Strippen

Strippen kan helpen om de bevalling op gang te laten komen.

Als je in de  zwangerschap twee weken na de uitgerekende datum nog niet bevallen bent spreken we van overtijd lopen. Als je bijna twee weken overtijd bent, of je bent rond de 40 weken zwanger  en hebt veel last van voorweeën, dan kan het soms helpen om te strippen.

Om te strippen moet de verloskundige een inwendig onderzoek doen en voelen of de baarmoedermond al iets open staat.

Vaak heb je aan het eind van de zwangerschap al iets ontsluiting. Als de baarmoedermond al aan het verweken en verstrijken is en er is 1 cm ontsluiting, dan kan de verloskundige met een vinger de baarmoedermond ingaan en de vliezen losmaken van de wand van de baarmoeder. De vliezen worden alleen losgemaakt van de wand, ze worden dus NIET kapot gemaakt!

Door dit losmaken wordt de baarmoeder geprikkeld en komt er oxytocine vrij, net voldoende om je lichaam aan te zetten tot de bevalling.

Let op: strippen is geen garantie dat je gaat bevallen, het is een poging om je ‘op gang te helpen’. Soms veroorzaakt het strippen alleen maar meer voorweeën en zet de bevalling nog niet door. Maar het is het proberen waard.

Na het strippen heb je vaak wat bloedverlies, neem voor de zekerheid een maandverband mee als je na de 41e week op controle gaat.

 


Gerelateerde artikelen

Voorweeën Voorweeën

Zijn het voorweeën of is de bevalling begonnen? Het onderscheid is soms moeilijk te maken.

meer lezen ...
Harde buiken Harde buiken

Je kunt al vroeg in de zwangerschap last hebben van harde buiken. Is het erg?

meer lezen ...
De bevalling wordt ingeleid De bevalling wordt ingeleid

Wat mag je verwachten als je bevalling wordt ingeleid?

meer lezen ...
Overtijd Overtijd

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Een normale zwangerschap duurt 280 dagen, oftewel 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie (bij een regelmatige cyclus) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt […]

meer lezen ...
Inwendig onderzoek Inwendig onderzoek

Is een inwendig onderzoek nodig tijdens zwangerschap? En hoe vaak gebeurt het tijdens je bevalling?

meer lezen ...
Mechanisme van de ontsluiting Mechanisme van de ontsluiting:

Voordat er ontsluiting kan ontstaan moet de baarmoedermond verweken en verstrijken.

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...
Aanleggen na de bevalling Aanleggen na de bevalling

Het eerste uur na de bevalling is het moment om voor het eerst aan te leggen

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Strippen helpt

Het werd door de beroepsgroep al langere tijd vermoed, maar verloskundige/onderzoeker Esteriek de Miranda (AMC Medical Research/LUMC Klinische Epidemiologie) heeft eindelijk het bewijs geleverd: strippen helpt daadwerkelijk om de bevalling op te wekken. Uit de grootste stripstudie ooit, die inmiddels in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology is verschenen, blijkt dat strippen bij 41 […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen