Slaapproblemen jonge baby

Slaapproblemen bij jonge baby’s komen, helaas, veel voor.

Als ouder wil je maar één ding: doorslapen.

In les 12 van de online cursus Leer je baby kennen vertelt babyverpleegkundige Esther je hoe je slaapproblemen voorkomt en wat je kunt doen als je baby slecht slaapt. Hieronder een stukje uit deze les:

Baby’s kunnen het allerbeste in hun eigen bedje slapen. Maar baby’s zijn het daar niet altijd mee eens. Vooral overdag hebben verzorgers dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil én overprikkeld raakt, en uitsluitend op schoot of bij de ouders wil slapen.

Rituelen
Baby’s zijn erg gesteld op voorspelbare gebeurtenissen. Rust en regelmaat zijn heel belangrijk.

Rond het slapen gaan moet een vaste volgorde uitgevoerd worden. Als steeds hetzelfde ritueel gevolgd wordt, snapt de baby dat hij nu gaat slapen. Maak ook verschil tussen de rituelen bij overdag slapen en ‘s nachts.

Een goed slaap ritueel bij de laatste avondvoeding kan zijn:

  • voeden
  • een schone luier
  • een liedje of verhaaltje (ook voor een heel klein baby’tje)
  • knuffel
  • weggaan

Zo’n ritueel kan naar eigen inzicht aangepast worden, bijvoorbeeld gordijnen dicht, muziekdoosje aan, dag zeggen tegen voorwerpen of mensen. Maar maak het altijd hetzelfde, en niet al te uitgebreid. Als je dit een week of twee consequent volhoudt zul je merken dat je baby het ritme gaat herkennen en weet dat het nu tijd is om te gaan slapen.

Overdag speel of knuffel je na het voeden nog even met je baby en laat je hem nog even in de box spelen tot hij tekenen van slaap vertoont, je leest geen verhaaltje voor, zo leert je kind het verschil tussen dag en nacht te herkennen.

Omgeving
Het hoeft niet doodstil te zijn als de baby slaapt. Baby’s slapen heel goed door allerlei, ook harde, geluiden heen. Het is zelfs beter als de gewone achtergrondgeluiden gewoon doorgaan.
Hierdoor begrijpt de baby dat hij niet alleen is.
Overdag moet de babykamer niet helemaal donker zijn. ‘s Nacht vinden baby’s het vaak ook prettig als er een klein beetje licht (bijvoorbeeld een klein nachtlampje) is. Slaapproblemen worden over het algemeen niet veroorzaakt door een geluiden in de omgeving, wel door veel geluiden en beelden in de buurt van de baby zelf. Een onrustige omgeving gedurende de dag kan voor slaapproblemen zorgen.

Slaapplaats
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden)  liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby. Op de kamer van de ouders slapen is één van de voorzorgsmaatregelen ter preventie van wiegendood.

Nachtvoeding
Een te kleine en te lichte zuigeling moet ‘s nachts gevoed worden, maar een gezonde pasgeborene die goed op gewicht is mag zelf weten of hij voor een nachtvoeding komt.
Een pasgeborene is vaak erg slaperig, en slaapt de eerste nacht(en) lekker door. Ouders zijn daar natuurlijk dolblij mee. Het is echter niet gezegd dat de baby dat blijft doen.

De kans is groot dat hij na een paar nachten toch besluit ‘s nachts gevoed te willen worden. Daar heeft de baby ook recht op.
De meeste baby’s hebben een dag-nachtpatroon waarbij ze rond 22.00 uur diep in slaap vallen. Probeer de laatste avondvoeding voor 22.00 uur te geven.
Voedt de baby wanneer hij ‘s nachts komt, maar maak er geen feestje van, je baby moet leren dat het nacht is en daar kun je hem bij helpen door echt alleen te voeden en niet erna nog te knuffelen, kletsen enzovoort.

Tijdens de nachtvoeding moet alles in het teken staan van voeden.

Kijk voor het voeden of de luier schoon is, ga niet knuffelen en kletsen, hoe lekker en gezellig je dit misschien ook vindt. Door ‘s nachts alleen te voeden en je baby daarna weer in zijn eigen bedje te leggen leert je baby het verschil tussen de voedingen overdag (waarbij je erna nog lekker een poosje knuffelt en tut met je baby) en ‘s nachts.
Voedt ‘s nachts bij voorkeur in een donkere kamer.

Door dit soort verschillen aan te brengen leert je kindje, langzaam maar zeker, wat het verschil is tussen dag en nacht.

Slaapproblemen ‘s nachts bij iets oudere baby’s

Baby’s hebben ergens in hun ontwikkeling, meestal ergens tussen 8 maanden en een jaar oud,  een periode dat ze niets van vreemde mensen moeten hebben. We noemen dat éénkennigheid.

In diezelfde periode gaan baby’s een dromen en kunnen dan zomaar in hun slaap gaan huilen. Soms worden ze niet helemaal wakker, soms zijn ze klaarwakker.

Natuurlijk moet je baby op die momenten getroost en gekalmeerd worden. Maar maak er geen feestje van. Het mooiste is wanneer je kind in zijn bedje kan blijven en het daar zo gekalmeerd kan worden dat het weer doorslaapt. Aai het over het hoofdje, maak sussende geluidjes, leg het iets anders neer en dek het weer toe.

Probeer te voorkomen dat het iets moet drinken, op schoot moet zitten, mee naar de huiskamer, mee in het ouderlijk bed moet enzovoort. Door je baby uit bed te halen, iets te drinken te geven enzovoort leert hij aan dat huilen betekent dat hij uit bed gehaald wordt en er iets leuks gedaan wordt. Hierdoor kan het zo zijn dat je baby ongewenst gedrag aanleert (huilen om uit bed te mogen).
Alles wat nu “aangeleerd” wordt, moet later ook weer afgeleerd worden.

Bedenk dat het huilend wakker worden door dromen een normaal verschijnsel is, dat het maar een periode is, en dat het weer overgaat.

Lees ook ons artikel Hoeveel slaapt een baby gemiddeld, veel ouders vergissen zich in het slaap-waakritme en denken dat er sprake is van slaapproblemen terwijl het heel normaal is dat je baby geen uren achtereen slaapt (afhankelijk van de leeftijd van je baby). In les 12 van de online cursus Leer je baby kennen legt babyverpleegkundige Esther uit wat een normaal slaap-waakritme is bij baby’s van verschillende leeftijden.


Gerelateerde artikelen

10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
Regelmaat geeft rust! Regelmaat geeft rust!

Regelmaat geeft rust, een oude opvatting, helpt het vandaag de dag ook nog?

meer lezen ...
Hoe leert je baby in eigen bedje slapen Niet in het eigen bedje wilen slapen.

Kun je een baby leren in zijn eigen bed te slapen?

meer lezen ...
Waar slaapt de baby Waar slaapt de baby

Wat is de veiligste slaapplek voor je baby?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen