Vaste voeding introduceren

Ergens tussen de 4 en de 6 maanden zal je baby aan vaste voeding toe zijn en kun je vaste voeding gaan introduceren.

Er bestaat geen eenduidigheid over wat nu de beste leeftijd is om met vaste voeding te beginnen en de meningen zijn de afgelopen jaren ook vaak veranderd en bijgesteld.

De meest geaccepteerde mening is dat het verstandig is het introduceren van vaste voeding in elk geval uit te stellen tot je baby 4 maanden oud is.

Vóór de 4 maanden zijn de darmen nog niet voldoende ontwikkeld om andere voeding dan fles- of borstvoeding goed te kunnen verteren. Geef dus niets anders dan fles- of borstvoeding als je baby nog geen 4 maanden oud is.

Vóór de 6 maanden hebben baby’s in principe geen andere voedingsstoffen nodig dan borst- of flesvoeding.

Na 6 maanden krijgt je baby wel behoefte aan meer calorieën en andere voedingsstoffen naast melk, zoals bijvoorbeeld ijzer. De ijzerreserves die je baby heeft meegekregen van de moeder raken dan langzaam op. Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding te weinig ijzer bevat en je baby vanaf 6 maanden bijvoeding nodig heeft.

Als je baby vóór de 6 maanden aangeeft behoefte te hebben aan bijvoeding mag je vanaf 4 maanden beginnen met het introduceren van vaste voeding.
Het hoeft nog niet, is je kindje tevreden met alleen borstvoeding of flesvoeding dan is dit prima!

Tot 2012 adviseerden we kinderen waarbij er allergieën voorkomen in de familie om niet voor de 6 maanden te starten met bijvoeding.
Inmiddels is bekend dat het aanbieden van andere voedingsstoffen bij deze kinderen juist in hun voordeel kan werken: door voor de 6 maanden te starten met bijvoeding kan het immuunsysteem wennen aan allergenen.

De eerste 6 maanden heeft je baby niets anders nodig dan borst- of flesvoeding.

Als er meer vast voeding wordt aangeboden, zal de ontlasting van de baby veranderen. Hij zal minder vaak een poepluier hebben en het zal sterker ruiken. Daarnaast zal de ontlasting donkerder van kleur worden. Het is overigens heel normaal dat je stukjes onverteerd voedsel in de ontlasting van de baby terugvindt.

 


Gerelateerde artikelen

Op welke leeftijd geef je wat? Op welke leeftijd geef je wat?

Wat geef je je baby als eerste hapje en wat laat je nog even staan?

meer lezen ...
Het eerste hapje Het eerste hapje

Tips om het eerste hapje vaste voeding bij je baby te introduceren.

meer lezen ...
Vegetarisch Vegetarisch eten baby

Vegetarische eten voor een baby is zeker mogelijk. Als jouw kindje de aanbevolen hoeveelheden voeding gebruikt, krijgt hij voldoende eiwit binnen, ook als hij geen vlees eet. De hoeveelheid ijzer vraagt wel aandacht. Om deze reden heeft vanaf zes maanden opvolgmelk de voorkeur boven de start- zuigelingenvoeding. Vitamine C helpt om het ijzer goed op […]

meer lezen ...
Extra aandacht voor: Extra aandacht voor voeding baby

Suiker levert wel calorieën maar bevatten verder geen nuttige voedingsstoffen. Wees dus  zuinig met toegevoegde suikers in vruchtensappen en in heel veel andere voedingsmiddelen. Kijk altijd op het etiket, benamingen die je voor suiker kunt tegenkomen zijn: fructose, glucose, dextrose, sucrose, glucosestroop. Ook fruit (dus ook ongezoet vruchtensap) bevat veel (vruchten)suiker. Beperk fruit en vruchtensap […]

meer lezen ...
Online cursus Leer je baby kennen Online cursus; Leer je baby kennen

Leer je baby kennen terwijl hij nog in je buik zit. Zo ben jij super voorbereid op het as ouderschap, gewoon thuis vanaf je bank leer je alles over je baby.

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Ontwikkeling  5-8 mnd Ontwikkeling 5-8 mnd

Wat kan je baby al en hoe stimuleer je de ontwikkeling?

meer lezen ...
Gezondheid  5-8 mnd Gezondheid 5-8 mnd

Alles over de gezondheid van je kind in deze periode.

meer lezen ...
Borstvoeding na 6 maanden Borstvoeding na 6 maanden

Heeft je baby voldoende aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

meer lezen ...
Tanden krijgen Tanden krijgen

Wanneer je kind het eerste tandje krijgt varieert, meestal tussen de 6 en 8 maanden.

meer lezen ...
Spelen met je baby Spelen met je baby

Spelen met je baby is niet alleen leuk, het is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Baby’s spelen graag. Een heel kleine baby kan nog niet zo veel met zijn lijfje. Hij heeft vaak genoeg aan aanraking en geluiden. Het geluid van de ouders is daarbij erg belangrijk. Door het contact met de verzorger gaat een […]

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Te dikke baby’s door te grote porties Te dikke baby’s door te grote porties

Te dikke baby’s blijken teveel per portie te krijgen. Ouders weten niet goed hoeveel ze hun baby te eten moeten geven.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen