Spugen

Spugen baby

Baby’s spugen heel makkelijk een beetje, maar wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken?

Baby’s geven heel makkelijk wat voeding terug, dat komt doordat het maagklepje bij baby’s de maag nog niet goed afsluit.

Zodra een baby een volle maag heeft, een boertje laat of lekker ligt te trappelen kan hij voeding opgegeven. Zolang je kindje geenn last heeft van het spugen, lekker in zijn vel zit en goed groeit is er niets aan de hand. In de loop van het eerste jaar wordt het spugen vanzelf minder.

Wat kan je doen bij veel spugen van je baby?

  • Geef niet meer voeding dan door het consultatiebureau of arts geadviseerd is. Je kindje kan (te) grote hoeveelheden nog niet aan.
  • Gulzig drinkende baby’s spugen soms meer dan gemiddeld. Zij slikken namelijk veel lucht in bij het drinken en zodra die lucht opborrelt en je kind boertjes laat, komt er vaak ook voeding mee.
    In dat geval kan het helpen als je je kindje wat rechter op voeding geeft. Neem voldoende tijd voor een voeding. 15 tot 20 minuten is heel netjes voor een fles van 200 ml. Neem ook wat langer de tijd om na het drinken een boertje te laten.
    Heb je een heel gulzige baby? Ga op zoek naar een speentje zonder gaatje en prik er zelf een heel klein gaatje in met een, met alcohol schoongemaakte, naald.
  • Als je borstvoeding geeft kan het helpen liggend of in de zogenaamde “rugbyhouding” te voeden en bij flesvoeding om een speen met een kleiner gaatje te gebruiken. Deze adviezen zorgen ervoor dat de voeding langzamer en meer gedoseerd gegeven wordt zodat een baby rustiger kan drinken.
  • Wanneer je kindje last lijkt te hebben van het spugen, of als er grote hoeveelheden voeding omhoog komen kan het helpen om de voeding in te dikken met johannesbroodboompitmeel. Je kunt johannesbroodboompitmeel toevoegen aan alle soorten flesvoeding. Een kind zal dikkere voeding automatisch rustiger drinken en bovendien komt dikkere voeding moeilijker omhoog.

Als je alle tips hebt geprobeerd en niets heeft geholpen tegen het spugen van je kindje, kan het nodig zijn om op een andere voeding over te stappen. Overleg altijd eerst met het consultatiebureau voordat je overstapt op andere voeding.

Wanneer moet je naar de huisarts met een spugende baby?

Wanneer je kindje erg veel last heeft van het spugen en niet goed groeit of wanneer de voeding met grote kracht opgegeven wordt (projectiel braken), kan er meer aan de hand zijn.
Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van koemelkeiwitallergie, een luchtweginfectie, een urineweginfectie of reflux. In dat geval is het raadzaam naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek en eventueel behandeling.


Gerelateerde artikelen

Marlene; gulzige baby

Onze baby heeft de tafelmanieren van een holbewoner. Echt. Ze hijgt, slikt, boert, hoest, proest, spuugt en kokhalst erop los. Ze is enorm gulzig en slaat een fles van 100cc met gemak binnen een minuut achterover. Als ze eenmaal genoeg heeft gedronken en ik toch de fles nog een keer in haar mond stop, neemt […]

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Algemene informatie over flesvoeding Algemene informatie over flesvoeding

Welke soorten zijn er en wat geef ik mijn kind?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Ontwikkeling eerste 4 maanden Ontwikkeling eerste 4 maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Incontinentie Incontinentie

Kun jij je plas niet ophouden, je bent zeker de enige niet…

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Flesvoeding – BabyUitzet

Ongelooflijk veel keuze in flessen en spenen voor flesvoeding Kijk in een willekeurig babyzaak of drogist en je zult versteld staan van de hoeveelheid, soorten en maten, er zijn in flessen en spenen nodig voor de flesvoeding. Iedere fabrikant beweert natuurlijk dat zijn flesje of speen het beste is, maar hoe zit het echt? in […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen