Te vroeg geboren

Te vroeg (prematuur) geboren

We spreken van een premature geboorte (te vroeg geboren) als de baby voor de 37e zwangerschapsweek geboren wordt. De bevalling zal dan altijd in het ziekenhuis plaatsvinden onder leiding van de gynaecoloog. Als de baby veel te vroeg (voor de 30 weken zwangerschap) geboren wordt, zal hij worden opgenomen in een gespecialiseerd kinderziekenhuis waar ze alle middelen voorhanden hebben om de baby zo goed mogelijk op te vangen.

De grens waarop baby’s nog worden behandeld is 24 weken. De kinderen die dit overleven hebben vaak wel een groter risico om gehandicapped te zijn. De ouders hebben een grote stem in de beslissing of alles wel moet worden gedaan om het kind in leven te houden bij deze zeer kritieke grens. Veelal is in het begin niet goed te beoordelen hoe een baby, die bij deze termijn wordt geboren op oudere leeftijd zal functioneren. Van de baby’s die al na 24 weken zwangerschap worden geboren, sterft 60% meteen na de geboorte. Duurt de zwangerschap één week langer, dan is de overlevingskans 20% groter.

Uit Nederlands onderzoek, bij kinderen die geboren werden na 24 of 25 weken, blijkt dat 60% gezond is, terwijl 40% opgroeide met een handicap die varieerde van een lichte tot zware lichamelijke- en/of verstandelijke handicap. De onderzoekers volgden de baby’s die in leven bleven tot hun tweede jaar.

Wordt een baby geboren vóór 24 weken zwangerschap, dan zijn de overlevingskansen of de kansen op een kwaliteitsvol leven minimaal en wordt er in principe geen intensieve zorg toegediend.

Problemen die voorkomen bij te vroeg geboren baby’s:

-Moeilijk op temperatuur kunnen blijven
-Snel tekort aan glucose (suiker)
-Vaker en erger geel zien (door onrijpheid van de lever)

Problemen bij extreem te vroeg geboren baby’s:

-Ademhalingsproblemen door onrijpheid van de longen
-Niet kunnen drinken door onvoldoende zuigreflex
-Problemen met de ontlasting door onrijpe darmen
-Vaker infecties door onvoldoende afweer
-Sneller allerlei bloedingen door onvoldoende stollingsfactor in het bloed
-Bloedarmoede door onvoldoende mogelijkheid tot aanmaak van bloed
-Tekort aan vitamines en mineralen

Als de baby bij ongeveer 36 weken geboren wordt is de kans groot dat hij niet hoeft te worden opgenomen op de kinderafdeling. Vaak moet je dan wel een paar dagen in het ziekenhuis blijven om te kijken hoe de baby het doet.
Als je baby veel te vroeg geboren wordt moet je er rekening mee houden dat hij zolang in het ziekenhuis moet blijven als dat hij normaal nog in de baarmoeder had gezeten. Dus als hij bij 30 weken zwangerschap wordt geboren moet hij gemiddeld 10 weken in het ziekenhuis blijven. In ieder geval moeten ze een gewicht hebben bereikt van minimaal 2300 gram.

Baby’s die veel te vroeg geboren worden krijgen heel wat te verduren:

-Een infuus voor antibiotica en soms voor voeding
-Een sonde in de maag voor voeding
-Vaak bloedafname voor allerlei onderzoeken
-Zuurstof toevoeging
-Aansluiting op een monitor voor hartbewaking ed
– gemis van contact met ouder.

Als je baby opgenomen wordt op de babyafdeling is het erg belangrijk om zoveel mogelijk contact met de baby te maken.
Zowel voor jullie als voor de baby is het contact erg belangrijk voor de ouder-kind binding. Ook al ligt jullie baby aan allerlei slangetjes, dan is het meestal wel mogelijk om regelmatig met hem op schoot te zitten en te knuffelen. Ook het zgn. kangaroeën wordt aanbevolen.


Gerelateerde artikelen

Marlene; Mijn kind in de couveuse

Marlene vertelt in haar blog wat het met je doet als je kind in de couveuse ligt. Met mijn handen op mijn pijnlijke buik, verlaat ik het ziekenhuis. Het is zeven dagen na de geboorte van onze dochter die met een spoedkeizersnede ter wereld is gekomen. Achter mij komt een jong stel door de draaideuren. […]

meer lezen ...
Ontwikkeling eerste 4 maanden Ontwikkeling eerste 4 maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Borstvoeding in de kraamdagen Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding in de kraamdagen, wat komt er allemaal bij kijken? Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Waar slaapt de baby Waar slaapt de baby

Wat is de veiligste slaapplek voor je baby?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Couveuse baby’s in aanraking met hormoonverstorende stoffen.

Baby’s die in een couveuse liggen, worden blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. Deze stoffen lekken uit het plastic van de medische hulpmiddelen. Wetenschappers pleiten voor vervangende hulpmiddelen zonder deze schadelijke stoffen. Onlangs is er een rapport verschenen waaruit blijkt dat andere landen hier al volop mee bezig blijft. Nederland blijft hierin achter, net als wij achterblijven […]

meer lezen ...
Zo zorgen omega-3 vetzuren voor hersenontwikkeling.

Voor het eerst hebben wetenschappers ontdekt welk effect omega-3 vetzuren hebben op de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Neurobiologen van de Universiteit van California (UCI) hebben voor het eerst blootgelegd wat het effect is van een tekort aan omega-3 vetzuren. Met name DHA (één van de omega-3 vetzuren) speelt een sleutelrol in de […]

meer lezen ...
Begin vroeg met voorlezen, liefst voor 8 maanden

Ouders die hun baby al voor de achtste maand voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Met 15 maanden zijn er al positieve effecten op de woordenschat. Dat blijkt uit onderzoek van Heleen van den Berg en hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus van de Universiteit Leiden. Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al […]

meer lezen ...
Hond in huis; gezondere kinderen

Een baby of kind dat opgroeit in een huis waar een hond rondloopt is stukken gezonder. Dat blijkt uit onderzoek. Baby’s die opgroeien met een hond zijn minder vaak verkouden. Baby’s uit gezinnen zonder huisdieren zijn in 65 procent van de gevallen gezond. Bij de gezinnen waarin ook een hond was, lag dat percentage tussen […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen