Naar de tropen met baby

Als je met je baby naar de tropen wilt, moet je je afvragen of jouw vakantiegenot opweegt tegen de risico’s die je baby loopt.

In ieder geval verdient het aanbeveling, in verband met het risico van diarree bij flesvoeding, om borstvoeding te (blijven) geven tijdens de hele reis.
Borstvoeding beschermt overigens niet tegen tropische ziektes waartegen jijzelf bent gevaccineerd. Baby’s kunnen niet alle, voor volwassenen geadviseerde, vaccinaties krijgen.

Daarnaast lopen baby’s (en kleine kinderen) een groter risico op een ernstig verloop van malaria.

In ieder geval geldt:
ben je van plan om met je baby ( of jonge kinderen) naar de tropen te gaan, maak dan ruim op tijd ( minstens 6 weken van tevoren) een afspraak met de lokale GG&GD of de reizigerskliniek van een ziekenhuis.

Misschien is het een idee om je daar voor je boekt te laten informeren over de noodzakelijke vaccinaties, profylaxe en gezondheidsrisico’s van het land van je keuze, zodat je dit kan meewegen in je beslissing om te gaan.

Hieronder volgt een summier overzicht van mogelijke vaccinaties en malariaprofylaxe:
BCG-vaccinatie
Tegen (de complicaties van) tuberculose.
Kan aan baby’s worden gegeven vanaf de geboorte.

HEPATITIS A-vaccinatie
Tegen besmettelijke vorm van geelzucht, kan vanaf de geboorte worden gegeven

Meningovax:
Vaccinatie tegen een vorm van meningitis die vooral in delen van centraal Afrika voorkomt, maar ook in andere delen van de wereld.
Vaccin kan pas vanaf 2 jaar worden gegeven.

Gele koortsvaccinatie
In een aantal tropische landen verplicht (ook voor kinderen) en wordt aangeraden voor een aantal andere landen.
Het vaccin kan niet worden gegeven aan baby’s jonger dan 6 maanden.
Bij kinderen tussen 6 en 9 maanden wordt het risico van besmetting afgewogen tegen het risico van eventuele bijwerkingen van het vaccin.
Vanaf 9 maanden kunnen kinderen worden gevaccineerd tegen gele koorts.

Buiktyusvaccinatie
Kan pas vanaf de leeftijd van 2 jaar.

Malariaprofylaxe
Chloroquine en paludrine mogen vanaf de geboorte worden gegeven.
Tegen deze middelen komt echter veel resistentie voor, en in veel gebieden zijn deze middelen als profylaxe dan ook onvoldoende.
Daarnaast zijn de antimalariapillen bitter en is het meestal geen gemakkelijke opgave ze met regelmaat aan kinderen toe te dienen.

Lariam kan vanaf 3 maanden gegeven worden, dit middel kan bij volwassenen tot ernstige, met name psychiatrische, bijwerkingen leiden, over bijwerkingen bij zuigelingen is geen informatie voorhanden.
Wel is het zo dat Lariam in de eerste 4 maanden van de zwangerschap niet mag worden gebruikt en dat tijdens en tot 3 maanden na gebruik van Lariam wordt aangeraden om goede anticonceptie te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.

Malarone mag een kind pas gebruiken als het ouder is dan 1 jaar en minstens 11 kilo weegt.

Naast malariaprofylaxe in de vorm van tabletten zijn andere maatregelen om infectie te voorkomen noodzakelijk, zoals een geïmpregneerde klamboe, lange mouwen, lange broek en sokken van schemering tot het slapen gaan, en een goed antimuggenmiddel.
De beste antimuggenmiddelen bevatten DEET, maar bij kinderen tot 2 jaar wordt aangeraden om een oplossing niet sterker dan 30% te gebruiken en te zorgen dat het middel niet in aanraking kan komen met de mond en ogen (dus niet op de handen smeren bv).
Een middel van 30% is 4 uur werkzaam.

Ook als je borstvoeding geeft moet je ervoor zorgen dat je baby geen DEET binnenkrijgt via jouw ingesmeerde huid.
Daarnaast wordt aangeraden gebruik van DEEThoudende middelen door zwangeren zoveel mogelijk te beperken.

Niet buiten komen met de baby vanaf de schemering tot zonsopgang is ook een aanrader.

Muggen kunnen namelijk niet alleen malaria overbrengen, ook gele koorts en dengue (knokkelkoorts) worden door muggen overgebracht. Tegen dengue bestaat geen vaccinatie of andere profylactische medicatie.

 

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen