Seks na de bevalling

Seks na de bevalling…best eng….

Bijna iedere vrouw, en ook veel mannen, zien er tegenop om voor de eerste keer na de bevalling weer gemeenschap te hebben. Het is ook best eng en regelmatig hoor je dat het pijnlijk was.

Hoe lang je ook wacht met de eerste keer vrijen, het blijft eng en spannend. Daarom hier wat tips om de eerste keer seks na de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen:

 • Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
 • Als je hechtingen hebt gehad, wacht dan tot de wond goed genezen is en geen pijn meer doet bij aanraking.
 • Je kunt op een heleboel manieren van elkaar genieten, wellicht is het verstandig om de eerste keer niet tot penetratie over te gaan. Ervaar eerst eens hoe het is om klaar te komen door stimulatie van de kittelaar.
 • Bouw het seksspel voorzichtig op. Besteedt meer tijd aan het voorspel.

Houd er rekening mee dat de sensatie van het klaarkomen veranderd kan zijn na de zwangerschap…

 • Zorg voor een ontspannen en rustige sfeer. Ga niet vrijen als je weet dat de baby op een bepaalde tijd wakker wordt.
 • Neem, als je zin hebt, zelf ook het initiatief, veel mannen zijn erg terughoudend na een bevalling.
  Dit is niet omdat hij je niet meer aantrekkelijk vindt, maar hij heeft de vulva op een heel andere manier gezien tijdens de bevalling en dit heeft op hem waarschijnlijk veel indruk gemaakt. Hierdoor zijn veel mannen geneigd om geen seksuele toenadering te zoeken uit angst dat ze je pijn doen. Zelf zijn ze vaak ook een beetje angstig hoe het zal zijn na een bevalling.
  Als je merkt dat je partner geen toenadering zoekt, probeer hier dan over te praten. Dit kan ontzettend opluchten en vaak merk je dat beide verkeerde ideeën had over de beweegredenen van de ander om geen toenadering te zoeken.
 • Gebruik de eerste keer glijmiddel. Doordat je gespannen bent, heb je vaak veel minder vaginale afscheiding, je vagina is dus droger, hierdoor kan het binnenkomen van de penis pijnlijk zijn. Als je glijmiddel gebruikt heb je hier geen last van.
 • Als je borstvoeding geeft, heb je door de hormonen die de borstvoeding regelen, zeker minder vaginale afscheiding. Gebruik dan in ieder geval een glijmiddel.
  Vind je het gênant om een glijmiddel te kopen in de winkel, dan kun je iedere ongeparfumeerde olie gebruiken die je in huis hebt. Slaolie of boter kan prima dienst doen als glijmiddel. Ook speeksel is een goed glijmiddel.
 • Houd er rekening mee dat de sensatie van het klaarkomen veranderd kan zijn na de zwangerschap.
  Als je klaarkomt gaat je baarmoeder samentrekken, sommige vrouwen voelen dit als een prettig gevoel, er zijn ook vrouwen die dit niet voelen. Als je net bevallen bent is je baarmoeder nog erg gevoelig. Als je dan klaarkomt kan het zijn dat het samentrekken wat pijnlijk is, net of je weer een beetje weeën hebt.
  Dit is niet schadelijk en betekent ook niet dat je het te vroeg hebt gedaan. Na een aantal weken neemt dat vervelende gevoel na het klaarkomen af en wijzigt dit vaak in een prettig gevoel als de baarmoeder samentrekt.

Gerelateerde artikelen

Bloedverlies en vruchtbaarheid na bevalling Over bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie

Hoe snel herstelt je lichaam eigenlijk na een bevalling, wanneer kun je weer zwanger worden?

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
En dan sta je er alleen voor En dan sta je er alleen voor

De kraamdagen zijn afgesloten, je partner is weer aan het werk en iedereen gaat weer zijn normale gang. Maar jij bent volledig ontregeld. Hoe moet je het toch voor elkaar krijgen om de baby te baden, jezelf te verzorgen, je huishouden te doen, boodschappen te halen, te koken, wassen strijken en dan al die voedingen […]

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...
Incontinentie Incontinentie

Kun jij je plas niet ophouden, je bent zeker de enige niet…

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...

Gerelateerde Week artikelen

Maand 1. 1 maand oud alweer

Je baby is nu 1 maand oud. Wat vliegt de tijd voorbij! Het is al weer 4 weken geleden dat je bevallen bent! De wijkverpleegkundige van het Consultatiebureau is inmiddels bij jullie op huisbezoek geweest en alle gegevens van je baby zijn in het JGZ-dossier ingevuld. je hebt in of vlak na de kraamtijd een […]

meer lezen ...
Dag 7, einde van je kraamdagen

Vandaag is waarschijnlijk de eerste dag dat je zonder kraamhulp bent. De meeste vrouwen zijn nog wat onwennig en je komt tijd te kort voor van alles. Verwacht niet teveel van jezelf. De kraamdagen zijn dan wel voorbij, maar je bent nog lang niet herstelt van de bevalling. Het kan nog maanden duren voordat je je […]

meer lezen ...
Dag 14, al gewend?

Je baby is nu 2 weken oud. Je bent alweer enkele dagen zonder kraamhulp en het zal allemaal nog erg wennen zijn. Het moederschap wordt over het algemeen zwaar onderschat. Vrouwen die voorheen een baan hadden denken dat ze een makkie zullen hebben als ze thuis zijn met de baby. Maar je zult nu gemerkt […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

seks na geboorte Veel seks problemen na bevalling

Ruim 70% is ontevreden over het seksleven in het eerste jaar na de geboorte volgens Australisch onderzoek.

meer lezen ...
1 1/2 jaar na geboorte heeft kwart nog pijn bij vrijen

Een Australisch onderzoek naar pijn bij het vrijen na de bevalling laat zien dat bijna een kwart van de vrouwen anderhalf jaar na de bevalling nog pijn heeft tijdens geslachtsgemeenschap! Deelneemsters aan het onderzoek kregen vragenlijsten mee, de eerste vulden ze in tijdens de zwangerschap en vervolgens nog 4 vragenlijsten, bij 3 – 6 – […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen