Bevalling bij stuitligging

Als de baby aan het eind van de zwangerschap met de billen naar beneden ligt, wordt dit een stuitligging genoemd.

Als bij de diverse onderzoeken  is gebleken dat een normale vaginale bevalling mogelijk is en jullie hebben ervoor gekozen om een vaginale bevalling na te streven zal er, net als bij een hoofdligging, worden afgewacht tot de bevalling zich spontaan aandient.
Zodra de weeën zich regelmatig en krachtig aandienen, neem je contact op met het ziekenhuis. Meestal zal men je vragen om direct naar het ziekenhuis te komen.

De ontsluiting kan bij een stuitligging wat langer duren omdat de druk die op de baarmoedermond wordt uitgeoefend niet zo gelijkmatig is als bij een hoofdligging. Bij een hoofdligging drukt er immers een mooi rond deel op de baarmoedermond, wat ervoor zorgt dat de baarmoedermond open wordt gedrukt.
Bij een stuitligging, zeker bijeen volkomen stuit, als de voetjes dus het eerst komen, is de druk op de baarmoedermond niet zo gelijkmatig als bij een hoofdje. Hierdoor kan de ontsluiting wat moeizamer gaan. Dit is ook de reden waarom men bij een stuitligging de vliezen zo lang mogelijk heel laat.

Zolang de vliezen niet gebroken zijn heb je voor het stuitje meestal een vochtblaas die de functie van het hoofdje qua druk op de baarmoedermond, kan overnemen.
Het is bij een stuitligging erg belangrijk dat je pas gaat persen als er echt volledige ontsluiting is. Vaak krijg je al eerder persdrang omdat er b.v. een voetje op je anus drukt.
Je mag aan deze persdrang absoluut niet toegeven. Het grootste deel van het kindje (het hoofdje) komt immers als laatste en al kan de stuit misschien al door 8 cm. ontsluiting heen, het hoofdje heeft echt 10 cm nodig. Dus hoe moeilijk soms ook, wacht met meedrukken tot de gynaecoloog volledige ontsluiting heeft geconstateerd.

Als je mag gaan persen dan verschilt het niet zoveel of de kleine in hoofd- of in stuitligging ligt. Je moet alles op alles zetten om de kleine eruit te krijgen. Bij een stuitligging is het, nog belangrijker dan bij een hoofdligging, erg belangrijk dat je goed luistert naar de instructies van de gynaecoloog. Als het kontje en een deel van het lichaampje is geboren kan het zijn dat je een wee moet wegzuchten omdat de gynaecoloog graag een nieuwe wee afwacht voor de geboorte van het hoofdje. Bereid je hier op voor.

Eerst moet je een tijd uit alle macht persen en als je denkt dat je er bijna bent word je ineens verteld dat je moet zuchten, en hoe sterk je perswee ook is, probeer uit alle macht te zuchten.

De geboorte van het hoofdje moet bijvoorkeur in een wee gebeuren, dus het is belangrijk dat je met een nieuwe wee begint als het hoofdje er bijna aankomt. Bij een stuitligging wordt bijna standaard een knip gezet, dit is om zoveel mogelijk ruimte te creëren voor het hoofdje. Een enkele keer is een knip niet nodig, bijvoorbeeld als je al meerdere kinderen hebt gehad.
Als de bevalling begint met het breken van de vliezen, dan bel je direct de gynaecoloog. Omdat een stuitje het bekken niet zo goed afsluit als een hoofdje, kan het zijn dat de navelstreng kan uitzakken, vooral als het stuitje niet is ingedaald kan dit voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat je weet wat je moet doen als je vliezen breken.

Tip: vraag je gynaecoloog tijdens de zwangerschapscontrôle, wat je moet doen als de vliezen breken. Wat je wilt weten is of je gewoon mag blijven rondlopen en op eigen kracht naar het ziekenhuis mag komen, of, als het stuitje niet is ingedaald, moet je gaan liggen als de vliezen breken en direct de gynaecoloog bellen?


Gerelateerde artikelen

Liggingsafwijkingen Liggingsafwijkingen

Help, mijn kind ligt in stuit. Wat nu?

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...
Begin bevalling, hoe herken je die Hoe herken je dat de bevalling begonnen is

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen