Van 4 tot 8 cm ontsluiting

Bevalling, de middenfase: van 4 tot 8 cm ontsluiting

De middenfase wordt gekenmerkt door het vlotter vorderen van de ontsluiting en het sterker worden van de weeën.

De weeën komen korter na elkaar.
Ongeveer om de 4-5 minuten in het begin van deze fase en om de 2-3 minuten later in deze fase. Maar, belangrijker, de weeën worden krachtiger. Het wordt lastiger om de weeën op te vangen. Je hebt al je aandacht nodig bij de weeën.

Zorg voor een omgeving die voor jou ontspannend en comfortabel is. Alles wat je afhoudt van de aandacht bij je weeën moet weg. Vaak is de wc of een warm bad een goede plek om je weeën op te vangen als het lastig wordt.

Wissel van houding. Waar de één het beste haar weeën kan opvangen op de wc of in bad, is voor de ander hangen over een skippy- of gymbal de beste manier. Het allerbelangrijkst is dat je een plek en houding vindt waar jij je vrij voelt om te doen wat je wilt doen. Geneer je niet om geluiden te maken als jou dat helpt.

Het is heel belangrijk dat je niet verkrampt en niet geen hyperventileren. Vooral aan het eind van deze fase hebben veel vrouwen het echt moeilijk. Vaak is begeleiding in de juiste ademhaling nodig of iemand die je bij de les houdt. In paniek raken moet worden voorkomen. Dus neig je naar paniek, schreeuw desnoods om hulp. Je partner of bevalmaatje moet goed weten hoe hij/zij je kan helpen om bij de les te blijven.

Paniek en angst zorgen ervoor dat je de bevalling, onbewust, tegenwerkt. Voor een goede ontsluiting is het echt nodig om alles los te laten. Je baarmoedermond is een spier en als je je spieren verkrampt kan de baarmoedermond niet openen. Je hebt dan giga weeën, maar er gebeurt niet veel qua ontsluiting. Probeer deze situatie te voorkomen door voor jezelf een plek en houding te vinden die jou helpt om met de pijn om te gaan en vraag hulp en ondersteuning van je partner of verloskundige als je het moeilijk hebt. Je verloskundige heeft vaak veel tips en truckjes om de pijn te verzachten.

Lukt het niet om de pijn goed op te vangen en vordert de ontsluiting onvoldoende dan is het goed om te weten dat er altijd nog medicinale pijnbestrijding is. Juist in deze fase van de bevalling wordt hier om gevraagd.

Kon je in de beginfase de weeën waarschijnlijk nog best gemakkelijk opvangen, nu wordt het echt menens.

Aan het eind van de middenfase hebben de meeste barenden het heel moeilijk. Kreten als “ik wil niet meer” en “nooit meer een tweede keer” zijn in die periode veel gehoord.

Heb je erge last van rugweeën? Vraag je partner om flink op de zere plek te duwen. Masseren is vaak minder lekker. Flink tegendruk geven (net boven de bilspleet is meestal de juiste plek) helpt meestal het beste.

De ontsluiting vordert bij regelmatige en krachtige weeën ongeveer 1 cm per uur bij het eerste kindje. Bij een tweede of volgend kindje gaat het meestal wat sneller.

Veel vrouwen zijn misselijk aan het eind van de middenfase. Ook overgeven komt regelmatig voor.
Een kleine troost is dat je weet dat je er bijna bent. Nog maar 2 cm en je mag gaan persen.


Gerelateerde artikelen

De laatste 2 cm ontsluiting De laatste 2 cm ontsluiting

Bevalling: de laatste 2 centimeter ontsluiting. Deze laatste 2 cm ontsluiting zijn vaak de moeilijkste periode. De weeën komen heel kort op elkaar. De ene wee is nog niet weg of de volgende komt alweer. Kenmerkend voor de laatste 2 cm is de wanhoop van de barende. Je kunt geen kant meer op, het opvangen […]

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...
Perstechniek Perstechniek

De overschakeling van weeën opvangen naar persen is vaak even wennen.

meer lezen ...
De geboorte Geboorte van je kind

Je mag gaan persen, welke weg moet je baby afleggen om geboren te worden?

meer lezen ...
Begin bevalling, hoe herken je die Hoe herken je dat de bevalling begonnen is

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

meer lezen ...
Wanneer 'moet' je de verloskundige bellen Wanneer bel je de verloskundige

Natuurlijk mag je altijd bellen, maar wanneer moet je echt bellen?

meer lezen ...
Ontsluiten bevalling Hoe gaat dat: ontsluiten?

Hoe werkt het eigenlijk, ontsluiten? Hoe verloopt het en wat heeft invloed op de ontsluiting?

meer lezen ...
De vliezen breken Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je vliezen gepaard met een plons water?

meer lezen ...
Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Angst tijdens de bevalling Angst slechte raadgever

Angst zorgt voor een moeizame bevalling. Zoek op tijd hulp.

meer lezen ...
Pijnbestrijding thuis Pijnbestrijding thuis

Ook thuis is er best veel mogelijk om de pijn tijdens de bevalling te bestrijden.

meer lezen ...
Pijnbestrijding bevalling Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen tijdens je bevalling ben je op het ziekenhuis aangewezen. Thuis mag geen medicatie worden gegeven voor pijnbestrijding bevalling. Dit omdat alle medicijnen ook bij de baby komen en het dus heel belangrijk is om de conditie van de baby in de gaten te houden door middel van een CTG (hartfilmpje) Welke […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen