Vaginale afscheiding: tekenen infectie

Wat zijn de tekenen infectie bij versterkte vaginale afscheiding in de zwangerschap?

Zoals al eerder beschreven heb je tijdens de zwangerschap vaak last van veel meer afscheiding dan normaal. Maar je bent ook vatbaarder voor een vaginale infectie in de zwangerschap.

Een vaginale infectie gaat niet altijd gepaard met duidelijke klachten.

Bij onderstaande klachten is het altijd verstandig om je huisarts te bezoeken om de afscheiding te laten onderzoeken:
– yoghurtachtige afscheiding
– geelgroene afscheiding
– grijze afscheiding
– jeukende vagina of schaamlippen
– rode vagina
– pijnlijke vagina
– pijn tijdens het vrijen
– pijn bij het plassen
– branderige vagina of schaamlippen
– steeds terugkerende blaasontsteking

Door onderzoek van de afscheiding kan de huisarts je direct vertellen of je een vaginale infectie hebt en welke vorm het is. Zo kan hij je de juiste medicijnen voorschrijven en de infectie behandelen.

Een huisarts ziet dagelijks vrouwen met een vaginale infectie. Schaam je dus niet.

Een vaginale infectie gaat niet vanzelf over en kan schadelijk zijn voor de zwangerschap of voor de baby als hij geboren wordt. Het is dus belangrijk dat de infectie behandeld wordt.
Bij de diverse infecties kun je lezen wat de symptomen zijn en of ze schadelijk zijn voor de zwangerschap of baby. Als je naar de huisarts gaat omdat je denkt dat je een vaginale infectie hebt, was je dan niet van tevoren. Als je alle afscheiding weg wast, kan de huisarts veel minder makkelijk een juiste diagnose stellen. Het klinkt vies om ongewassen naar de huisarts te gaan, maar zonder zichtbare afscheiding valt er niets te onderzoeken.

De huisarts zal eerst gewoon kijken of hij tekenen van een infectie ziet, hij bekijkt dus je schaamlippen en je vagina en ziet of er uitslag is of  roodheid. Vervolgens zal de huisarts met een speculum (eendenbek) de vagina in gaan en kijken of er abnormale afscheiding is. Indien nodig zal de huisarts met een spatel wat afscheiding weghalen en dit onderzoeken onder de microscoop. Door microscopisch onderzoek en het bepalen van de zuurgraad van de afscheiding kan vaak al gezegd worden welke vorm van infectie het is. Soms is het nodig om een kweek te maken en dan duurt het een paar dagen voordat duidelijk is welk “beestje” de infectie veroorzaakt.

Een vaginale infectie komt vaak voor en is niets om je voor te schamen

 


Gerelateerde artikelen

vaginale infectie; candida

In de zwangerschap ben je erg vatbaar voor een schimmelinfectie. Wat kun je er tegen doen?

meer lezen ...
vaginale infectie; chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en komt bij 2-4 % van de seksueel actieve vrouwen voor. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie die zich in de slijmvliezen nestelt. Bijvoorbeeld in de baarmoedermond of de urinebuis, maar bij orale seks kunnen  ook de slijmvliezen van de mond worden geïnfecteerd. Klachten kunnen zijn: grijze […]

meer lezen ...
vaginale infectie; trichomonas

Een Trichomonasontsteking wordt veroorzaakt door een protozoön, een ééncellig organisme groter dan een bacterie. Trichomonas geeft heel vaak geen klachten en het duurt soms ook jaren voordat de ontsteking naar voren komt. De ontsteking bevindt zich in de vagina en/of plasbuis. Klachten die bij een trichomonasontsteking kunnen optreden, zijn: Dunne geelgroene afscheiding die schuimig is […]

meer lezen ...
vaginale infectie; gonorroe

Gonorroe is een SOA die minder vaak voorkomt dan Chlamydia. Gonorroe veroorzaakt een ontsteking van de slijmvliezen, dus de baarmoedermond of de urinebuis. Gonorroe is vaak symptoomloos. Bij een herhaald terugkerende blaasontsteking moet onderzocht worden of Gonorroe de boosdoener is. Als er wel klachten zijn zie je vaak overvloedige geelgroene afscheiding. Bij mannen veroorzaakt Gonorroe […]

meer lezen ...
Vaginale infectie; bacterieel

Zoals het woord al zegt wordt deze infectie veroorzaakt door een bacterie. De afscheiding ruikt sterk naar rotte vis en is grijswit. In de zwangerschap wordt deze infectie in verband gebracht met een verhoogd risico op vroeggeboorte, een goed onderzoek is helaas niet beschikbaar. Het is heel belangrijk om deze infectie direct te laten behandelen. […]

meer lezen ...
Vaginale afscheiding Vaginale afscheiding

In de zwangerschap hebben veel vrouwen meer vaginale afscheiding. Maar wat is normaal en wanneer heb je mogelijk een infectie?

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen