slaapprobleem in laatste 3 maanden

Slaapproblemen in de laatste drie maanden van de zwangerschap komen vaak voor.

De laatste paar maanden en zeker de laatste weken van de zwangerschap zijn voor vele zwangere vrouwen een periode van zeer weinig slapen.
Je bent echt niet de enige met een slaapprobleem in laatste 3 maanden van de zwangerschap.

Het lukt bijna niet meer om een comfortabele houding te vinden en heb je die eenmaal gevonden dan krijg je maagzuur, onrustige benen of kramp.
Lukt het uiteindelijk toch om in slaap te komen dan wordt je heerlijke slaap verstoord door de meest vreemde dromen of word je wakker omdat je weer eens moet plassen.
Helaas zijn veel van deze klachten niet te vermijden, men zegt wel eens dat je in de laatste maanden van de zwangerschap vast oefent in minder slapen voor als straks je baby er is…..

Toch zullen we proberen je een aantal tips te geven die je nachtrust in de laatste weken van de zwangerschap kunnen bevorderen:

Beste slaaphouding aan het eind van de zwangerschap:

Nu je buik steeds dikker wordt, lukt het bijna niet meer om lekker te liggen. voedingskussen3
Probeer op je linkerzij te gaan liggen en leg een klein kussentje onder je buik en tussen je benen. Ook een kussen in je rug kan lekker zijn. Onderzoek toont aan dat zijligging echt beter is voor jou en je kind.

Er zijn speciale kussens te koop die ongeveer 2 meter lang en rondom 20 cm dik zijn die je heerlijk om je lijf kunt draperen om een lekkere houding te krijgen.
Ze worden verkocht als borstvoedingskussen omdat ze ook dienst doen om de baby lekker op te laten liggen tijdens het voeden, maar bieden dus ook uitkomst in de laatste drie maanden van de zwangerschap.

In de laatste weken van de zwangerschap, als je buik wel heel erg in de weg ligt, kan het lekker zijn om wat meer zittend te slapen met kussens rondom je gestopt.

Pijn bij het omdraaien:
Er zijn nogal wat vrouwen die last krijgen van hun heupen en bekkengewrichten aan het eind van de zwangerschap.
Vooral ’s nachts kan het behoorlijk pijnlijk zijn, omdraaien in bed wordt een ramp. Heb je hier last van, lees dan de informatie over bekkenklachten in de zwangerschap.

Zuurbranden:

Doordat je baby steeds groter wordt en de hele buikruimte inmiddels bijna gevuld is met baby en baarmoeder, krijgt je maag steeds minder ruimte aan het eind van de zwangerschap.
Je maag komt in de verdrukking, bovendien werkt de klep die moet voorkomen dat je maagzuur terugstroomt in je slokdarm minder goed in de zwangerschap.
Dit alles zorgt ervoor dat je sneller last kunt hebben van maagzuur.

Tips bij maagzuur in de zwangerschap:

 • Verdeel je voeding in kleine porties over de dag (bij voorkeur op gezette tijden). Eet niet meer ’s avonds laat en in de laatste drie uur voor je naar bed gaat.
 • Eet niet te snel (neem de tijd voor je maaltijd), zit rechtop tijdens het eten en neem de tijd om het voedsel goed te kauwen
 • Beperk het eten van vet voedsel, scherpe kruiden, knoflook, peulvruchten, uien, koolsoorten, zoetwaren (vooral chocolade), tomaten, mosterd, azijn en  citrusvruchten
 • Drink zo min mogelijk koffie, thee, zure dranken en koolzuurhoudende dranken.
 • Lauwe melk of vanillevla kan soms het zuurbranden wat verminderen.
 • Let op je lichaamsgewicht
 • Zorg voor voldoende beweging. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, het stimuleert ook de maag en de stoelgang
 • Probeer spanningen te vermijden
 • Draag geen strakke kleding (broek, riem) die in de taille knelt
 • Maak er geen gewoonte van te snel te bukken, maar zak door de knieën. Daarmee verklein je de kans dat het maagzuur in de slokdarm komt
 • Zorg dat je tijdens het slapen het hoofd iets hoger legt door het hoofdeinde van het bed omhoog te plaatsen (10-25 cm) of leg boeken onder je matras op zo’n manier dat je matras langzaam wat oploopt. Het maagzuur gaat dan niet zo gemakkelijk naar de slokdarm
 • Slaap op de linkerzij

Als je hierna nog steeds last hebt van brandend maagzuur, vraag dan de verloskundige of huisarts om een middel dat snel helpt en zonder bezwaren tijdens de zwangerschap kan worden gebruikt, bij voorkeur een calcium- en magnesiumbevattende maagzuurbinder.

Onrustige benen in de zwangerschap:

We weten niet precies wat de oorzaak is van onrustige benen in de zwangerschap, waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door de toenemende druk die op de spieren van je benen staat (doordat je zwaarder wordt) en door veranderende hormonen.
Er zijn aanwijzingen dat het veroorzaakt wordt door ijzertekort in de zwangerschap.
Heb je heel veel last van onrustige benen, vraag je verloskundige of je ijzertabletten mag proberen of koop een ijzerhoudende kruidendrank bij drogist of apotheek.
Een warm bad voor het naar bed gaan, een beenmassage of een wisseling van warme en koude kompressen kan helpen.

Tintelende vingers en pijnlijke onderarm (carpale tunnelsyndroom):

Veel zwangeren klagen over slapende handen en soms pijn, tinteling in hand of onderarm.
Deze klachten treden het meest ‘s nachts op, maar er zijn ook zwangere die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben.

De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorlopen.
Ook al houd je geen zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap heb je altijd extra vocht in je lichaam.
Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit geeft klachten als tinteling, slapende hand en soms zelfs pijn waar je ‘s nachts van wakker wordt.
Veel vrouwen klagen over verminderde kracht in de hand.
Met een deftig woord wordt dit het Carpale tunnelsyndroom genoemd.
Je kunt proberen de klachten te verminderen door een aantal keer per dag (zeker voor het slapen gaan) 10 minuten met je hand in warm water vingeroefeningen te doen. Soms vermindert dit de klachten. Veel zwangere hebben baat bij een polsbeschermer die gedragen wordt bij het skaten.

Ga niet op je zere hand liggen en leg die arm bij voorkeur iets hoger door hem bv. op een kussentje te leggen.
Als de pijn heel erg is kan een spalk om de onderarm helpen, overleg dit dan met je huisarts. Maar voordat je een spalk laat aanmeten kun je zelf ook prima polsbeschermers die skaters gebruiken proberen. Veel zwangeren hebben er baat bij.

Na de bevalling verdwijnen de klachten meestal volledig, al kan dit wel enkele maanden duren.

Dromen en angst:
Is alles wel goed met mijn baby, zal hij gezond zijn, zal ik een goede moeder zijn, kan ik de bevalling wel aan zijn bekende angsten/zorgen bij zwangeren.

Er zijn voldoende dingen waar je ’s nachts wakker van kan liggen. Zwangere vrouwen, maar ook mannen, kennen vele angsten die vaak niet rationeel zijn, maar wel logisch.
De gekste en meest lugubere dromen worden gedroomd in de zwangerschap.

Gelukkig zijn dromen meestal bedrog… maar daar heb je nu niets aan, jij wordt er door wakker gehouden of slaapt onrustig.

Niemand die je kan vertellen hoe je dergelijke angstdromen kunt voorkomen, wel kan het helpen door erover te praten.
Vertel je partner van je angsten, vaak zul je merken dat hij ze voor een deel ook heeft.
Het kan ook helpen om met je verloskundige te praten over je angsten, vooral als je bang bent voor de bevalling kan zij je angsten vaak wegnemen en bepaalde voorwaarden voor je scheppen die ervoor zorgen dat je minder bang wordt.

Ook kan het helpen om te “praten” met andere zwangere vrouwen. Bijvoorbeeld op een forum.

Je zult merken dat je lang niet de enige bent die ’s nachts wordt geplaagd door dergelijke angsten en gedeelde smart is halve smart zegt men.


Gerelateerde artikelen

Slaapproblemen ; welke slaaphouding is het beste als je zwanger bent? Slaapproblemen: slaaphouding

De beste slaaphouding is op je linkerzij. Waarom?

meer lezen ...
Bekkenpijn Bekkenpijn

Zo’n 10% van de zwangere heeft last van haar bekken. Wanneer moet je hulp zoeken?

meer lezen ...
maagzuur Maagzuur

Veel zwangere vrouwen hebben last van brandend maagzuur. De klachten nemen vaak toe naarmate de zwangerschap vordert. In het eerste trimester ligt de oorzaak van maagzuur vooral in de verandering van de hormoonhuishouding, waardoor de druk in de slokdarm afneemt en de klep tussen maag en slokdarm de maag minder goed afsluit. Naarmate je langer […]

meer lezen ...
Kuitkrampen Kuitkrampen

Veel zwangeren klagen over kuitkrampen, vooral ’s nachts. Kuitkrampen ontstaan vaak vanaf het tweede trimester en worden erger naarmate de zwangerschap vordert. De oorzaak van kuitkrampen in de zwangerschap is niet precies bekend. Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak: De zwaarder wordende baarmoeder bemoeilijkt de bloeddoorstroming naar de benen. De benen hebben meer gewicht […]

meer lezen ...
Slapende handen, tintelende vingers Slapende handen, tintelende vingers

Tintelende vingers, slapende handen, wat kun je er tegen doen?

meer lezen ...
Thuis bevallen veilig of onverantwoord? Thuis bevallen veilig of onverantwoord?

Is thuis bevallen veilig of onverantwoord? Deze vraag roept nogal eens veel onduidelijkheid op.

meer lezen ...
Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...
Begin bevalling, hoe herken je die Hoe herken je dat de bevalling begonnen is

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

meer lezen ...
Wanneer 'moet' je de verloskundige bellen Wanneer bel je de verloskundige

Natuurlijk mag je altijd bellen, maar wanneer moet je echt bellen?

meer lezen ...
Wat moet je in huis hebben voor de thuisbevalling Wat moet je in huis hebben voor de thuisbevalling

Een makkelijke lijst met alles wat je nodig hebt voor de thuisbevalling

meer lezen ...
De ziekenhuis bevalling Benodigdheden voor de ziekenhuis bevalling

Wat neem je eigenlijk mee als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
De vliezen breken Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je vliezen gepaard met een plons water?

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Slaap laatste drie maanden zwangerschap op je zij Slaap laatste drie maanden zwangerschap op je zij

Je slaaphouding lijkt een belangrijke rol te spelen bij het voorkomen van doodgeboorte

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen