zien dat je van elkaar houd.

Wil je weten wat wel of niet kan tijdens de seks? Een speeltje mag dat? Anale seks een probleem? Lees Is het veilig; seks.


Gerelateerde artikelen

Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Is het veilig; seks

Er is zoveel onduidelijkheid over seks in de zwangerschap, wat mag nu wel en wat liever niet?

meer lezen ...
Seks bij bekkenpijn Bekkenpijn; seksualiteit

Er zijn standjes waarbij je het bekken minder belast

meer lezen ...
Klachten eerste trimester zwangerschap Klachten eerste trimester zwangerschap

De eerste drie maanden zijn voor veel zwangeren zwaar. Misselijk of hele dagen overgeven. Hondsmoe. En waarom heb je zo’n pijn in je onderbuik? Sommige klachten eerste trimester zwangerschap kun je zelf veel aan doen om ze te voorkomen of verminderen. Lees hoe het komt en wat jij kunt doen.

meer lezen ...
Klachten derde trimester Klachten derde trimester

Een overzicht van klachten in deze periode en tips om ze te verminderen.

meer lezen ...
Klachten zwangerschap Klachten tweede trimester

Van bandenpijn tot lage rugpijn, alle klachten in de tweede drie maanden van je zwangerschap.

meer lezen ...
Dit had je als jonge vader willen weten voor de geboorte Wat partner had willen weten vóór de geboorte

Er verandert veel als je vader wordt, deze dingen wil je vast nu al graag weten.

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...
Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van. Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout. 1. […]

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen