Kraamweek: Tips ter stimulering van de borstvoeding

Stimulering van de borstvoeding is noodzakelijk om de borstvoeding op gang te krijgen

 • Leg de baby zo snel mogelijk na de geboorte aan.
 • Let goed op dat de baby krachtig zuigt en niet sabbelt
 • Voed op verzoek, dat wil zeggen geef de baby de borst als hij wakker is en door middel van voedingssignalen aangeeft aan voeding toe te zijn en niet op vaste tijden. Door te voeden als de baby wakker is, hapt hij vaak beter aan omdat hij dan honger heeft. Als je de baby op vaste tijden voedt, moet je hem vaak wakker maken en moet hij eten omdat jij vindt dat het tijd is. Het is veel beter om naar de biologische klok van de baby te luisteren. Ook al komt hij in het begin elke 2 uur, dit geeft niets, je zult merken dat je al heel snel een ritme krijgt waarbij de baby zich om de 3 uur gaat melden. Heb je een slaapkopje die zich niet meldt, maak hem dan wel na 3 uur wakker om te voeden.
 • Na het badje zijn de meeste baby’s erg moe en vallen snel in slaap, lukt het voeden dan niet probeer het dan weer als de baby wakker is.
 • Houd de baby zoveel mogelijk bij je. Zeker in het begin merk je dan direct dat hij wakker is en ligt te zoeken. Je kunt hem dan iedere keer aanleggen, zo stimuleer je de voeding en komen jullie sneller in een ritme.
 • Verwacht niet dat het gelijk lukt. Zowel jij als de baby moeten leren om te voeden en dat kost een paar dagen. Geduld en vertrouwen zijn belangrijke sleutelwoorden bij het slagen van de borstvoeding.“Vraag op tijd om hulp!”
 • Voed in alle rust. Als er bezoek is vraag ze dan om even weg te gaan. Zeker als jij en de baby de borstvoeding nog onder de knie moeten krijgen, word je alleen maar zenuwachtig van al die pottenkijkers, ook de baby wordt hier onrustig van. Laat je niet beïnvloeden door alle welgemeende adviezen van zogenaamd deskundigen. Als het over de baby gaat heeft ineens iedereen overal verstand van. Laat ze maar praten en denk je zelf dat het niet goed gaat bespreek dit dan met de verloskundige of je kraamverzorgster.
 • Geef niet te snel op, heb vertrouwen in je eigen lichaam.
 • Komt de voeding wat traag op gang en gaat de baby huilen van de honger, probeer de borstvoeding dan te stimuleren door te gaan kolven. Je kunt ook met je hand kolven of voeding uit masseren (je kraamverzorgster kan je dit leren). De afgekolfde voeding kan je vervolgens aan de baby geven met een spuitje. Je verloskundige of de kraamverzorgster kan je hierbij helpen.
 • Als de borstvoeding na 3 tot 5 dagen nog problemen blijft geven, dan is het verstandig om contact op te nemen met een lactatiekundige. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het borstvoedingsproces. Zij observeert je baby en zijn gedrag aan de borst. Samen met jou wordt dan een plan opgesteld om de borstvoeding alsnog te laten slagen. De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundige kan je bereiken via de internetsite http://www.nvlborstvoeding.nl/
  De meeste zorgverzekeraars vergoeden de zorg van een lactatiekundige geheel of gedeeltelijk als je een aanvullend pakket hebt!
  “Met de juiste begeleiding lukt borstvoeding bijna altijd.”
  “Borstvoeding is vaak een kwestie van rust en geduld…”

Vooral bij een eerste kindje wordt de borstvoeding vaak gestaakt uit onzekerheid. Dit is jammer want, zoals je weet, is borstvoeding het allerbeste voor je baby. Borstvoeding geeft bescherming tegen allerlei infecties, vermindert de kans op allergieën en uit onderzoek is gebleken dat borst gevoede baby’s beter presteren op school. Kortom geef het een goede kans en trek op tijd aan de bel als je problemen ondervindt. Vaak is het op gang komen van de borstvoeding even tobben, maar als het eenmaal goed loopt is niets makkelijker, goedkoper en bovenal gezonder.

Borstvoeding is vaak een kwestie van investeren in tijd en energie de eerste 2 weken, maar daarna hebben jij en je baby er maandenlang profijt van!

Saskia en Mirjam, lactatiekundigen Borstvoeding & meer


Gerelateerde artikelen

Goed aanleggen Kraamweek: Goed aanleggen

Goed aanleggen van de baby is van groot belang voor het lukken van de borstvoeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat verkeerd aanleggen, met als gevolg pijn tijdens het voeden, één van de belangrijkste oorzaken is voor het mislukken van de borstvoeding. Goed aanleggen bij borstvoeding begint bij een comfortabele houding voor zowel moeder als kind. Of je […]

meer lezen ...
Aanleggen na de bevalling Aanleggen na de bevalling

Het eerste uur na de bevalling is het moment om voor het eerst aan te leggen

meer lezen ...
Borstvoeding in de kraamdagen Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding in de kraamdagen, wat komt er allemaal bij kijken? Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Dit had je als jonge vader willen weten voor de geboorte Wat partner had willen weten vóór de geboorte

Er verandert veel als je vader wordt, deze dingen wil je vast nu al graag weten.

meer lezen ...
Bloedverlies en vruchtbaarheid na bevalling Over bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie

Hoe snel herstelt je lichaam eigenlijk na een bevalling, wanneer kun je weer zwanger worden?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen