Slaapritme baby

Hoe zorg je voor een beter slaapritme van je baby?

Veel ouders zullen het herkennen; een baby die geen enkele nacht doorslaapt. Het is om gek van te worden. Toch zijn er meestal wel oplossingen voor. Onze babyverpleegkundige vertelt wat jij kunt doen om je baby beter te laten slapen.

Slaapritme baby

Hoe zorg je voor een beter slaapritme van je baby?

Veel ouders zullen het herkennen; een baby die geen enkele nacht doorslaapt. Het is om gek van te worden. Toch zijn er meestal wel oplossingen voor. Onze babyverpleegkundige vertelt wat jij kunt doen om je baby beter te laten slapen.

Over slapen baby of eigenlijk NIET slapen van je baby....

In dit artikel gaan we in op slapen van een baby.

Wat is normaal, kun je een baby beter leren slapen? Een dag en nachtritme aanleren?

Antwoord op deze en nog veel meer vragen rondom slapen baby vind je in dit artikel.

We beginnen met belangrijke tips over de beste slaapomgeving en slaaprituelen.

Verderop in het artikel lees je hoeveel een baby eigenlijk slaapt, of het aloude rust-regelmaat helpt en gaat onze babyverpleegkundige dieper in op de beste slaapplek en deelt zij haar 10 tips voor een gelukkige baby.

Een baby die niet wil doorslapen en gebrek aan slaap is iets wat bijna alle jonge ouders zullen herkennen.

Laat je baby in eigen bedje slapen:

Baby's kunnen het allerbeste in hun eigen bedje slapen. Maar baby's zijn het daar niet altijd mee eens.

Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen.

Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook  overprikkeld raakt. Met als gevolg dat je baby uitsluitend op schoot of bij zijn ouders wil slapen.

Rituelen rond het slapen gaan zijn belangrijk voor een baby

Baby's zijn erg gesteld op voorspelbare gebeurtenissen. Rust en regelmaat zijn heel belangrijk.

Rond het slapen gaan moet een vaste volgorde uitgevoerd worden. Als steeds hetzelfde ritueel gevolgd wordt, snapt de baby dat hij nu gaat slapen. Maak ook verschil tussen de rituelen bij overdag slapen en 's nachts.

Een goed slaapritueel bij de laatste avondvoeding kan zijn:

  • voeden
  • een schone luier
  • een liedje of verhaaltje (ook voor een heel klein baby'tje)
  • knuffel
  • weggaan

Zo'n ritueel kan naar eigen inzicht aangepast worden, bijvoorbeeld gordijnen dicht, muziekdoosje aan, dag zeggen tegen voorwerpen of mensen.

Maar maak het altijd hetzelfde en niet al te uitgebreid.

Als je dit een week of twee consequent volhoudt zul je merken dat je baby het ritme gaat herkennen en weet dat het nu tijd is om te gaan slapen.

Maak een duidelijk verschil tussen slapen overdag en 's nachts:

Overdag speel of knuffel je na het voeden nog even met je baby en laat je hem nog even in de box spelen tot hij tekenen van slaap vertoont, je leest geen verhaaltje voor, zo leert je kind het verschil tussen dag en nacht te herkennen.

Wat is de beste slaap omgeving voor je baby?

Het hoeft niet doodstil te zijn als de baby slaapt.

Baby's slapen heel goed door allerlei, ook harde, geluiden heen. Het is zelfs beter als de normale achtergrondgeluiden gewoon doorgaan. Hierdoor begrijpt de baby dat hij niet alleen is.

Maak ook verschil qua licht overdag en 'snachts door bijvoorbeeld overdag de gordijnen open te laten.

's Nacht vinden baby's het vaak ook prettig als er een klein beetje licht (bijvoorbeeld een klein nachtlampje) is.

Slaapproblemen worden over het algemeen niet veroorzaakt door een geluiden in de omgeving, wel door veel geluiden en beelden in de buurt van de baby zelf.

Een onrustige omgeving gedurende de dag kan voor slaapproblemen zorgen doordat je baby overprikkeld is.

Waar slaapt je baby:

Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden)  liefst wel op de kamer van de ouders.

Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid.

Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby. Op de kamer van de ouders slapen is één van de voorzorgsmaatregelen ter preventie van wiegendood.

Een co-sleeper is ideaal om de baby bij jullie op de kamer te laten slapen. Je baby hoort en ruikt je en je kan de baby uit zijn bedje halen zonder dat je zelf je bed uit hoeft om te voeden.

Moet ik de baby 's nachts voeden?

Een te kleine en te lichte zuigeling moet 's nachts gevoed worden, maar een gezonde pasgeborene die goed op gewicht is mag zelf weten of hij voor een nachtvoeding komt.

Een pasgeborene is vaak erg slaperig, en slaapt de eerste nacht(en) lekker door.

Ouders zijn daar natuurlijk dolblij mee. Het is echter niet gezegd dat de baby dat blijft doen. De kans is groot dat hij na een paar nachten toch besluit 's nachts gevoed te willen worden. Daar heeft de baby ook recht op.

Tips voor de nachtvoeding:

  • De meeste baby's hebben een dag-nachtpatroon waarbij ze rond 22.00 uur diep in slaap vallen. Probeer de laatste avondvoeding voor 22.00 uur te geven.
  • Voedt de baby wanneer hij 's nachts komt, maar maak er geen feestje van, je baby moet leren dat het nacht is en daar kun je hem bij helpen door echt alleen te voeden en niet erna nog te knuffelen, kletsen enzovoort.
  • Tijdens de nachtvoeding moet alles in het teken staan van voeden.
  • Kijk voor het voeden of de luier schoon is, ga niet knuffelen en kletsen, hoe lekker en gezellig je dit misschien ook vindt.
  • Door 's nachts alleen te voeden en je baby daarna weer in zijn eigen bedje te leggen leert je baby het verschil tussen de voedingen overdag (waarbij je erna nog lekker een poosje knuffelt en tut met je baby) en 's nachts.
  • Voedt 's nachts bij voorkeur in een donkere kamer.
  • Door dit soort verschillen aan te brengen leert je kindje, langzaam maar zeker, wat het verschil is tussen dag en nacht.

In les 12 van de online cursus Leer je baby kennen vertelt babyverpleegkundige Esther je hoe je slaapproblemen voorkomt en wat je kunt doen als je baby slecht slaapt. Hieronder een stukje uit deze les:

Slaapproblemen bij iets oudere baby's:

Baby's hebben in hun ontwikkeling, meestal ergens tussen 8 maanden en een jaar oud, een periode dat ze niets van vreemde mensen moeten hebben. We noemen dat éénkennigheid.

Baby wordt ineens huilend wakker:

In diezelfde periode gaan baby's dromen en kunnen dan zomaar in hun slaap gaan huilen. Soms worden ze niet helemaal wakker, soms zijn ze klaarwakker.

Natuurlijk moet je baby op die momenten getroost en gekalmeerd worden. Maar maak er geen feestje van.

Het mooiste is wanneer je kind in zijn bedje kan blijven en het daar zo gekalmeerd kan worden dat het weer doorslaapt. Aai het over het hoofdje, maak sussende geluidjes, leg het iets anders neer en dek het weer toe.

Probeer te voorkomen dat het iets moet drinken, op schoot moet zitten, mee naar de huiskamer, mee in het ouderlijk bed moet enzovoort.

Door je baby uit bed te halen, iets te drinken te geven enzovoort leert hij aan dat huilen betekent dat hij uit bed gehaald wordt en er iets leuks gedaan wordt.

Hierdoor kan het zo zijn dat je baby ongewenst gedrag aanleert (huilen om uit bed te mogen).

Alles wat nu "aangeleerd" wordt, moet later ook weer afgeleerd worden.

Bedenk dat het huilend wakker worden door dromen een normaal verschijnsel is, dat het maar een periode is, en dat het weer overgaat.

Wat is normaal qua slapen van een baby?

Veel ouders vergissen zich in het slaap-waakritme en denken dat er sprake is van slaapproblemen terwijl het heel normaal is dat je baby geen uren achtereen slaapt (afhankelijk van de leeftijd van je baby).

In les 12 van de online cursus Leer je baby kennen legt babyverpleegkundige Esther uit wat een normaal slaap-waakritme is bij baby's van verschillende leeftijden.

Overzicht onderwerpen

    Wat als je baby niet wil slapen, geen ritme lijkt te hebben of veel huilt? Wanneer weet je of je baby honger heeft, moe is of wilt spelen? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je het beste kunt doen.

    Met deze online cursus leer jij alle signalen van jouw baby te herkennen en hier op in te spelen. Je leert niet alleen je baby kennen, je leert ook dat jij je niet altijd aan hoeft te passen.

    Voor een soepele overgang van de zwangerschap naar ouder zijn.

    Slaapcyclus baby

    Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

    De meeste baby's hebben ongeveer een gelijke hoeveelheid slaap nodig.

    Jonge baby's hebben over het algemeen een vergelijkbaar dag-en nachtritme.

    De behoefte aan slaap en voeding is bij de meeste baby's tot 6 maanden hetzelfde.

    Een normaal dagritme van een baby ziet er gemiddeld genomen zo uit:

    0-2 weken

    • duur van de ‘wakkere tijd’ per keer: 30-45 minuten
    • duur van de slaapjes per keer:  2 tot 3 uur
    • het aantal voedingen per etmaal:  +/- 6 à 8 maal

    2-6 weken

    • duur van de ‘wakkere tijd’ per keer 45-60 minuten
    • duur van de slaapjes per keer 2 tot 3 uur
    • het aantal voedingen per etmaal +/- 6 à 8 maal

    7-12 weken

    • duur van de ‘wakkere tijd’ per keer 60-75 minuten
    • duur van de slaapjes per keer 2 tot 3 uur
    • het aantal voedingen per etmaal +/- 5 à 6 maal

    3-5 maand

    • duur van de ‘wakkere tijd’ per keer 1,5 uur
    • duur van de slaapjes per keer 2 uur
    • het aantal voedingen per etmaal +/- 5 maal

    Natuurlijk zijn dit gemiddelden en heeft het ene kindje meer slaap nodig dan het andere.

    Zolang je kindje tevreden is en vrolijk kan je ervan uitgaan dat hij voldoende slaap krijgt. Kinderen die te wenig slapen zijn meestal huilerig en onrustig.

    Jonge baby's hebben over het algemeen een vergelijkbaar dag-en nachtritme.

    Wanneer slapen baby's door?

    Onder doorslapen verstaan we dat een baby vanaf de laatste avondvoeding (rond middernacht) tot 6 uur 's morgens aan één stuk slaapt.

    Op de leeftijd van 3 maanden, slaapt een baby gemiddeld 15-16 uur van de 24 uur.
    Meestal is daarvan 8.5-10 uur in de nacht (maar niet ononderbroken helaas) en 6-7 uur verdeeld over 3 slaapjes overdag. De baby kan vaak wel een uur, vijf kwartier wakker zijn overdag.

    De meeste baby’s van 3 maanden oud, slapen in de nacht namelijk 5 uur door zonder voeding. Acht uur doorslapen zonder voeding doet de helft van de 5 maanden oude baby’s.

    Op de leeftijd van 6 maanden, slaapt een baby gemiddeld 15 uur van de 24 uur. Meestal is daarvan 10-11 uur in de nacht en 5-6 uur verdeeld over 3 slaapjes overdag. De baby kan vaak wel anderhalf tot twee uur wakker zijn overdag.

    Op de leeftijd van 9 maanden, slaapt een baby gemiddeld 14-15 uur van de 24 uur. Meestal is daarvan 10-11 uur in de nacht en 3-4 uur verdeeld over 2 slaapjes overdag. De baby kan vaak wel 2, 2.5 uur wakker zijn overdag.

    Op de leeftijd van een jaar slaapt een baby gemiddeld een krappe 14 uur van de 24 uur. Meestal is daarvan 10-11 uur in de nacht en 2-3 uur verdeeld over 2 slaapjes overdag. De baby kan vaak wel 2.5-3 uur wakker zijn overdag.

    Uit onderzoek over doorslapen blijkt:

    • Op de leeftijd van 3 maanden kan 58% van de kinderen 5 uur per nacht doorslapen (wil niet zeggen dat ze dit ieder nacht doen....)
    • Op de leeftijd van 4 maanden kan 58% van de kinderen 8 uur per nacht doorslapen (wil niet zeggen dat ze dit ieder nacht doen....)
    • Op de leeftijd van 5 maanden kan 53% van de kinderen 8 uur per nacht gedurende tenminste 5 dagen per week doorslapen.
    • En niet bepaald geruststellend maar op de leeftijd van 1 jaar slaapt 27% van de kinderen geen 5 dagen per week tenminste 8 uur in de nacht...

    Is jouw baby 's nachts veel wakker, leer hem het verschil tussen dag en nacht kennen.

    In de online cursus Leer je baby kennen besteedt babyverpleegkundige Esther van Bloemen Bartels verschillende lessen aan het ontwikkelen van een goed dag- en nachtritme, slaap- en ander baby problemen. Een heel interessante cursus voor iedere jonge ouder!

    Wel eens aan een nachtnanny gedacht? Zij zorgt ervoor dat jullie een nachtje kunnen doorslapen.

    Rust reinheid regelmaat, helpt het?

    Rust en regelmaat helpen je baby te wennen aan het leven buiten de baarmoeder.

    De principes van rust en regelmaat worden door het consultatiebureau geadviseerd om huilen en onrust bij baby’s te voorkomen of om baby’s die overmatig veel huilen weer goed slapend en tevreden te krijgen.

    Deze, uit grootmoeders’ tijd stammende regels van Rust, Regelmaat en Ritme blijken ook in deze tijd nog vruchten af te werpen!

    Pasgeboren baby’s slapen nog erg veel. Baby’s die van voeding tot voeding slapen zijn geen uitzondering. Maar na een paar weken kan dat ineens veranderen.

    Baby wil alleen op schoot of in kinderwagen slapen:

    Sommige moeders vertellen dat het lijkt of hun baby alleen nog maar bij hen wil zijn. Zodra hij in zijn bedje gelegd wordt, begint hij te huilen.

    Op de arm of in de wandelwagen valt hij echter wel in slaap. Wanneer dit patroon lang blijft bestaan kan een baby steeds meer gaan huilen en ouders tot wanhoop drijven.

    Vaak is een huilerige, jengelende baby oververmoeid.

    Deze baby’s missen meestal een slaap- en drink patroon. Gelukkig is zo’n patroon redelijk snel weer aan te brengen.

    Uit onderzoek is gebleken dat bij baby’s die regelmaat aangeboden krijgen het huilen al na een week is afgenomen met iets minder dan de helft.

    Na twee weken is het huilen 50% afgenomen en na 8 weken is het huilen 75% minder.

    In onderstaande video (stukje uit les 3 van de online cursus Leer je baby kennen) vertelt babyverpleegkundige Esther hoe jij ervoor kunt zorgen dat je baby beter in zijn vel komt te zitten.

    Klik op de play button om ook geluid te krijgen (wettelijk niet toegestaan om dit automatisch te laten starten)

    Huilende baby door slaapgebrek:

    Onrustige baby’s hebben meestal (in meer dan 90% van de gevallen) een tekort aan slaap. Ze zijn oververmoeid.

    Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als ouders de vermoeidheidsignalen van baby’s niet goed oppakken.

    Wanneer je pas een baby hebt is het ook heel moeilijk om de lichaamstaal van een baby te verstaan!

    Daarbij komt dat de meeste ouders instinctmatig op het huilen van hun baby reageren door het te troosten en het op te pakken. Het huilen van je kind kan immers hartverscheurend zijn!

    Toch kan het huilen van je kindje ook betekenen: “ik ben zo moe, ik wil slapen en het lukt maar niet”.

    In zo’n geval is het voor een kindje beter om het in zijn bedje te laten liggen. Als je toch de behoefte hebt om te troosten, doe dat dan liever alleen met wat lieve woordjes of geef je kindje een aai over het bolletje om hem gerust te stellen en hem te laten voelen dat je er wel bent.

    Door je kindje uit bed te halen geef je weer nieuwe pikkels waar je kindje te moe voor is en ben je bovendien niet duidelijk.

    Een baby in zijn eigen bedje leert uiteindelijk om zelf in slaap te vallen en zich over te geven aan de slaap.

    Signalen van oververmoeidheid bij baby:

    Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby’s vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.

    Toch lijken ze maar kort tevreden te zijn met iets.

    Een ouder speelt op dit signaal in door als het ware een vermaakprogramma aan te bieden met veel prikkels: spelletjes spelen, afleiden, rondlopen met de baby, zingen, samen naar dingen kijken enzovoort.

    Ouders hebben er geen erg in dat minder prikkels nodig zijn en geven er juist meer. De baby raakt daardoor in een vicieuze cirkel.

    Wanneer er problemen van onrust en huilen zijn en je regelmaat wilt aanbrengen moet je eerst weten of er niet een lichamelijke oorzaak is voor het huilen.

    Laat je baby daarom altijd eerst nakijken door de arts van het consultatiebureau of de huisarts!

    Luister hierbij ook naar je eigen gevoel: als jij denkt dat er iets met je kindje is probeer dan eerst de oorzaak te achterhalen voor je met allerlei tips aan de gang gaat.

    Rust in de dag geeft rust bij je baby:

    Door je kleintje rust te gunnen, rust om goed te kunnen slapen zijn veel problemen te voorkomen.

    Tips voor meer rust rondom je baby:

    • ga niet te vaak op stap,
    • stel hem niet te veel bloot aan speelgoed, radio en televisie
    • laat je kind slapen in zijn eigen bedje in plaats van in de box in een omgeving waar er voortdurend prikkels zijn.

    Vroeger was het advies om de eerste zes weken niet naar buiten te gaan met je baby. Veel eerder vond men toen niet verstandig. Dit advies is inmiddels achterhaald, maar er zat een kern van waarheid in.

    Regelmaat in dagindeling voor je baby:

    Je kan een kind regelmaat aanbieden door gedurende een dag de activiteiten in een vaste volgorde aan te bieden.

    De volgorde is: slapen- wakker worden - voeden -aandacht op schoot - spelen in de box - slapen.

    Als je kind geslapen heeft en uit zichzelf wakker wordt, kan je hem het beste snel daarna voeden. Ook als er nog geen 3 uur voorbij is sinds de vorige voeding mag je weer een voeding aanbieden.

    Een kindje dat net geslapen heeft is namelijk goed uitgerust en zal dan het meeste energie hebben en het meest alert zijn.

    Een energieke, alerte baby drinkt beter dan een vermoeide, slaperige baby.

    Een kind dat goed drinkt, heeft de meeste kans dat het zijn buikje vol heeft gedronken en het weer 3-4 uur te kunnen volhouden tot de volgende voeding.

    Na het voeden neem je je baby op schoot of op de arm en gebruik je die tijd voor een moment van samen knuffelen en spelen.

    Als je na 10-15 minuten merkt dat je kindje er genoeg van heeft leg je het in de box.
    In de box kan je baby zelf spelen en zelf bepalen hoeveel prikkels hij opzoekt.

    Het voordeel hiervan is dat een baby zichzelf niet snel zal overvoeren met prikkels en tevens zichzelf leert te vermaken.
    Bovendien is de rug of buikligging in de box een betere houding voor het ontwikkelen van de motoriek dan wanneer een kind op schoot zit of in een wipstoeltje.

    Vermoeidheidssignalen baby:

    Na een tijdje in de box zal je merken dat je kindje weer moe begint te worden: hij wordt wat jengelig, gaat in zijn oogjes wrijven, kijkt weg of gaapt.

    Zodra je deze of andere verschijnselen van vermoeidheid ziet leg je je kindje wakker in bed, stopt hem lekker strak in en ga je zelf iets anders doen.

    Je baby zal als het goed is tot de volgende voeding slapen en het patroon begint weer opnieuw.

    Voorspelbaarheid, baby's hebben er baat bij:

    Door het bieden van deze regelmaat wordt de wereld voor een kind binnen één tot twee weken voorspelbaar: het zal snel leren wat er van hem verwacht wordt.

    Een baby, hoe jong ook zal door hebben dat jij hem de meeste aandacht geeft na de voeding op schoot, dat hij na het spelen in de box gaat slapen en dat je hem in bed geen aandacht meer geeft.

    Op die manier leer je je kind spelen maar ook slapen.

    De voorspelbaarheid en herkenning geven je kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen.

    Vertrouwen in zijn omgeving maar ook in zichzelf!

    Ritme en regelmaat zijn woorden die star in de oren klinken.

    Toch is het maar net hoe je het bekijkt. Ouders die hun kind op 6 voedingen proberen te krijgen zijn druk bezig met rekken en sussen en hebben waarschijnlijk minder tijd voor henzelf dan ouders die het slaap/waakpatroon van hun kind volgen en daardoor op 7 of 8 voedingen uitkomen.

    Sommige kinderen krijgen door het aanbieden van regelmaat een heel gelijkmatig slaap- waak ritme. Anderen blijven wisselend slapen, de ene keer een uur, een andere keer drie uur. Zolang jij dat geen probleem vind is dat niet erg.

    De regelmaat kan ook tijdelijk verstoord raken. Bijvoorbeeld als je kind verkouden is, als er een tandje doorkomt, na een vacinatie, na een drukke dag of tijdens de bekende regeldagen.

    Bij een verstoring van het ritme kunnen de principes van rust en regelmaat eenvoudig de balans weer terugbrengen.

    Inbakeren of baby slaapzak helpt het?

    Wanneer het huilen van je kindje ondanks rust en regelmaat na 5-7 dagen niet is afgenomen en je kind niet beter is gaan slapen kan inbakeren een aanvullend hulpmiddel zijn.

    Voor sommige baby's is een baby slaapzak voldoende om het veilige geborgen gevoel te krijgen.

    Je kunt beter niet op eigen houtje gaan inbakeren.

    Ga voor je begint met inbakeren even langs bij het consultatiebureau.

    Inbakeren is een techniek die goed voorgedaan moet worden voor je het zelf kan toepassen. Daarbij zal de arts van het consultatiebureau de heupjes van je kind controleren. Bij (verdenking op) een heupafwijking is inbakeren niet verstandig.

    Meer informatie:
    Huilen

    Bronnen:
    • Regelmaat brengt rust, R. Blom, Een handleiding voor het bieden van regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie.
    • Comparison of behavior modification with and without swaddling as interventions for excessive crying, B.E. van Sleuwen, M.P. L'Hoir, e.a, The Journal of Pediatrics.

    Uit onderzoek is gebleken dat baby's die regelmaat aangeboden krijgen na een week al bijna de helft minder huilen

    Wat is de beste slaapplaats voor de baby?

    Moet baby in eigen bedje slapen?

    In de geciviliseerde wereld is het gebruikelijk om een baby vanaf het begin in zijn eigen bedje te laten slapen.

    In de ‘onderontwikkelde’ landen is het de gewoonte dat de baby dag en nacht bij de moeder is. Het kind wordt in een draagzak overal mee naar toe genomen en slaap bij moeder in bed.

    Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel zielig dat wij een baby na de geboorte direct alleen laten.

    Een baby die veel geknuffeld wordt en zich veilig voelt huilt veel minder dan een baby die alleen gelaten wordt en waarvan men denkt dat het goed is om hem te laten huilen.

    Probeer je eens te verplaatsen in de belevingswereld van de baby: je was 9 maanden lang gewend om veilig bij je moeder te zijn, omgeven door warm vruchtwater en beschermd van de ‘boze’ buitenwereld.

    Dan word je door een nauw en benauwd kanaal gedwongen en kom je in een koude omgeving waar veel herrie en licht is. Je kan niet zien wat er gebeurt (een baby ziet immers maar tot zo'n 20 cm scherp) en je voelt je verloren.

    Waar je behoefte aan hebt is bescherming en de bekende geur van je moeder.

    Dan word je een poosje bij je moeder gelegd en voel je de veiligheid. Maar na verloop van tijd word je van haar gescheiden en lig je moederziel alleen in een veel te groot bed.
    En hoewel het best lekker warm is, mis je de veilige geur en geluiden van je moeder.

    Wat kun je anders doen dan je onzekerheid te uiten door te gaan huilen …….
    Dit moet zo ongeveer zijn wat de baby beleeft.

    Een baby wil dicht bij jou zijn, dan ontwikkelt hij het beste

    Er zijn al heel wat onderzoeken geweest die bewijzen dat kinderen die veel geknuffeld worden en zich geborgen voelen, opgroeien tot evenwichtige en zelfverzekerde persoonlijkheden die zich zelfstandig opstellen.

    Bovendien zijn er aanwijzingen dat moeders die de baby veel bij zich hebben en hun natuurlijke (hormonale) behoefte om te knuffelen bevredigen, minder snel last hebben van post partum depressies.

    Als een baby bij de ouders op de kamer slaapt huilt hij veel minder.

    Een baby heeft een ander slaappatroon dan kinderen of volwassenen.

    De baby slaapt een poosje en is dan weer even wakker. Als hij wakker wordt en zich veilig en beschermt voelt, dan ligt hij gewoon een poosje wakker te kijken en valt erna weer in slaap.

    Als hij wakker wordt en hij voelt zich alleen, dan zal de baby zich eenzaam en onzeker voelen en zet het op een huilen.

    Co sleeper:

    Als de baby met zijn bedje naast jullie bed staat is het makkelijk om hem te troosten, vaak is het even aaien over zijn bolletje voldoende om hem tot rust te krijgen.

    Blijft hij huilen dan kan je hem even uit zijn bedje halen en op je borst leggen, vaak valt hij dan snel weer in slaap. Maar probeer dit niet te vaak te doen.

    Een baby leert waar hij moet slapen door de regelmaat die geboden wordt.

    Als jij je baby leert dat hij op jouw borst, in de box of op schoot in slaap valt wordt het steeds lastiger om je baby te laten wennen aan het slapen in zijn eigen bedje.

    We weten dat slapen in het bed van de ouders het risico op wiegendood verhoogt, doe dit dan ook niet, zet het babybedje naast jullie eigen bed.

    Vertrouwd raken aan de wereld buiten de baarmoeder:

    Het is onzin om te denken dat je een baby verwent als je hem bij jullie laat slapen. Je kunt een baby niet verwennen of teveel liefde een aandacht geven.

    Langzaam maar zeker raakt je baby meer vertrouwd met de ‘buitenwereld’. Hierdoor zal hij het ook minder eng vinden om alleen te zijn.

    Bovendien zal hij overdag regelmatig alleen in bedje liggen. Hierdoor went hij ook aan het alleen zijn.

    Overdag zijn er allerlei geluiden in huis waardoor de baby het minder ‘eng’ vindt om alleen te zijn.

    Je hoort dan ook regelmatig dat de baby overdag zo heerlijk slaapt in zijn eigen bedje, maar dat de nachten een ramp zijn.

    Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat het ’s nachts muisstil is in huis, de baby is geen stilte gewend, in de baarmoeder was er altijd geluid.

    Je kunt je baby leren om alleen te slapen door bepaalde slaaprituelen in te voeren en hier consequent aan vast te houden.

    • Een baby die veel geknuffeld wordt en zich veilig voelt, huilt veel minder dan een baby die alleen gelaten wordt en waarvan men denkt dat het goed is om hem te laten huilen.
    • Het is echt onzin om te denken dat je de baby verwent.
    • Langzaam maar zeker raakt de baby zo vertrouwd met de ‘buitenwereld’, dat hij het geen probleem vindt om alleen te slapen.

    Heeft jouw baby moeite met (alleen) slapen en wordt  het nu toch echt tijd dat hij leert om in zijn eigen bedje te slapen?

    In onze online cursus Leer je baby kennen is veel aandacht voor het aanleren van een goed dag- en nachtritme, slaaprituelen die helpen je baby in zijn eigen bed te laten slapen en nog veel meer.
    Gun jezelf en je baby ontspanning en begrip door deze cursus gewoon lekker thuis op de bank te volgen.

    Hierdoor leert je baby niet alleen beter te slapen maar leer jij/leren jullie ook veel beter te begrijpen wat je baby bedoelt met zijn verschillende huiltjes.

    Doorslapen baby

    Vraag van een bezoeker van onze site: "Onze baby is nu 3 weken oud. Overdag valt hij vaak in slaap in de wandelwagen als ik aan het wandelen ben of in de autostoel of de wipstoel. Is dit heel erg? Verleggen helpt ook niet, want dan is meneer klaarwakker en zet het op een gillen. En hij stopt echt niet hoor! ja hij stopt wel als je hem uit bedje haalt en valt binnen 5 minuten dan wel bij papa of mama op de buik in slaap. Wat is wijs om te doen? "

    Geef hem eens ongelijk 😉 Het is toch heerlijk om lekker bij mama of papa op de buik te liggen. Zo vertrouwd...dan slaap je extra lekker.

    Uit jouw verhaal maak ik ook op dat er waarschijnlijk geen medische oorzaak is voor het onrustige slapen van je baby: hij valt immers wel als een roosje in slaap in de wandelwagen of op jullie buik.

    Op zich is het niet erg als een kind een keer in de wandelwagen of wipstoel slaapt, maar de ondersteuning van zijn lichaam is natuurlijk beter op een goed matras en je wilt ook niet dat je baby alleen maar slaapt als hij op jullie buik of in de kinderwagen ligt.

    Hij moet leren dat in eigen bedje slapen ook best lekker is.

    Gelukkig heb ik tips voor jou om je zoontje lekker in zijn bedje te leren slapen zodat jij hij beter ligt en jij ook meer aan je rust toekomt. Begin de tips overdag toe te passen. Overdag zal je meer energie hebben en meer geduld om dingen uit te proberen dan 's nachts. Zodra het overdag beter gaat, zullen de nachten snel volgen.

    Mijn tip is om in het leventje van jullie zoon meer regelmaat en ritme toe te passen.

    Met regelmaat bedoel ik dat je alle activiteiten in een vast volgorde aanbiedt.

    De volgorde is: slapen - wakker worden - voeden -aandacht op schoot - spelen in de box - slapen.
    Als jouw zoon wakker wordt kan je hem het beste snel daarna voeden. Ook als er nog geen 3 uur voorbij is sinds de vorige voeding mag je weer een voeding aanbieden. Je baby is dan namelijk goed uitgerust en zal dan het beste drinken. Als een baby goed drinkt heb je de meeste kans dat hij het weer 3-4 uur volhoudt tot de volgende voeding.

    Na het voeden neem je je baby op schoot of op de arm en gebruik je die tijd voor een moment van samen knuffelen en spelen. Probeer ook of er een boertje komt. Na 10-15 minuten zal je merken dat je zoontje er genoeg van heeft en leg je hem in de box.

    In de box kan je baby een kwartiertje zelf spelen en zelf bepalen hoeveel prikkels hij opzoekt. Na dat kwartier is je baby als het goed is al weer een uur op en zal hij moe beginnen te worden.

    De meeste kinderen tot 3 maanden zijn na 1-1,5 uur weer moe en gaan weer slapen.

    Let er eens op wat bij jullie zoon tekenen van vermoeidheid zijn:

    • Jengelen
    • Beweeglijk worden
    • In de oogjes wrijven
    • Weg kijken

    Zodra je deze of andere verschijnselen van vermoeidheid ziet geef je je baby zonodig een schone luier en leg je hem wakker in zijn bed. Je stopt hem lekker strak in en gaat zelf iets anders doen.

    Als je baby nu gaat huilen of gillen weet je dat hij geen honger kan hebben en geen vieze luier.
    Het meest waarschijnlijke waarom hij gaat huilen is vanwege de moeheid of de frustratie dat hij niet in slaap kan vallen.  Als je hem nu oppakt leert hij nooit zelf in slaapt te vallen! Haal hem dan ook niet uit bed.

    Troost hem door zachtjes tegen hem te praten en over zijn bol te aaien, maar probeer vol te houden om hem  niet op te pakken. Waarschijnlijk valt hij na een paar minuten toch vanzelf in slaap.

    Natuurlijk werkt dit niet op dag één, maar als jij het vaste ritme blijft aanhouden zul je merken dat na een aantal dagen je baby beter leert alleen te slapen. Probeer het dus vol te houden.

    Zodra ja baby wakkert wordt begin je weer van voor af aan.

    Door het bieden van deze regelmaat zal de wereld voor de meeste baby’s binnen één tot twee weken voorspelbaar worden: hij zal snel leren wat er van hem verwacht wordt, namelijk dat hij na het spelen in de box in zijn bedje gaat slapen.

    Als het goed is zal hij na een dag of 5 al veel beter in zijn bedje slapen.

    Wanneer een baby ondanks deze regelmaat na 5-7 dagen niet beter is gaan slapen kan inbakeren een aanvullend hulpmiddel zijn.

    Je kunt beter niet op eigen houtje gaan inbakeren. Ga eerst langs bij het consultatiebureau. Inbakeren is een techniek die goed voorgedaan moet worden voor je het zelf kan toepassen. Daarbij zal de arts van het consultatiebureau nagaan of er een medische oorzaak is waarom de baby moeilijk in slaap komt en de heupjes van de baby controleren. Bij een (verdenking op) een heupafwijking is inbakeren niet verstandig.

    Door het bieden van regelmaat zal de wereld voor de meeste baby’s binnen één tot twee weken voorspelbaar worden.

    Wil jij leren hoe je baby een goed dag en nachtritme krijgt?

    Dan is de online cursus Leer je baby kennen iets voor jou!

    In onderstaande clip van les 12 vertelt babyverpleegkundige Esther je hoe je slaapproblemen bij je baby oplost (of liever nog voorkomt)

    Meer lezen

    Slapen – BabyUitzet
    Dag en nachtritme baby
    Bed opmaken – BabyUitzet
    Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet
    Zo heb je het minste risico op wiegendood
    Campingbedjes; gebruikstips

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    dag- en nachtritme baby
    Dag en nachtritme baby

    Kun je het slaappatroon van je baby in de eerste maanden veranderen zodat hij doorslaapt?

    huilende baby
    Regeldagen baby

    Waarom huilt je baby ineens zoveel? Misschien is er sprake van de regeldagen. Je baby geeft aan dat hij meer Lees meer

    Na Je Bevalling Cursus Leer Je Baby Kennen
    Onderwerpen A-Z na je bevalling

    Alle onderwerpen over jou en je baby na de bevalling op één pagina. Overzichtelijk gerangschikt van AtotZ. fotografie: Renate van Lees meer

    Online Cursus Leer Je Baby Kennen
    Online cursus; Leer je baby kennen

    Wat is er aan de hand als je baby huilt? Hoe voorkom je slaapproblemen? Hoe speel je in op de Lees meer

    Ontlasting Baby, Alles Over Poep Van Je Baby
    Alles over poep

    Er leven altijd veel vragen over poep bij baby's, lees hier alles over poep.

    ontwikkeling eerste jaar baby
    De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

    Wat leert je baby veel en groeit hij hard. Wat gebeurt er allemaal in het eerste jaar