Tips voor direct na de geboorte

Een emotionele periode; je kindje is net geboren, als partner kennis maken met de baby is belangrijk!

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn direct na de geboorte, en waar jij op moet letten. Je partner is vaak zo emotioneel een moe dat ze misschien vergeet om de dingen die jullie belangrijk vinden aan te geven of te bewaken. Dit zijn zaken die jij na de geboorte, als partner, in de gaten kunt houden:

  • Het beste is het om de baby bloot op bloot een tijd bij mama te laten liggen. Vooral als jullie van plan zijn borstvoeding te gaan geven is het heel belangrijk dat de baby geruime tijd bij mama bloot op de borst ligt. Een baby heeft een aangeboren impuls om op zoek te gaan naar de borst. Door de baby bloot op mama’s blote borst te laten liggen zie je meestal dat de baby al vrij snel gaat zoeken naar de tepel. Vaak heeft de baby daar geen hulp bij nodig, maar als het de baby niet zelfstandig lukt vraag dan hulp van de kraamverzorgster of verloskundige. Voor het welslagen van de borstvoeding is het belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst zuigt.
  • Als de baby een poosje lekker bij mama heeft gelegen en, in het geval van borstvoeding heeft gedronken aan de borst, is het tijd om met papa kennis te maken. Het prettigst voor de baby en jezelf is direct huid-huid contact. Leg de baby dus bloot op jouw blote borst. Om de baby goed warm te houden is het verstandig om iets om jullie beiden heen te wikkelen, bv. een grote handdoek of een ruim zittend overhemd aandoen. Is jullie baby thuis geboren, ga gewoon lekker naast je vrouw in bed liggen en sla het dekbed om jou en je baby heen.

na_de_geboorteHelaas zijn er nog steeds kraamverzorgsters en verpleegkundigen  die vinden dat de baby zo snel mogelijk kleertjes aanmoet ter voorkoming van afkoeling. Dit is onzin, als de baby goed is afgedroogd dan blijft hij het beste warm door op jullie blote huid te liggen en vervolgens omwikkeld te worden met iets warms. Duik lekker onder het dekbed dicht tegen je vrouw aan en geniet van de eerste momenten.
Als jullie in het ziekenhuis gaan bevallen is bovenstaande niet altijd mogelijk omdat er geen bedruimte voor de ‘jonge’ vader is. Maar met een beetje verbeelding is het altijd mogelijk om je baby warm te houden als hij bloot op jouw blote borst ligt. Laat dit bijzondere moment je niet afpakken!!

En…vergeet niet een mooie foto te laten maken, zo’n eerste foto van papa en kind blijft voor de rest van je leven bijzonder.

Het prettigst voor de baby en jezelf is direct huid-huid contact. Leg de baby dus bloot op jouw blote borst.

-Na het kennismaken met eerst mama en vervolgens papa wordt de baby nagekeken en aangekleed en je vrouw mag onder de douche of wordt op bed gewassen.

Als dit alles achter de rug is kan het heel feestelijk zijn om samen met diegene die bij de bevalling waren, een glas champagne op jullie baby te drinken.

Een bijzonder moment om je vrouw eens extra te verwennen…Een klein kadootje als blijk van waardering en liefde is altijd leuk. Maar dat kadootje kan ook een schaal met hapjes zijn die je vrouw in de zwangerschap zo gemist heeft omdat ze die toen niet mocht…


Gerelateerde artikelen

Aanleggen na de bevalling Aanleggen na de bevalling

Het eerste uur na de bevalling is het moment om voor het eerst aan te leggen

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Dit had je als jonge vader willen weten voor de geboorte Wat partner had willen weten vóór de geboorte

Er verandert veel als je vader wordt, deze dingen wil je vast nu al graag weten.

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen