Verkoudheid

Bij een verkoudheid heeft je kind voor korte of soms voor langere tijd een snotneus. Soms gaat de verkoudheid gepaard met niezen, hoesten, koorts en keelpijn. Er zijn heel veel virussen die een verkoudheid veroorzaken. Daardoor valt een kind vaak van de ene verkoudheid in de andere en lijkt het alsof je kind weken achter elkaar ziek is. Een jong kind wordt gemiddeld 6-10 keer per jaar verkouden. Een verkoudheid duurt meestal een paar dagen tot een paar weken en gaat vanzelf weer over.

Verkoudheden kunnen erg vervelend zijn voor je baby, maar bij elke verkoudheid die je kind doormaakt bouwt hij meer weerstand op. 

Oorzaak
Er zijn veel virussen bekend die een verkoudheid veroorzaken. Van de virussen die verkoudheid veroorzaken is het Rhinovirus het bekendst. Het virus wordt verspreid via de lucht en via aanraking. Vooral de handen zijn de doorgevers van virusdeeltjes: eerst wrijf je aan je neus en vervolgens geef je iemand een hand en dan is het virus al overgedragen.

Wat kan je doen bij verkoudheid?
Een verstopte neus kan je druppelen met speciale neusdruppels voor kinderen. Deze neusdruppels bevatten geen geneesmiddel, alleen een water met zoutoplossing. Zout water verdunt het slijm en daardoor krijgt je kind meer lucht.

Je kan ook zelf neusdruppels maken door één mespuntje zout aan een kopje gekookt water toe te voegen en dit mengsel af te laten koelen tot kamertemperatuur. Bewaar de zoutoplossing op kamertemperatuur en ververs het elke dag. Je kan de neusdruppels toedienen door een watje in het water te drenken of via een pipetje dat bij de apotheek verkrijgbaar is. 

Wanneer je kind aangeeft dat het lekker wil spelen of naar buiten wil kan dat gerust. Veel bewegen, buitenlucht, zwemmen en gezonde voeding verbeteren de weerstand. Was wat vaker je handen en probeer zo mijn mogelijk aan je neus te friemelen om zoveel mogelijk te voorkomen dat je een ander besmet.

Wat kan je beter niet doen bij verkoudheid?
Het effect van hoestdrankjes, doorgesneden uien en dergelijke op de slaapkamer is niet wetenschappelijk aangetoond. Het gebruik van sterk geurende stoffen zoals kamfer en menthol is af te raden omdat de sterke geur bij kinderen onder het jaar kramp van de stemspleet kan veroorzaken. En baby met kramp van de stemspleet heeft het zeer benauwd. Verder is recent aangetoond dat menthol, kamfer en eukalyptus de luchtwegen van kinderen irriteren. Als reactie op deze irritatie gaat het lichaam meer slijm produceren om de luchtwegen van een beschermlaagje te voorzien. Het gevolg is dat de toch al nauwe luchtwegen van kinderen nog nauwer wordt, en je kind het benauwd zal krijgen.

De neuspompjes die te koop zijn om slijm uit de neusjes te zuigen kunnen leiden tot irritatie van net neusslijmvlies en moeten dus ook met terughoudendheid gebruikt worden. Ook neussprays irriteren het slijmvlies en hebben daardoor op den duur het ongewenste effect dat de neus juist eerder verstopt raakt. 

Naar de huisarts.
Met een gewone verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Als er sprake is van koorts, sufheid, pijn, of andere ziekteverschijnselen, maak dan een afspraak bij je huisarts.

Verkoudheden kunnen erg vervelend zijn voor je baby, maar bij elke verkoudheid die je kind doormaakt bouwt hij meer weerstand op.

Bron: Kleine kwalen bij kinderen, Eekhof e.a.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen