Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap verandert je vaginale afscheiding.

Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig en plakkerig aan.

In de zwangerschap kan de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding (fluor) sterk variëren.

Veel vrouwen hebben veel meer afscheiding tijdens de zwangerschap dan normaal. De afscheiding hoort wel doorzichtig of wit te blijven en vloeibaar, slijmerig en plakkerig.

Soms kan de afscheiding in de zwangerschap zo dun zijn dat je twijfelt of het geen vruchtwater is.

Je kunt echt scheutjes  fluor verliezen. Het onderscheid tussen vruchtwater en afscheiding is vaak moeilijk te maken.
Je kunt het verschil zelf merken door aan de afscheiding te voelen, ook al is afscheiding soms heel dun, bijna waterig, het blijft altijd wat plakkerig of slijmerig.
Als je afscheiding tussen duim en wijsvinger houdt en dan je vingers voorzichtig van elkaar haalt, dan blijft afscheiding licht plakken, vruchtwater doet dit niet.

Bovendien ruikt vruchtwater anders dan afscheiding.

Normale afscheiding ruikt eigenlijk niet, vruchtwater heeft een heel typische zoete weeïge lucht. Een ander verschil is dat vruchtwater vaak witte vlokken bevat, zeker als je nog niet bent uitgerekend. Als je overtijd loopt zitten er vaak geen vlokken meer in het vruchtwater.

Door de verhoogde afscheiding dragen veel vrouwen dag en nacht een inlegkruisje. Doe dit liever niet, het gaat broeden en hiermee zorg je voor een perfecte bron van infecties. Draag katoenen ondergoed en verschoon jezelf wat vaker. Natuurlijk kun je, als je de deur uit moet, wel inlegkruisjes gebruiken maar probeer ze niet te gebruiken als je thuis bent.

Buiten het feit dat je meer vaginale afscheiding kunt hebben als je zwanger bent, ben je ook vatbaarder voor vaginale infecties.

Doordat de hoeveelheid glycogeen van je vagina verandert tijdens de zwangerschap kunnen de bacteriën, die normaal in je baarmoeder leven, minder goed hun werk doen, hierdoor wordt de zuurgraad van de vagina lager.
De normale, niet schadelijke, bacteriën zorgen ervoor dat andere, schadelijke, bacteriën en schimmels niet zo goed kunnen overleven.

Door de verminderde werking van deze, niet schadelijke, bacteriën wordt je vagina vatbaarder voor schadelijke bacteriën en schimmels. Een vaginale infectie gaat niet altijd gepaard met klachten.

Bij afscheiding die stinkt, groen-gelig is of yoghurtachtig of bij jeuk- of pijnklachten is het altijd verstandig je huisarts te raadplegen. Zie tekenen van een infectie.

 


Gerelateerde artikelen

Vaginale afscheiding: tekenen infectie

Wat zijn de tekenen infectie bij versterkte vaginale afscheiding in de zwangerschap? Zoals al eerder beschreven heb je tijdens de zwangerschap vaak last van veel meer afscheiding dan normaal. Maar je bent ook vatbaarder voor een vaginale infectie in de zwangerschap. Een vaginale infectie gaat niet altijd gepaard met duidelijke klachten. Bij onderstaande klachten is […]

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Voeding in de zwangerschap Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

meer lezen ...
Incontinentie Incontinentie in zwangerschap

Wist jij dat zo’n 60% van de zwangeren/jonge moeders last heeft van ongewild urineverlies?

meer lezen ...
Dossier gezondheid Dossier gezondheid

Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger bent. In de zwangerschap vliegen de adviezen om gezond te leven je om de oren, maar wat is waar en wat mag je met een korreltje zout nemen? In ons Dossier Gezondheid vertellen we je precies waar je wel of geen […]

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen