Stof om over na te denken

Dat roken en alcohol slecht zijn voor de ontwikkeling van je baby weten de meeste zwangere vrouwen wel. Maar wist je dat shampoo of bodylotion en zelfs (baby)voeding ook schadelijk kunnen zijn?

Veel chemische stoffen in verpakkingen, verzorgingsproducten en in ons voedsel werken hormoonverstorend, wat effect kan hebben op jezelf en je ongeboren kind. Nu je zwanger bent, is het belangrijk je bewust te zijn met welke chemische stoffen je in aanraking komt.

Wat is er aan de hand?
De laatste decennia wordt steeds meer gebruik gemaakt van allerlei chemische stoffen, niet alleen in bestrijdingsmiddelen waar je ze in verwacht, maar in alles waar we iedere dag en continu mee in aanraking komen.

Voor iedere chemische stof is middels testen aangegeven tot welke grens ze veilig zijn voor mensen. Maar dit wordt PER stof onderzocht en de norm wordt gesteld op volwassenen. In de praktijk kom je dagelijks in aanraking met tientallen chemische stoffen en krijg je dus een mix van deze stoffen in je lichaam. In test voor de bepaling van de veiligheid is niet onderzocht wat juist die combinatie van verschillende stoffen met de mens doet.
Daarnaast zijn grenzen voor veiligheid gesteld voor volwassenen. Maar je ongeboren kind krijgt via jouw bloedbaan deze stoffen ook binnen in concentraties die mogelijk verstorend kunnen zijn op de ontwikkeling van allerlei organen, het immuunsysteem, de hersenen en het voortplantingssysteem.

Zijn er bewijzen?
Nee, voor de mens zijn er nog niet voldoende bewijzen dat ze echt ingrijpen op de ontwikkeling van bovengenoemde organen en systemen. Onderzoek bij mensen is ook heel lastig. De effecten van blootstelling in de zwangerschap en op jonge kindertijd worden vaak pas tientallen jaren later duidelijk.
Maar…. bij dierproeven wordt telkens weer bewezen dat de chemische stoffen schadelijk zijn. Er worden gedragsveranderingen gezien die duiden op neurologische afwijkingen en veranderingen in het hormonale systeem, denk hierbij aan verminderde vruchtbaarheid, toename van diabetes 2, toename van overgewicht ed.
Bij dieren zijn de chemische stoffen bewezen schadelijk.

Wat zeggen wetenschappers?
Honderden wetenschappers in Europa hebben een verklaring ondertekend waarin ze aangeven dat zwangere vrouwen (en stellen die zwanger willen worden) adviezen moeten krijgen om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan deze chemische stoffen. Deze wetenschappers vinden dat de bewijzen met dierproeven in ieder geval voldoende aanwijzingen zijn dat het bij mensen mogelijk ook schadelijk is, waarbij het ongeboren en jonge kind natuurlijk veel vatbaarder is dan volwassenen omdat alle organen nog aangelegd en verder ontwikkeld moeten worden.
Zo zien we de laatste decennia een toename in onvruchtbaarheid bij mannen, een toename van borst- en teelbalkanker op jonge leeftijd en toename van diabetes type 2. Bij dierproeven met chemicaliën worden deze afwijkingen, veroorzaakt door de chemicaliën, gezien.

Hoewel de effecten op mensen nog niet onomstotelijk bewezen zijn vinden deze wetenschappers dat je beter kunt voorkomen dan ‘genezen’. Met andere woorden, informeer zwangeren over de mogelijke gevaren en geef ze tips om blootstelling te verminderen. Ze kunnen dan zelf beslissen wat ze met deze informatie doen.

Om welke chemische stoffen gaat het? Wat kun je zelf doen?
Bestrijdingsmiddelen in land- en tuinbouw:

 • Was groenten en fruit goed.
 • Eet zoveel mogelijk verschillend fruit en groenten, op ieder soort worden andere bestrijdingsmiddelen gebruikt, door veel te variëren voorkom je stapeling van 1 stof.
 • Eet zoveel mogelijk groenten en fruit uit eigen land, hier zijn de normen voor gebruik strenger dan in veel andere landen.
 • En het beste is nog om onbespoten groenten/fruit (biologisch) te eten.
 • Ga je geen borstvoeding geven of is je baby toe aan opvolgmelk? Er is ook biologische flesvoeding, bv Loulouka.nl, zij maken biologische babyvoeding die ook nog eens vrij is van palmolie.

Weekmakers in plastic: om plastic flexibel te houden worden weekmakers gebruikt. Weekmakers laten los van het plastic en komen zo in het voedsel wat in de verpakking zit. Ook in blik zitten deze stoffen.

 • Eet zoveel mogelijk vers, niet verpakt voedsel.
 • Koop liever pot dan blik
 • Als je plastic speelgoed koopt, lees dan altijd of er weekmakers (ftalaten) in zitten.

BPA:
Bisphenol A wordt onder andere gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een harde, glasheldere kunststof. Producten die van polycarbonaat worden gemaakt zijn CD’s en DVD’s, lichtkoepels, onbreekbare flessen voor dranken, tafelbestek en voorwerpen voor gebruik in de magnetron.
Bisphenol A wordt ook toegepast in epoxyharsen die als beschermlaag worden aangebracht in voedselverpakkingen van blik of karton en in waterleidingen. Verder wordt bisphenol A gebruikt in vlamvertragers, make-up, drukinkten en thermisch papier (kassarollen). Door de wijdverbreide toepassing komt iedereen in meer of mindere mate in aanraking met bisphenol A.
Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel (zorgen dat iets langer bruikbaar blijft); zitten in heel veel producten, denk aan cosmetica, schoonmaakmiddelen, kant en klare sauzen (herkenbaar aan E214 t/m E219), inkt, lijm en verf (meestal verf op waterbasis).

 • Gebruik cosmetica op natuurlijke basis, of in ieder geval cosmetica zonder parabenen. Denk hierbij ook aan je zeep en shampoo en natuurlijk al helemaal aan de producten die je voor je baby koopt.
 • Ook schoonmaakmiddelen zijn parabeenvrij te koop.
 • Gebruik in de zwangerschap en bij je baby geen parfum of luchtverfrisser
 • Gebruik liever ook geen geparfumeerde billendoekjes. Je baby komt tig keer per dag in aanraking met deze doekjes. Kies voor natuurlijke of gebruik watten en water.

Gerelateerde artikelen

Biologisch wel zo logisch Biologisch wel zo logisch

Er wordt steeds meer bekend over de risico’s van chemische stoffen voor het (ongeboren) kind. Zo zijn er inmiddels zeer sterke aanwijzingen dat chemische stoffen de (mede) oorzaak zijn van mannelijke onvruchtbaarheid. Veel chemische stoffen, die gebruikt worden in verpakkingen, verzorgingsproducten of bestrijdingsmiddelen op ons voedsel werken hormoonverstorend, wat effect kan hebben op jou en […]

meer lezen ...
Gezonde leefstijl zwangerschap verhoogt je kans op gezond kind Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht in de zwangerschap

Voeding is écht iets om extra aandacht aan te besteden als je zwanger bent of wilt worden!

meer lezen ...
Online cursus Voeding en zwangerschap Online cursus Voeding en zwangerschap

Over voeding in de zwangerschap zijn altijd veel vragen. Wat mag wel en wat liever niet? Wat is een feit en wat een hype? Leer er alles over in deze online cursus

meer lezen ...
Voeding in de zwangerschap Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

meer lezen ...
10 tips bij kinderwens 10 tips bij kinderwens

10 tips om je kans op een zwangerschap te verhogen.

meer lezen ...
10 dingen die je voor de geboorte wilt weten 10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen