Stoppen met de pil, wat gebeurt er

Stoppen met de pil om zwanger te worden:

De hormonen in de anticonceptiepil (de pil) zorgen ervoor dat je geen eisprong hebt. Daarnaast wordt je baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een eventueel bevruchte eicel en je baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen.

Tijdens pilgebruik is er dus geen eisprong.
In de stopweek verlies je wel bloed (de onttrekkingsbloeding) maar dit is geen ‘echte’ menstruatie. Tijdens een ‘normale’ cyclus (als je geen pil gebruikt) wordt het baarmoederslijmvlies iedere maand klaar gemaakt om een bevruchte eicel te ontvangen. Als er dan geen bevruchting plaatsvindt wordt het dikker geworden slijmvlies uitgestoten, dat is je menstruatie. Bij pil gebruik heb je geen eisprong en wordt je baarmoederslijmvlies veel minder dik opgebouwd, in je stop week wordt het overtollige slijmvlies wel uitgescheiden, maar omdat er geen eisprong is, is het geen echte menstruatie.

Vrouwen die na stoppen pil direct zwanger zijn hebben mazzel…

Als je stopt met de pil moet je hormoonhuishouding weer op orde komen. Een paar dagen na je laatste pil krijg je een onttrekkingsbloeding, net als in je normale stopweek. Vanaf de dag dat je normaal gesproken weer met een nieuwe pilstrip zou beginnen ben je echt gestopt met de pil en gaat je lichaam langzaam maar zeker haar natuurlijke hormoonhuishouding op gang brengen.

Door het gebruik van de pil is je cyclus stil gelegd, dit moet nu weer op gang komen. Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar het kan veel langer duren voordat je lichaam haar hormoonhuishouding weer normaal heeft en er een eisprong optreedt.
Gedurende een aantal maanden, tot wel een jaar, kan je menstruatie erg onregelmatig zijn.
Meestal is de cyclus langer dan normaal. Een normale cyclus (van dag 1 van je menstruatie tot dag 1 van je volgende menstruatie) duurt tussen de 21 en 35 dagen.
De eerste maanden na het stoppen met de pil kan het veel langer duren voordat je weer ongesteld wordt. Gemiddeld duurt het tussen de 6 maanden en een jaar voordat er weer een regelmatige cyclus is.

Dit kan heel verwarrend voor je zijn. Doordat je ook nog eens allerlei klachten hebt die je niet kent van toen je de pil gebruikte denken veel vrouwen dat ze zwanger zijn. Dat is vaak niet het geval.

Klachten die je kunt hebben na het stoppen met de pil:

  • Buikkrampen
  • Misselijkheid
  • Opgezette buik
  • Hoofdpijn
  • Onregelmatige menstruatie
  • Stemmingswisselingen
  • Pijnlijke borsten

Veel vrouwen die geen pil gebruiken herkennen deze klachten. Gedurende een natuurlijke cyclus wisselen de hormonen in je lichaam en dat kan klachten veroorzaken zoals hierboven beschreven. Als je net gestopt bent met de pil kunnen deze klachten je op het verkeerde been zetten en zou je kunnen denken dat je zwanger bent. Maar heel vaak is dat dus niet het geval en zijn het de ‘gewone’ klachten die zoveel vrouwen kennen gedurende hun cyclus….

Bij twijfel kun je natuurlijk altijd een zwangerschapstest doen. Is je test negatief blijf dan niet om de dag ofzo testen, dat kost alleen maar geld en geeft onzekerheid en stress. Geef je lichaam de tijd om haar hormoonhuishouding weer op orde te krijgen.

Direct zwanger worden na stoppen met de pil is overigens, medisch gezien, geen probleem. Dus als je geluk hebt en direct zwanger wordt…gefeliciteerd!

En denk eraan: Gestopt met de pil….Gestart met foliumzuur!!


Gerelateerde artikelen

Vrijen om zwanger te worden Wanneer vrijen?

Wat is de beste dag (dagen) om te vrijen als je zwanger wilt worden?

meer lezen ...
kinderwens. Hoe werkt je lichaam Hoe werkt je lichaam

Wat gebeurt er eigenlijk iedere maand in jouw lichaam. De cyclus uitgelegd.

meer lezen ...
Foliumzuur Foliumzuur

Vanaf wanneer gebruik je foliumzuur en waarom eigenlijk?

meer lezen ...
leefstijl bij kinderwens Leefstijl voor bevruchting van cruciaal belang

Gek hè, maar je beïnvloed de gezondheid van je kind al voordat je überhaupt zwanger bent.

meer lezen ...
Gezond zwanger worden. Gezond zwanger worden

Wat kun je zelf doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden?

meer lezen ...
Alcohol en kinderwens Geen alcohol man en vrouw bij kinderwens

Jullie alcohol gebruik, zelfs voor de bevruchting, heeft invloed op zwanger worden

meer lezen ...
zwanger worden Wacht niet te lang met zwanger worden

Vanaf welke leeftijd wordt je snel minder vruchtbaar?

meer lezen ...
Overgewicht en zwanger worden Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan een reden zijn waarom zwanger worden niet lukt en geeft groter risico op complicaties in zwangerschap

meer lezen ...
Voeding voor als je zwanger wilt worden Voeding voor als je zwanger wilt worden

Jullie leefstijl heeft al voor de bevruchting invloed

meer lezen ...
Keizersnede bij eerdere bevalling Keizersnede bij eerdere bevalling

Wat is het beleid als je bij een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad? Als een eerdere bevalling is geëindigd in een keizersnede (sectio caesarea), dan zal je voor ieder volgend kind in het ziekenhuis moeten bevallen onder leiding van de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt). Dit wil niet zeggen […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Opnieuw waarschuwing voor dagelijkse blootstelling chemische stoffen Opnieuw waarschuwing voor dagelijkse blootstelling chemische stoffen

Blootstelling aan hormoonverstorende chemische stoffen genaamd ftalaten (weekmakers)- die zijn te vinden in vele kunststoffen, levensmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging- vroeg in de zwangerschap wordt geassocieerd met een verstoring in een essentieel zwangerschapshormoon en heeft negatieve gevolgen voor de vermannelijking van de geslachtsdelen van jongetjes, volgens nieuw onderzoek. De focus in dit onderzoek richtte […]

meer lezen ...
Zwanger worden, gebruik olijfolie.

Door meer olijfolie te gebruiken zou je de kans om zwanger te worden met 40% verhogen. Kan het zo simpel zijn? Volgens Britse wetenschappers wel. “Wie meer olijfolie consumeert, heeft meer kans om zwanger te worden”, zeggen ze. De wetenschappers voeren momenteel een vruchtbaarheidsstudie uit met 100 koppels die IVF-behandelingen ondergaan. Ook eerder onderzoek toonde […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen