Testen die het risico inschatten

In de zwangerschap kun je laten onderzoeken of je baby een aangeboren afwijking heeft.

Er zijn er twee soorten onderzoek naar aangeboren afwijkingen beschikbaar:

1) Onderzoeken die zekerheid geven heten prenatale diagnostiek. Deze onderzoeken zeggen met zekerheid of je kindje al dan niet de aandoening heeft waar naar gezocht wordt. Voorbeelden hiervan zijn de NIPT, vlokkentest, vruchtwaterpunctie en specialistische echo.

2) Onderzoeken die een risico inschatten noemen we prenatale screening. Deze onderzoeken geven alleen aan of je een hoger risico hebt dan gemiddeld en zeggen dus NIET met zekerheid of je baby een aandoening wel of niet heeft.  De belangrijkste is de combinatiestest.

De cijfers van het gemiddeld risico zijn voor iedere leeftijdsgroep bekend voor het syndroom van Down.

Een vrouw van 20 heeft bijvoorbeeld een risico van 1 op 1500 om een kindje met het syndroom van Down te krijgen, dit risico wordt hoger naarmate een vrouw ouder wordt. Een vrouw van 36 heeft een risico van 1 op 300 en een vrouw van 44 jaar van 1 op 30 op het krijgen van een kindje met het syndroom van Down.

De testen die jouw risico inschatten geven aan hoe groot het risico is in jouw geval.

Stel dat je 36 bent, alle vrouwen van 36 hebben een risico van 1 op 300 dat ze een kindje met het syndroom van Down krijgen. Na de combinatietest, blijkt dat jij een risico hebt van 1 op 500. In dat geval heb je dus een kleiner risico dan de gemiddelde vrouw van jouw leeftijd, maar je weet nog steeds niet zeker of je kindje het syndroom van Down wel of niet heeft.

Van de 500 vrouwen die in dit geval een kind krijgen zullen er 499 een gezond kind krijgen en 1 vrouw een kind met het syndroom van Down.

Wil je absolute zekerheid dan zul je een NIPT,  vlokkentest of een vruchtwaterpunctie moeten laten verrichten. Een vlokkentest of vruchtwaterpunctie is alleen toegestaan voor vrouwen die een indicatie hebben voor dit onderzoek. De NIPT kan ook zonder indicatie, op eigen verzoek van de zwangere, worden uitgevoerd. Je betaalt de test dan wel zelf, reken op ongeveer 175 euro.

Er is sprake van een verhoogd risico als uit de combinatietest komt dat jouw risico op een kindje met Down syndroom hoger is dan 1 op 200.

De combinatietest mag door IEDERE zwangere vrouw worden aangevraagd, maar als je geen indicatie hebt moet je zelf de kosten betalen.
De kosten liggen rond de 160 euro.

Mocht uit de combinatietest komen dat je een verhoogd risico hebt op een aangeboren aandoening dan wordt het eventuele vervolgonderzoek (in eerste instantie vaak de NIPT, pas als die ook een afwijking aangeeft wordt een vruchtwaterpunctie aangeboden) vergoed door je zorgverzekeraar, het vervolgonderzoek kan wel ten laste komen van je eigen risico. Mocht je het eigen risico nog niet verbruikt hebben dan kan het dus zijn dat je (een deel) van de kosten alsnog zelf moet betalen.

Je verloskundige kan je in een counselinggesprek uitleggen wat alle testen inhouden en of jij een indicatie hebt voor onderzoek naar aangeboren afwijkingen. Dit counselinggesprek is voor ALLE zwangeren in Nederland gratis, het valt onder de basisverzekering en komt niet ten laste van je eigen risico (net als alle verloskundigenzorg)

 


Gerelateerde artikelen

Indicaties voor PND

In Nederland gaan we vrij conservatief om met het onderzoek naar aangeboren afwijkingen in de zwangerschap. Waar in andere landen iedereen die zwanger is onderzoek kan laten doen zonder medische indicatie, is het in Nederland alleen mogelijk als een zwangere een indicatie heeft waardoor er een verhoogd risico is op een aangeboren afwijking. Zwangeren die […]

meer lezen ...
NIPT (niet invasieve prenatale test) NIPT (niet invasieve prenatale test)

Wat vertelt de NIPT je precies? En vooral ook; Wat niet?

meer lezen ...
Combinatietest Combinatietest

Deze test geeft aan of je een verhoogd risico hebt op afwijkingen, maar wat zegt een verhoogd risico eigenlijk?

meer lezen ...
Welke test is wanneer geschikt Welke test is wanneer geschikt

Welke test is wanneer geschikt als je onderzoek wilt laten doen naar aangeboren afwijkingen?

meer lezen ...
Schematisch overzicht Schematisch overzicht

Welke test is voor welke afwijking geschikt?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen