Verminderde vruchtbaarheid

Zwanger worden lijkt zo simpel: je vrijt met elkaar en een aantal weken later word je niet ongesteld.

Veel vrouwen worden zo zwanger: vaak ongemerkt en soms ongepland.
Hoe ingewikkeld het hele proces van een zwangerschap eigenlijk is, is bijna niet voor te stellen: bij beide partners moeten de geslachtsdelen en de hormonen hun werk goed doen en alles moet precies op het juiste moment gebeuren.

Als er ook maar een kleinigheid mis is, word je niet zwanger of wordt de zwangerschap afgebroken. Er kunnen hierbij veel factoren een rol spelen, zoals de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van het mannelijk zaad. De meeste vrouwen, ongeveer 85 %, zijn binnen een jaar zwanger. De resterende 15 % van de paren is ongewild kinderloos en als deze situatie langer dan anderhalf jaar duurt, komen de termen verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid in beeld.

In ongeveer 30 % van de gevallen ligt de oorzaak van de onvruchtbaarheid bij de vrouw, in 30 % aan de man en bij het resterende percentage ligt de oorzaak in gemeenschappelijke problemen. Als er helemaal geen oorzaak te vinden is, wordt dat onbegrepen onvruchtbaarheid genoemd.

Wanneer zoek je hulp als zwanger raken niet lukt?

Wanneer er na een jaar lang proberen nog geen zwangerschap is, wordt meestal hulp gezocht.

Soms zal de huisarts alvast enkele testen doen (bijvoorbeeld zaadonderzoek van de man), maar daarna verwijst hij door naar een gynaecoloog of fertiliteitscentrum.
Er volgt dan een aantal standaardonderzoeken, kortweg OFO genoemd. Dit Oriënterend Fertiliteits Onderzoek komt er op neer dat eerst zal worden gekeken of de vrouw een eisprong heeft en of er bij de man voldoende actieve zaadcellen in zijn sperma aanwezig zijn.
Ook wordt gekeken of de baarmoedermond doorgankelijk is voor het sperma, of de baarmoederholte er goed uit ziet en of de eileiders open zijn, zodat het sperma bij de eicel kan komen.

Als er na het OFO en eventuele andere onderzoeken helemaal geen oorzaak wordt gevonden, dan wordt dat Onverklaarde Kinderloosheid of Unexplained Infertility genoemd.

Secundaire onvruchtbaarheid is een term die gebruikt wordt als paren al een kind hebben, maar het niet lukt om een tweede kind te verwekken. Dezelfde term wordt gebruikt als één van de partners al een kind van een andere partner heeft.

Wees in ieder geval heel goed voorbereid op de impact van de onderzoeken en vruchtbaarheidsbehandeling op jullie (seks)leven.

Soms kunnen kunnen seksuele problemen ontstaan of duidelijker naar voren komen door de verschillende onderzoeken die in het fertiliteitscentrum worden gedaan.

Daarnaast is het verstandig om samen heel goed te praten en na te denken over het al dan niet starten met een vruchtbaarheidsbehandeling. Deze behandelingen hebben veel impact op jezelf en je partner. Kunnen en willen jullie dit wel? Is de kinderwens en jullie relatie zo sterk dat jullie alles wat bij een vruchtbaarheidsbehandeling komt kijken, zowel lichamelijk als geestelijk, aan kunnen en willen gaan?

Laat je goed voorlichten, zoek contact met lotgenoten. Stap niet zomaar het traject in, realiseer je dat een vruchtbaarheidsbehandeling regelmatig ten koste gaat van de relatie. Praat vooral veel met elkaar, hoe staan jullie beiden erin? Wees open en eerlijk wat je van elkaar verwacht en hoe ver jullie willen gaan in de behandelingen. Luister goed naar elkaar, willen jullie beiden hetzelfde en als één van de twee er anders over denkt is daar ruimte voor en hoe gaan jullie dat oplossen?

Een vruchtbaarheidsbehandeling doe je echt niet even tussendoor, het zet je hele leven op zijn kop.

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kun je met veel vragen zitten.
Op de website van Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek, kun je veel informatie vinden over dit onderwerp.
Ook biedt Freya verschillende mogelijkheden om met lotgenoten in contact te komen.
En kun je het antwoord op je vraag niet vinden op hun website, stuur dan een mailtje naar het Freya vragenpanel: vragen@freya.nl
Freya is een vereniging voor en door patiënten; Door lid te worden steun je Freya bij haar werk en ontvang je 5x per jaar het Freya Magazine en ander ledenvoordeel.

Onze dank gaat uit naar Freya voor de toestemming om hun brochures op onze website te plaatsen.


Gerelateerde artikelen

Oorzaken van onvruchtbaarheid kunnen zowel bij de man als vrouw liggen Onvruchtbaarheid; oorzaken

Wat kunnen oorzaken, bij man of vrouw, zijn dat zwanger raken niet lukt?

meer lezen ...
Onvruchtbaarheid; behandeling Onvruchtbaarheid; behandeling

Welke behandelingen zijn er als zwanger worden niet lukt? Hormoonbehandeling Als er bij de vrouw een hormoonafwijking geconstateerd is, kan zij behandeld worden met hormonen om de cyclus te reguleren en een eisprong op te wekken. Deze behandeling wordt ovulatie-inductie genoemd. Mannen worden zelden met hormonen behandeld. Van hormoonbehandeling bij mannen staat niet vast of […]

meer lezen ...
BPA vermindert je kans om zwanger te worden BPA vermindert je kans om zwanger te worden

Dagelijks kom je in contact met BPA, het is schadelijk voor je ongeboren kind én vruchtbaarheid.

meer lezen ...
Overgewicht en zwanger worden Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan een reden zijn waarom zwanger worden niet lukt en geeft groter risico op complicaties in zwangerschap

meer lezen ...
Kinderwens; gezond afvallen Kinderwens; gezond afvallen

Een gezond gewicht is belangrijk als je een kinderwens hebt, Zo val je gezond af.

meer lezen ...
10 tips bij kinderwens 10 tips bij kinderwens

10 tips om je kans op een zwangerschap te verhogen.

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Olie verhoogt kans zwangerschap bij onderzoek eileiders Olie verhoogt kans zwangerschap bij onderzoek eileiders

Gebruik van oliehoudende vloeistof verhoogd kans op zwangerschap bij onderzoek eieleiders

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen