Tienermoeder, hoe vertel ik het mijn ouders

Als (toekomstige) tienermoeder komt het moment dat je het moet vertellen, maar wanneer doe je dat?

Oké, je zwangerschap is een feit. Hoe moet je nu verder. Wanneer vertel je het aan je ouders en eventueel aan de vader van je baby. Vele vragen en onzekerheden komen op je pad, wat moet je nu? Belangrijk is dat je eerst een beslissing neemt of je dit kind wilt houden? Probeer alle aspecten van het moederschap reëel onder ogen te zien.

Praktische overwegingen:

Het lijkt misschien leuk zo’n klein babytje, maar vergeet niet dat er ook veel verantwoording en consequenties aan zitten.

  • Hoe gaat het bijvoorbeeld met je school verder.
  • Waar ga je wonen?
  • Hoe ga je het financieel redden?
  • Hoe gaan je ouders reageren?
  • Weet je wie de vader is en hebben jullie een relatie of was het een one night stand? Als je de vader kent en je hebt een relatie, hoe gaat hij reageren.

Duizend en één problemen en vragen zullen er bij je opkomen. Problemen en vragen waar je niet alleen voor moet gaan staan.

Er zijn voldoende instanties waar je als zwangere tiener terecht kunt. Onderaan deze pagina tref je een aantal instanties aan die speciaal zijn opgericht voor (en soms door) tienermoeders.
Ga met iemand praten (liefst een volwassene of lotgenote) die je kan helpen één en ander op een rijtje te zetten. Doe dit het liefst bij een onpartijdig iemand zodat je zeker weet dat de adviezen die je krijgt ook goede adviezen zijn en niet worden ingegeven door het voordeel wat die ander ziet in zijn/haar eigen belang.

Natuurlijk zul je ook je ouders moeten inlichten.
Wacht hier niet te lang mee, hoe ze ook gaan reageren, het heeft geen zin om er lang mee te wachten. Het feit ligt er toch en hoe ze ook gaan reageren, je kunt het maar beter zo vroeg mogelijk weten. Gelukkig valt het heel vaak mee en steunen ouders hun dochter volop in de zwangerschap. Maar stel dat jouw ouders heel boos worden, of erger nog, je het huis uitzetten. Dit kun je dan maar beter vroeg in de zwangerschap weten zodat je voor (tijdelijke) oplossingen kunt zorgen voordat de baby geboren wordt.

Als je angstig bent om je ouders in te lichten, zoek dan iemand die je hier bij kan helpen. Dit kan een oudere zus/broer zijn, maar ook je huisarts kan een heel goede en onpartijdige hulp zijn. Op www.tienermoeders.nl kun je contact leggen met lotgenoten en lezen hoe zij deze moeilijke periode hebben doorstaan.

Het allerbelangrijkste is dat je niet te lang wacht met zaken te regelen. Het heeft immers geen zin om het weg te stoppen, vroeg of laat komt de zwangerschap uit en dan is het vaak alleen maar moeilijker.

 

Op Tienermoeders.nl vind je een uitgebreide lijst met organisaties in jouw regio waar je terecht kunt voor hulp.


Gerelateerde artikelen

Tienermoeders

De cijfers rondom tienermoeders wereldwijd Volgens de United Nations Family Planning Association (UNFPA), het Bevolkings Fonds van de Verenigde Naties, wordt jaarlijks bijna een kwart van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar moeder, dat betekent ieder jaar meer dan 14 miljoen tienermeisjes die moeder worden. De meeste jonge moeders zijn in de ontwikkelingslanden […]

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen